Nepilnamečiams duris atveria ne visi darbdaviai

Nepilnamečiams duris atveria ne visi darbdaviai

Septyniolikmetis moksleivis Vilius vasarą norėtų atostogauti tik savaitgaliais, o darbo dienomis plušėti. Tačiau nepilnamečiams, norintiems dabar įsidarbinti pajūryje, jau gali būti sudėtinga. Kalbinti kavinių atstovai tikino, kad nepilnamečių neįdarbina dėl alkoholio pardavimo ribojimų, tačiau virtuvėse pluša ir nesulaukę 18 metų.

Klaipėdietis septyniolikmetis Vilius nerimauja, kad dauguma sezoninio darbo vietų pajūryje jau užimtos.

„Daug kas ieško darbo Palangoje, Neringoje, pavyzdžiui, dviračių nuomos punktuose, kavinėse, tačiau dabar tokį darbą rasti sunku, nes visos geros vietos jau užimtos. Norint ten įsidarbinti, reikėjo tai padaryti anksčiau, tačiau aš turėjau kitų planų, kurie pasikeitė“, – 15min sakė septyniolikmetis.

Nudegė, todėl darbo ieško atidžiau

Nepaisant to, moksleivis pažymėjo, kad nesėdi rankų sudėjęs, dirba, bet tikisi rasti pelningesnį variantą.

„Darbo patirties turiu – dirbau įmonėje, kurioje surinkinėjau baldus, taip pat esu dirbęs statybose, mielai dirbčiau ten ir toliau. Statybose pagalbiniams darbuotojams dažniausiai moka nuo 25 iki 30 eurų per dieną“, – apie atlygį aiškino pašnekovas.

Tiesa, moksleivis kartą yra susidūręs su nesąžiningais darbdaviais, todėl dabar darbo vietą renkasi atsargiau.

„Ieškau darbdavio, kuriuo būtų galima pasitikėti, nes daug kas mėgsta apgaudinėti. Praėjusią vasarą oficialiai įsidarbinau statybose, tačiau alga buvo sumokėta labai nenoriai – vietoje 300 eurų gavau 200, todėl visą mėnesį teko važinėti, vargintis ir žaisti, kol atgavau pinigus“,– nemalonią situaciją prisiminė moksleivis.

Darbo yra ir šešiolikmečiams

Lietuvos darbo biržos komunikacijos vyriausioji specialistė Toma Lipskytė teigė, kad moksleiviams patraukliausi darbai – paslaugų sektoriuje. Ji patikino, kad kiekvienais metais didžiausia darbo vietų pasiūla sezoniniams darbams yra Klaipėdoje, Palangoje, Neringoje ir Druskininkuose.

Lietuvos moksleivių sąjungos prezidentė Raminta Matulytė taip pat akcentavo, kad populiariausia moksleivių darbo vietų vasarą – pajūris.

„Moksleiviai vasarą daugiau dirba pavienius darbus – neretai pas pažįstamus, galbūt kartais ir nelegaliai, kiti keliems mėnesiams išvyksta į užsienį. Jau yra susiformavusi kultūra, kuomet moksleiviai važiuoja dirbti į pajūrį – kavinėse, baruose, įvairiuose kioskuose, paplūdimyje. Kartu laisvomis nuo darbo dienomis gali pailsėti prie jūros“, – sakė R.Matulytė.

Pašnekovė pasakojo, kad dėl prailgintų mokslo metų darbdaviams buvo kiek sudėtingiau rasti darbuotojus vasaros pradžioje, tačiau dabar dauguma tų, kurie norėjo dirbti, jau yra susiradę savo darbo vietas, todėl kitiems įsidarbinti gali būti sudėtingiau.

„Kavinėje reikalingi pagalbiniai darbuotojai ir virėjai įvairiems darbams. Dirbti gali ir moksleiviai, ir studentai. Praktika nebūtina“, – teigiama Klaipėdoje įsikūrusios kavinės „Salūno picerija“ darbuotojų paieškos skelbime.

Telefonu susisiekus su „Salūno picerijos“ vadybininke Monika, ji patikino, kad darbuotojai priimami nuo 16 metų. Nors norinčių įsidarbinti netrūksta, tačiau esą dėl sunkaus darbo nemažai darbuotojų greit palieka darbo vietą.

„Į darbą priimame nuo šešiolikos metų. Daugiausiai pas mus dirba 16-os, 18-os, 20-ies metų jaunimas. (...) Manau, kad pajūryje dar įmanoma susirasti sezoninį darbą, nors ir yra didelė atranka. Jaunimas įsidarbina, tačiau po kelių darbo dienų supranta, kad darbas yra per sunkus, todėl nemažai atkrenta. Vyksta darbuotojų kaita ir darbo vietos atsilaisvina“, – pasakojo vadybininkė.

Kokios algos gali tikėtis nepilnamečiai? Pašnekovė neslėpė – „minimumo“, tačiau pažymėjo, kad taip mokėta ir pernai.

Kai kur nepilnamečiams durys uždarytos

Pasak Lietuvos moksleivių sąjungos prezidentės, nepilnamečius įdarbina sunkiau dėl darbdaviui krentančios kur kas didesnės atsakomybės. Būtent amžius ir patirties trūkumas yra dvi pagrindinės kliūtys, apsunkinančios įdarbinimo galimybes.

Šventojoje įsikūrusios kavinės „Volungė“ savininkas Vytautas Staponas pasakojo, kad jauniausi kavinės darbuotojai ­– 18 metų, o priimami pilnamečiai.

„Sezoninį darbą pajūryje rasti, aišku, įmanoma. Pasibaigus mokslo metams pradėjo dažniau skambinėti norintys įsidarbinti, tačiau nepilnamečių neįdarbiname, nes jie negali dirbti prie alkoholio, iki dvidešimties metų negali siūlyti ar rekomenduoti alkoholio“, – apie alkoholio draudimus, kurie trukdo įdarbinti nepilnamečius, kalbėjo kavinės savininkas.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento parengtoje atmintinėje pažymima, kad „asmenys, kuriems nėra 18 metų, negali dalyvauti nė viename prekybos alkoholiniais gėrimais etape, t.y. nei užsakymo priėmime, nei alkoholinių gėrimų pateikime (pristatyme), nei atsiskaityme už alkoholinius gėrimus“.

Kavinės „Volungė“ savininkas, paklaustas apie darbuotojų algą, atvirauti nepanoro, tačiau patikino, kad ji didesnė nei minimali mėnesinė alga. Taip pat jis teigė, kad šiais metais kavinės „Volungė“ sezoniniai darbuotojai uždirba daugiau nei pernai.

„Alga padidėjo. O koks skirtumas kiek?“ ­– rėžė jis.

Į darbą tik nuo 14

Darbo biržos atstovė laiške 15min atkreipė dėmesį, kad „Lietuvoje galima dirbti nuo 14 metų. 14–16 metų amžiaus jaunuoliai gali dirbti tik savo fizines galimybes atitinkančius lengvus darbus, kurie yra saugūs, nekelia pavojaus sveikatai, vystymuisi ir netrukdo lankyti mokyklos. Mokiniai dažniausiai dirba aplinkos tvarkymo pagalbininkais, statybų darbų pagalbininkais, pakuotojais, afišų klijuotojais.“

Pasak T.Lipskytės, moksleiviai įsidarbina ir neįprastuose darbo vietose. Pavyzdžiui, ankstesniais metais jaunuoliai dirbo globos namuose arba jau antrus metus iš eilės Utenos apskrityje mokiniai darbuojasi bitininkystės ūkyje.

Taip pat pateikė statistiką, rodančią, kad nuo šių metų birželio 1 dienos šalies teritorinėse darbo biržose buvo registruoti darbo neturintys 16–29 metų amžiaus ir dar besimokantys 2595 jaunuoliai, iš jų 41 jaunuolis jaunesnis nei 18 metų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder