Už išmestas nelegalias atliekas mokės kaimynai

Už išmestas nelegalias atliekas mokės kaimynai

Rekreacinėje zonoje Melnragė-Giruliai jau keletą mėnesių pūva žaliųjų atliekų prikrauti konteineriai ir maišai. Poilsiautojai ir vietos gyventojai skundžiasi, kad iš šalia esančių privačių namų tokios šiukšlės yra surenkamos kas savaitę, tačiau perpildyti bendro naudojimo konteineriai yra nejudinami ištisus mėnesius.

"Šioje vietoje šiukšlių maišai praguli po du ar net po tris mėnesius. O asbestinio šiferio lakštai jau daug metų voliojasi ne tik čia, bet ir kitose vietose", - redakcijai pasakojo Girulių gyventoja Agnė.

Į akis praeiviams krenta ne tik netvarkingai prie konteinerių sumesti šiukšlių maišai su įvairiausiu turiniu, bet ir miške išmėtyti seni stogo dangos lakštai. Susisiekus su Klaipėdos miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakaliene paaiškėjo, kad apie šią situaciją jau yra pranešta Aplinkosaugos skyriaus vyriausiajai specialistei Giedrei Budreikaitei.

"Informacija buvo perduota Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrui (KRATC), nes būtent jie kontroliuoja atliekų vežėjų darbą. Gavome patvirtinimą, jog artimiausiomis dienomis atliekos jau bus išvežtos", - kalbėjo G. Budreikaitė.

Skundų dėl Giruliuose neišvežamų šiukšlių, anot vyriausiosios specialistės, Klaipėdos miesto savivaldybė per vasarą negavo.

KRATC atstovas ryšiams su visuomene Arūnas Liubinavičius taip pat akcentuoja, jog skundų, palyginti su praėjusiais metais, mažėja.

"Tvarka kiemuose prie konteinerių gerėja. Tam pasitarnavo ir nauja tvarka - Klaipėdos mieste nebeliko bešeimininkių konteinerių aikštelių", - teigė specialistas.

A. Liubinavičius sako, kad šiferis (asbestas) yra priskiriamas pavojingoms atliekoms ir žmonės arba įmonės turi jas atiduoti tvarkytojams pagal Aplinkos ministerijos nustatytą tvarką. Palikti prie konteinerių šių atliekų negalima.

"Šio pobūdžio atliekoms surinkti reikia specialiai samdyti mašiną, supakuoti jas į polietileną, nuvežti į tam skirtas vietas, iškrauti ir t. t. Tai yra didelis rūpestis, darbas ir, žinoma, visa tai yra mokama", - kalbėjo A. Liubinavičius.

Anot specialisto, anksčiau Aplinkos ministerija rengdavo ir finansuodavo įvairias programas tokioms atliekoms surinkti ir utilizuoti.

Žaliųjų atliekų, tokių kaip supuvę medžių lapai, eglių ar pušų spygliai, palikimą prie bendrojo naudojimo konteinerių mašinų ar kitose aikštelėse A. Liubinavičius vadina pačių gyventojų nesąmoningumu ir neatsakingumu, kadangi kiekvienas Klaipėdos miesto individualių namų gyventojas gali gauti arba nemokamą kompostinę, arba specialų konteinerį, skirtą žaliosioms atliekoms mesti. Tokie konteineriai yra kas savaitę surenkami ir ištuštinami.

Pašnekovo teigimu, žaliąsias atliekas sudėti ir palikti prie konteinerių gali tik daugiabučių namų gyventojai.

"Taigi mieste nebėra šiukšlių surinkimo aikštelių, kurios neturėtų šeimininkų. Todėl jeigu šalia konteinerių gyventojai išmetė netinkamas atliekas, vadinasi, tos aikštelės administratorius turi iškviesti specialų transportą ir išvežti jas. Vėliau šiukšlių utilizavimo išlaidas apmoka visi gyventojai, kuriems pagal gyvenamają vietą ši aikštelė priskirta", - komentavo KRATC atstovas ir pridūrė, kad už tokių atliekų sutvarkymą turės susimokėti niekuo dėti teršėjo kaimynai.

Kad tokios situacijos nepasikartotų, anot specialisto, būtinas žmonių sąmoningumas ir supratingumas, nes, kaip ir šiuo atveju, nelegalus atsikratymas asbestu kelia pavojų aplinkinių gyventojų sveikatai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder