ES lyderiai sutarė išlaikyti sankcijas Rusijai

ES lyderiai sutarė išlaikyti sankcijas Rusijai

Europos Sąjungos (ES) lyderiai ketvirtadienį sutarė, kad Rusijai pritaikytos sankcijos liks galioti tol, kol bus visiškai įgyvendinti Minsko susitarimai. Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Donaldas Tuskas (Donald Tusk) patvirtino, kad sankcijos tęsis mažiausiai iki šių metų pabaigos, skelbia "Reuters".

Viršūnių susitikimo metu Briuselyje pasiektas kompromisas išlaiko ES vieningumą dėl sankcijų, pritaikytų Maskvai dėl jos vaidmens Ukrainos konflikte. Dėl baudžiamųjų priemonių išaugo įtampa tarp 28 ES šalių, kai kurioms narėms nenoriai palaikius šią iniciatyvą. Bendrijos šalys pasidalijo į dvi stovyklas. Vienos griežtai pasisakė už sankcijų, kurių galiojimo laikas baigiasi liepą, pratęsimą, kitos norėjo palaukti keletą mėnesių ir tik tada priimti sprendimą, atsižvelgdamos į Ukrainos konflikto pablogėjimą ar pagerėjimą.

ES lyderiai palaikė EVT pirmininko D. Tusko ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel (Angela Merkel) bei Prancūzijos vadovo Fransua Olando (Francois Hollande) - dviejų praėjusį mėnesį Minske pasiekto Ukrainos taikos plano architektų - parengtą iniciatyvą.

D. Tuskas per spaudos konferencija pranešė apie ES lyderių sprendimą, kad "ekonominių sankcijų trukmė bus aiškiai susieta su visišku Minsko susitarimų įgyvendinimu, turint omenyje, kad tai numatoma tik 2015 m. pabaigoje".

Be kita ko, pirmininkas pridūrė, kad ES vadovai "pasirengę priimti tolesnius sprendimus, jei reikės", taip aiškiai pagrasinęs apie papildomas sankcijas Rusijai.

Oficialus ir teisinis sprendimas dėl sankcijų Kremliui pratęsimo finansų, gynybos ir energetikos sektoriuje bus priimtas per kitą ES viršūnių susitikimą birželį.

A. Merkel ketvirtadienį prieš ES lyderių susitikimą sakė Vokietijos Bundestagui, kad ekonominės sankcijos Rusijai nebus sušvelnintos, kol nebus įgyvendintos visos Minsko sutarties sąlygos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder