„Fortum“ pažymi veiklos Baltijos šalyse ir Lenkijoje 20 metų sukaktį

„Fortum“ pažymi veiklos Baltijos šalyse ir Lenkijoje 20 metų sukaktį

Naujas tūkstantmetis sutapo su „Fortum“ investicijų Baltijos šalių ir Lenkijos energetikos rinkoje pradžia. Praėjus 20 metų, „Fortum“ yra svarbi žaidėja regione: įmonei priklauso 7 kogeneracinės jėgainės, 47 šilumos katilai, 3 centralizuoto šalčio tiekimo įrenginiai ir 1 vėjo jėgainė. Įmonės šilumos gamybos pajėgumai regione siekia daugiau nei 1,4 GW, o elektros – 274 MW. „Fortum“ valdo 1316 kilometrų šilumos tiekimo tinklų ir 8 kilometrus šalčio tiekimo tinklų. Per šį laikotarpį „Fortum“ regione pagamino daugiau nei 45 TWh šilumos ir daugiau nei 16 TWh elektros energijos.

„Fortum“ viceprezidentas ir šilumos bei šalčio padalinio vadovas Mikaelis Lemströmas teigia, kad šiame regione yra didelė dalis „Fortum“ šilumos ir šalčio gamybos bei tiekimo išteklių. „Labai didžiuojuosi tuo ką mums pavyko pasiekti su kolegomis iš Estijos, Latvijos, Lietuvos ir Lenkijos. Sukūrėme puikią aplinką bendruomenėms, kuriose dirbame, ir tvarias įmones investuotojams. Šie pasiekimai tapo įmanomi dėl efektyvaus bendradarbiavimo su vietos ir nacionalinėmis valdžios institucijomis, nevyriausybinėmis organizacijomis ir verslo partneriais,“ – sakė Mikaelis Lemströmas.

Energetikos sektoriui būtina ilgalaikė perspektyva. Beveik dešimtmetį šio amžiaus pradžioje „Fortum“ tikrino rinkos sąlygas ir investavo nedideles sumas kiekvienoje šalyje. Šie maži žingsniai nutiesė kelią didesniems projektams.

Viena pirmųjų tokių investicijų buvo įgyvendinta 2009 metais Tartu mieste Estijoje, kur „Fortum“ atidarė efektyvią kogeneracinę jėgainę, kūrenamą biomase ir durpėmis. Tai buvo viena pirmųjų efektyvių kogeneracinių jėgainių regione. Kita svarbi investicija 2010 metais buvo užbaigta Lenkijos mieste Čenstakavoje, kur „Fortum“ pastatė šiuolaikišką kogeneracinę jėgainę. Tai pirmoji šalyje kogeneracinė jėgainė, kurią galima kūrenti ir biomase. Trečioji investicija buvo įgyvendinta Pernu mieste Estijoje. Efektyvi biomase ir durpėmis kūrenama kogeneracinė jėgainė buvo pastatyta nuo pamatų ir atidaryta 2011 metais. 2013 metais „Fortum“ nutiesė kelią į kitas dvi regiono šalis – Latviją ir Lietuvą – bei įgyvendino du didelius projektus: Jelgavos biomasės kogeneracinę jėgainę ir Klaipėdos energijos gavimo iš atliekų kogeneracinę jėgainę. Jelgavos jėgainė buvo pirmoji – ir iki šiol yra vienintelė – didelio masto biomasės kogeneracinė jėgainė Latvijoje. Klaipėdos kogeneracinė jėgainė buvo pirmoji energijos gavimo iš atliekų jėgainė regione.

Vėsinimo veiklą „Fortum“ pradėjo 2016 metais. Pirmoji regione upės vandenį naudojanti centralizuoto šalčio tiekimo jėgainė buvo atidaryta Tartu. Investicijos į vėsinimo veiklą tęsėsi atidarius antrą centralizuoto šalčio tiekimo jėgainę Tartu 2017 metais ir upės vandenį naudojančią centralizuoto šalčio tiekimo jėgainę Pernu 2019 metais. Tolesnės „Fortum“ investicijos buvo vykdomos Zabže, kuriame 2018 metais buvo atidaryta moderni kogeneracinė jėgainė. Tai buvo pirmoji kogeneracinė jėgainė Lenkijoje, naudojanti išrūšiuotų atliekų kurą. Dešimtmečio pabaigą pažymėjo „Fortum“ investicijos Lietuvoje – 2020 metais Kaune buvo atidaryta bendrai valdoma energijos gavimo iš atliekų kogeneracinė jėgainė.

„Fortum“ įmonėse regione dirba daugiau nei 570 aukštos kvalifikacijos darbuotojų.

Visą ataskaitą „Fortum: du dešimtmečiai Baltijos šalyse ir Lenkijoje“ galite rasti čia: https://bit.ly/2decadesreport. O taip pat galite atsisiųsti PDF kopiją iš čia: shorturl.at/crCEI.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder