Briuselis siekia plačiai taikomo finansinių sandorių mokesčio

Briuselis siekia plačiai taikomo finansinių sandorių mokesčio

Finansinių sandorių mokestis turi būti taikomas kuo didesniam skaičiui sandorių ir subjektų, o jo vengti turi būti nepelninga. Tai sakoma trečiadienį priimtoje Europos Parlamento rezoliucijoje, praneša Europos Parlamento spaudos tarnyba.

Jei nebūtų pasiekta vieningos ES valstybių paramos šiam mokesčiui, jis turėtų būti įvestas jį remiančiose šalyse, mano europarlamentarai.

"Finansinių sandorių mokestis yra integrali krizės įveikimo dalis. Jis leis sąžiningiau pasidalinti krizės naštą. Šis mokestis nelems finansinės veiklos perkėlimo už ES ribų, nes tokio perkėlimo kaštai būtų didesni nei mokesčio mokėjimas", - teigė EP pranešėja Ani Podimata (Anni Podimata).

Europos Parlamentas ragino įvesti finansinių sandorių mokestį pastaruosius dvejus metus, o Europos Komisija pateikė pasiūlymą šiuo klausimu tik pernai rudenį. Eurobarometro apklausos duomenimis, tokį mokestį remia 66 proc. europiečių.

Europarlamentarai sutinka su Komisijos pasiūlytais mokesčio tarifais (0,1 proc. akcijoms bei obligacijoms ir 0,01 proc. išvestinėms finansinėms priemonėms) ir "įsisteigimo šalies principu", pagal kurį būtų apmokestinama prekyba ne ES teritorijoje išleistomis finansinėmis priemonėmis, jei nors viena iš sandorių šalių yra įsisteigusi ES valstybėje.

Tačiau EP nariai kartu siūlo ir "apmokestinimo emisijos vietoje" principą, kuris reiškia, kad ne ES finansinės institucijos taip pat privalėtų mokėti minėtąjį mokestį, jeigu jos prekiauja finansinėmis priemonėmis, išleistomis ES valstybėse. Pavyzdžiui, Vokietijoje išplatintų "Siemens" kompanijos akcijų prekyba būtų apmokestinta net ir tuo atveju, jei jomis tarpusavyje prekiautų Honkongo ir JAV institucijos. Tuo tarpu Europos Komisija numato apmokestinti prekybą už ES ribų išleistomis finansinėmis priemonėmis tik tuomet, kai bent viena iš sandorio šalių yra įsisteigusi ES valstybėje.

Siekdami, kad finansinių sandorių mokesčio vengimas būtų brangesnis nei šio mokesčio mokėjimas, EP nariai siūlo apriboti nuosavybės teises į finansines priemones, kurios buvo įsigytos nesumokėjus minėtojo mokesčio.

Rezoliucija išlaiko Komisijos siūlymą neapmokestinti sandorių, atliktų pirminėje rinkoje, t. y., be minėtojo mokesčio būtų galima įsigyti pirmą kartą rinkoje išleistų akcijų. EP nariai taip pat siūlo neapmokestinti pensijų fondų sudaromų sandorių.

Rezoliucija, kuriai pritarė 487 EP nariai, nepritarė 152, o susilaikė 46, nekeičia Komisijos pasiūlyto teisės akto priėmimo grafiko: iki 2013 m. pabaigos ES valstybės turėtų priimti įgyvendinančius įstatymus, kurie įsigaliotų ne vėliau kaip 2014 m. gruodžio 31 d.

Mokesčių sričiai taikoma konsultavimosi procedūra, todėl ES Taryba neprivalės atsižvelgti į Parlamento nuomonę.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder