„Swedbank“ ekonomistas Norvegijoje: brangstanti nafta suteikia pranašumą atsinaujinančiai energijai

„Swedbank“ ekonomistas Norvegijoje: brangstanti nafta suteikia pranašumą atsinaujinančiai energijai

Naftos kainoms kylant ir šiuo metu siekiant 80 dolerių už barelį, atsinaujinančioji energija tampa vis konkurencingesnė ir demonstruojanti didesnį pranašumą, sako „Swedbank” vyriausiasis ekonomistas Norvegijoje Oysteinas Borsumas.

Jo pateikiamais duomenimis, JAV atsinaujinančios energetikos pagalba pagaminta elektra kainuoja 24 JAV dolerius už megavatvalandę (MWh) - tai rekordines žemumas siekianti kaina.

O. Borsumo teigimu, investicinės sąnaudos taip pat yra mažesnės, nes moduliai yra pigesni ir efektyvesni. Finansavimo išlaidos taip pat mažėja, nes saulės energija tampa konkurencingesnė ir saugesnė.

„Šioje vietoje įvyks daug investicijų, atsinaujinančioji energija „muša“ atominę energetiką, todėl investicijos į atsinaujinančią energiją dominuos ir toliau“, - pažymėjo ekonomistas.

Anot jo, ekonominis augimas yra neatsiejamas nuo didelio transporto sektoriaus, kuriam vis dar svarbi yra nafta, kurią sunkiai gali pakeisti kitos kuro alternatyvos.

Vis dėlto, ekonomisto prognozėmis, nėra nerealu tikėtis, jog atsinaujinančioji energetika gali padaryti pakeitimus aviacijoje, taip pat sunkvežimiams ir, žinoma, automobiliams, kurių dauguma 2040 metais, pasak O. Borsumo, bus varomi elektra.

Vis dėlto jis pažymėjo, kad naftos kaina šiuo metu auga dėl mažos konkurencijos ir didelio rinkos sandarumo, taip pat didelės paklausos ir naftos kartelio OPEC kvotų.

„Dabar naftos kainos auga, nes OPEC laikosi kvotų, kurių anksčiau nesilaikydavo“, - pažymėjo O. Borsumas.

Pirmadienį analitikai taip pat sakė, kad geopolitinė įtampa augina naftos kainas. Pasak jų, „Brent“ nafta iš viso per praėjusią savaitę pabrango 0,77 proc., o JAV nafta pabrango 0,96 proc.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder