Ekspertė: Latvijos prisijungimas prie euro zonos kainuos 140 mln. dolerių

Ekspertė: Latvijos prisijungimas prie euro zonos kainuos 140 mln. dolerių

Latvijai prisijungimas prie euro zonos nuo 2014 m. sausio 1 d. kainuos 70 mln. latų (140 mln. dolerių). Apie tai penktadienį interviu vietos televizijos kanalui LNT sakė Latvijos banko analitikė Dacė Kalsonė, paskirta vadovauti euro įvedimui Latvijoje.

"Euro įvedimas valstybės sektoriui kainuos 8,7 mln. latų (apie 17,4 mln. dolerių). Pusę išlaidų padengs Europos Sąjunga. ES narėms įstojimas į euro zoną kainavo 0,3-0,8 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Latvijai euro įvedimas gali kainuoti apie 70 mln. latų", - pranešė ji.

"Mastrichto kriterijų įvykdymas - svarbus žingsnis ir teigiamas signalas. Bet tai kartu reiškia, kad parengiamieji darbai, susiję su euro įvedimu, jau prasidėjo, ir mes turime panaudoti likusį laiką, kad būtų padaryta viskas, kas reikalinga norint įstoti į euro zoną", - pažymėjo D. Kalsonė.

Pasak jos, informacinė kampanija dėl euro įvedimo Latvijoje prasidės jau antrąjį 2013 m. pusmetį. Latviai bus informuojami apie tai, kaip atrodo kupiūros, apie banknotų nominalus, valiutos kursą ir apie tai, kiek laiko galės vienu metu cirkuliuoti ir euras, ir nacionalinė valiuta.

"Per tris mėnesius iki euro įvedimo - nuo kitų metų spalio 1 dienos - visos kainos parduotuvėse bus nurodomos dviem valiutomis - latais ir eurais. Prekių įsigijimo kvituose pirkinio suma taip pat bus nurodoma dviem valiutomis. Bus dedamos visos pastangos, kad ir pirkėjams būtų patogu, ir pardavėjams pokyčiai nesudarytų sunkumų", - sakė ji.

D. Kalsonė taip pat pranešė, kad Latvijoje vyks akcija "Garbingas euro įvedimas", kurios metu prekybininkai bus raginami nesinaudoti prisijungimu prie euro zonos ir nedidinti kainų.

2010 m. kovą Latvijos vyriausybė nusprendė įsivesti eurą nuo 2014 m. sausio 1 d. Tam šalis turi įvykdyti Mastrichto kriterijus - užtikrinti žemą infliaciją, šalies biudžeto deficitas neturi viršyti 3 proc. BVP, o valstybės skola turi būti ne didesnė nei 60 proc. BVP. Šalies Finansų ministerijos duomenimis, praėjusį mėnesį šalis įvykdė Mastrichto kriterijus.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder