„Fortum“ ir „Spinnova“ pristatė pirmuosius pasaulyje drabužius iš kviečių šiaudų pluošto

„Fortum“ ir „Spinnova“ pristatė pirmuosius pasaulyje drabužius iš kviečių šiaudų pluošto

„Fortum“, svarbi Europos energetikos įmonė, kurianti naujas žiedine ekonomika grindžiamas verslo galimybes, kartu su ekologiško pluošto technologijų įmone „Spinnova“ pristatė savo pirmąjį prototipinį gaminį, sukurtą kartu ieškant galimybių naudoti kviečių šiaudus ypač tvaraus tekstilės pluošto gamybai.

„Fortum“ ir „Spinnova“ pademonstravo pirmuosius pasaulyje drabužius, pagamintus iš žemės ūkio atliekų, būtent kviečių šiaudų, „Textile Exchange“ rengiamoje tvarumo konferencijoje Vankuveryje spalio 15–17 d. Tarp eksponatų buvo trikotažiniai marškinėliai, taip pat švarkas ir sijonas iš austinės medžiagos ant organinės medvilnės metmenų. 

Ši prototipinė medžiaga yra unikali ir dėl ypač mažo poveikio, kurį aplinkai daro žaliavos išgavimas, perdirbimas ir gamyba, kaip patvirtina gyvavimo ciklo analizė.

„Labai džiaugiamės pristatydami šią revoliucingą tekstilę. Šiandien kviečių šiaudai dažniausiai išmetami arba sudeginami laukuose. Juos galima įvairiai naudoti tekstilės gaminiuose, ir tai atveria didžiulių galimybių visame pasaulyje. Šis bendradarbiavimas yra svarbus žingsnis vykdant „Fortum“ strategiją ieškoti didelių naujų verslo galimybių, kurios didina išteklių naudojimo efektyvumą ir pateikia išmanių sprendimų švaresniam pasauliui. Prisijungti prie mūsų šioje svarbioje kelionėje norėtume pakviesti ir daugiau stambių pramonės įmonių“, – sakė Heli Antila, „Fortum“ viceprezidentas, atsakingas už biotechnologijų sprendimus.

„Labai didžiuojamės tokiais puikiais bendradarbiavimo rezultatais! Kelią nuo pirmųjų bandymų iki tikro ir patrauklaus audinio įveikėme labai greitai. Tai rodo, kad kviečių šiaudų pagrindo pluoštas išties gali tapti labai tvariu alternatyviu produktu“, – sakė „Spinnova“ generalinis direktorius Janne Poranen.

Šalys paskelbė apie savo partnerystę anksčiau šiais metais, prieš tai išbandžiusios įvairių tipų biomasę. Pristatomas šiaudų pluoštas iš pradžių buvo perdirbamas naudojant labai tvarią frakcionavimo technologiją, kurią sukūrė „Fortum“ asocijuota įmonė „Chempolis Oy“. Šiuo metu dar bandoma „Spinnova“ technologija mechaniškai paverčia mikrofibriliuotą celiuliozę (MFC) pluoštu nenaudojant tirpiklių ar kitų kenksmingų cheminių medžiagų Pristatomų drabužių pluoštas buvo pagamintas bandomojoje „Spinnova“ gamykloje Suomijoje, ir tai reiškia, kad „Spinnova“ technologiją galima taikyti įvairiai biomasei be didesnių technologinių pakeitimų. 

„Fortum“ ir „Spinnova“ planuoja pradėti tvaraus pluošto gamybą būsimuose „Fortum“ biorafinavimo įrenginiuose, kuriuose bus naudojama likutinė biomasė, pvz., žemės ūkio atliekos. Biomasė bus perdirbta į medžiagas, skirtas lignoceliuliozės kilmės bioproduktams bei celiuliozės produktams. Rafinavimo įrenginiuose bus naudojama frakcionavimo technologija, suteikianti galimybę ypač efektyviai naudoti kviečių šiaudus ir pastebimai sumažinti poveikį aplinkai lyginant su kitomis perdirbimo technologijomis.

* * *

„Fortum“ yra pirmaujanti švarios energijos įmonė, tiekianti elektros energiją ir šildymo bei vėsinimo paslaugas, taip pat išmaniuosius sprendimus, didinančius išteklių vartojimo efektyvumą. „Fortum“ veiklą vykdo Šiaurės ir Baltijos šalyse, Rusijoje, Lenkijoje ir Indijoje. 2017 m. bendrovės „Fortum“ pardavimai siekė 4,5 mlrd. eurų. „Fortum“ korporacijoje dirba apie 9000 žmonių. Kompanijos akcijos kotiruojamos Nasdaq Helsinkio vertybinių popierių biržoje.

„Fortum“ Lietuvoje priklauso UAB „Fortum Heat Lietuva“, kuri valdo įmones UAB „Fortum Klaipėda“ (95%), UAB „Fortum Joniškio energija“ (66,2%) ir UAB „Fortum Švenčionių energija“ (50%). Taip pat įmonei priklauso 19,64% AB „Klaipėdos energija“ akcijų ir 49% UAB „Kauno kogeneracinė jėgainė“ akcijų.

Daugiau informacijos – www.fortum.lt

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder