Tvirtinamos rytinės Baltijos jūros dalies menkių apsaugos priemonės

Tvirtinamos rytinės Baltijos jūros dalies menkių apsaugos priemonės

Europos Komisija paskelbė apie neatidėliotinas priemones, kuriomis siekiama apsaugoti rytinės Baltijos jūros dalies menkių išteklius nuo gresiančio išnykimo. Bus nedelsiant ir iki 2019 m. gruodžio 31 d. uždrausta komercinė menkių žvejyba didžiojoje Baltijos jūros dalyje.

Už aplinką, jūrų reikalus ir žuvininkystę atsakingas Europos Komisijos narys Karmenu Vella sakė: „Šių menkių išteklių išnykimo poveikis daugelio žvejų ir Baltijos pakrantės bendruomenių pragyvenimui būtų katastrofiškas.

Dėl žuvų ir žvejų turime imtis skubių veiksmų ištekliams atkurti. Tai reiškia, kad reikia skubiai reaguoti į gresiantį pavojų jau dabar, naudojantis Komisijos šiandien pradedamomis taikyti priemonėmis.

Bet tai taip pat reiškia, kad ištekliai ir jų buveinė turi būti tinkamai valdomi ilgą laiką.“

Pagal bendrą žuvininkystės politiką, Europos Komisija pagrįstu valstybės narės prašymu arba savo iniciatyva gali imtis neatidėliotinų priemonių jūros biologinių išteklių išsaugojimui kilusiai didelei grėsmei sumažinti.

Neatidėliotinos apsaugos priemonės negali būti taikomos ilgiau kaip šešis mėnesius, po to jos gali būti kartą pratęstos dar šešiems mėnesiams, jei sąlygos vis dar nepasikeitė.

Šis žvejybos draudimas yra svarbus skubus žingsnis siekiant apsaugoti šiuos pažeidžiamus išteklius, todėl Europos Komisija ir valstybės narės dar šiais metais, kai ministrai rinksis spręsti dėl kitų metų žvejybos galimybių, apsvarstys poreikį taikyti priemones ilgesniu laikotarpiu.

Mokslininkai taip pat įspėja, kad, be žvejybos, yra daug kitų grėsmę ištekliams keliančių ir atskirai spręstinų veiksnių, pavyzdžiui, mažas druskingumas, pernelyg aukšta vandens temperatūra, per mažas deguonies kiekis ir užkrėtimas parazitais.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder