Ir "geras" Ūkio bankas kainuos

Ir "geras" Ūkio bankas kainuos

Lietuvos banko sprendimu nemokiu pripažintas ir veiklos licencijos netekęs Ūkio bankas skaidomas į „gerą“ ir „blogą“ bankus. Laikinasis Ūkio banko administratorius Adomas Audickas tikina, esą toks sprendimas būsiąs pats pigiausias. Tačiau Investuotojų asociacija mano, kad Ūkio banko žlugimas valstybei kainuos brangiau nei „Snoro“ bankrotas.

Derybos dėl akių?

Centriniam šalies bankui palaiminus, derybos dėl Ūkio banko įsipareigojimų perdavimo Šiaulių bankui tapo oficialios. Deramasi ne dėl banko dalies pirkimo, o dėl sveikosios jo dalies perėmimo. Didumą Šiaulių banko akcijų valdantis Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB) jau prieš savaitę pranešė esąs pasirengęs suteikti jam paskolą kapitalo bazei sustiprinti.

Nepriklausomos ekonomikos ekspertės Rūtos Vainienės požiūriu, tokia situacija kvepia išankstiniu susitarimu.

„Nesuprantu, kodėl dabar vengiama apie tai kalbėti, bet dar iki veiklos sustabdymo Ūkio bankas su Šiaulių banku derėjosi dėl susijungimo. Mano versija tokia, kad jie nesusitarė dėl kainos. O kai Lietuvos bankas nusprendžia paleisti į bankrotą kokį nors banką, tuomet jo gerus aktyvus galima perimti labai pigiai. Tik tada neaišku, kiek yra to sandorio šalių“, - „Respublikai“ sakė R.Vainienė.

Tokius įtarimus sustiprima ir iš karto po Ūkio banko veiklos sustabdymo prasidėjusi agresyvi Šiaulių banko reklama, skirta senjorams, kurių pensijos liko užšaldytos Ūkio banke.

„Net kredito unijos siūlo tik beprocentes paskolas, o vienintelis Šiaulių bankas išmoka tiesiog 300 litų sumą, neįvardydamas, ar čia paskola, ar dovana, ar perimamų būsimų įsipareigojimų dalis. Iš kur jie buvo garantuoti, kad perims tuos įsipareigojimus? Vadinasi, sprendimas jau buvo žinomas iš anksto, o dabar tik įforminamas“, - daro išvadą ekspertė.

Valstybė jau krapšto piniginę

A.Audickas pirmadienį skelbė, kad Ūkio banko įsipareigojimai viršija banko turtą 1,1 mlrd. litų. Jo pateiktais skaičiavimais, maždaug 800 mln. litų prie „gerojo“ banko teks prisidėti ir Indėlių ir investicijų draudimo fondui. Kadangi po „Snoro“ bankroto jame švilpauja vėjai, finansų ministras Rimantas Šadžius vakar žiniasklaidai teigė, kad valstybei gali tekti šiam fondui paskolinti apie 500-600 mln. litų.

Užpernai rudenį žlugusio „Snoro“ draudžiamųjų indėlių kompensavimas valstybei kainavo 4 mlrd. litų. Tačiau išmokėjęs tokią sumą indėlininkams „Indėlių ir investicijų draudimas“ tikisi ją beveik visą atgauti pardavus bankrutuojančio „Snoro“ turtą.

Smulkiuosius rinkos dalyvius vienijanti Investuotojų asociacija teigia, kad Ūkio banko atveju valstybės bei su šiuo banku reikalų neturėjusių indėlininkų nuostoliai gali būti didesni nei per „Snoro“ bankrotą.

Skolą mokės visi

Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis „Respublikai“ aiškino, kad „gerajam“ bankui atitektų 2,7 mlrd. litų apdraustų indėlių, kurie vis dėlto nėra itin riebus kąsnelis.

„Indėlininkui tai - turtas, bet jį perimančiam bankui tai yra skola, nes tikėtina, kad didelė dalis buvusių Ūkio banko indėlininkų atsiims savo pinigus, - sakė V.Plunksnis. - Taigi joks sveiko proto investuotojas niekada nenorės perimti svetimų skolų. Už tą skolą jam turi būti suteikta kažkokio turto. Pagal dabar skelbiamus skaičiavimus Ūkio banke randama maždaug 1,9 mlrd. litų vertės gero turto, kadangi skolų perduodama daugiau nei turto, tai Indėlių ir investicijų draudimas turės padengti tą skirtumą“.

„Visi Lietuvoje veikiantys bankai, mokantys draudimo įmokas nuo pritrauktų indėlių, Indėlių draudimo fondą per metus papildo apie 170 mln. litų. Todėl galima konstatuoti, kad už Ūkio banko problemas sumokės ir kitų bankų klientai“, - sakė Investuotojų asociacijos vadovas.

Ar valstybei pavyks atgauti įdėtus pinigus, priklausys nuo „blogojo“ banko. Jame lieka su pagrindiniu akcininku susijusios paskolos, taip pat užsienyje esantis banko turtas.

„Blogojo“ banko bankroto procesas parodys, kiek tas turtas iš tiesų buvo vertas ir kiek už jį įmanoma atgauti, - teigė V.Plunksnis. - Neaišku, ar tą turtą pavyks gerai parduoti - paprastai per bankroto procesus viskas būna daug nesėkmingiau, nei prognozuojama pirmąją dieną“.

Informacija

Laikinasis Ūkio banko administratorius Adomas Audickas įsivėlė į galimą interesų konfliktą. Šalia jam nustatyto 45 tūkst. litų atlyginimo gavęs teisę dar 350 tūkst. litų sumokėti už konsultantų paslaugas, jas teikti A.Audickas nusamdė advokatų kontorą „Raidla, Lejins & Norcous“, kurioje palikęs viceministro postą Ūkio ministerijoje, iki šiol darbavosi ir pats. Be to, vienas iš minėtos advokatų kontoros partnerių yra Lietuvos banko valdybos pirmininko Vito Vasiliausko bendramokslis ir bičiulis.

Apie tai sužinojęs premjeras Algirdas Butkevičius sakė šį atvejį pavedęs išsiaiškinti Vyriausybės teisininkams.

Ir A.Audickas, ir V.Vasiliauskas išsijuosę neigė interesų konflikto galimybę, mat šis esą galimas tik dirbant valstybės tarnyboje, o laikinasis Ūkio banko administratorius paslaugas teikia kaip privatus asmuo. Primygtinai klausiamas, ar A.Audicko pasirinkimas buvo etiškas, V.Vasiliauskas pareiškė, kad jam labiausiai rūpi darbo efektyvumas.

„Manęs nei jo, nei jo komandos paslaugų kokybė nenuvylė. O etika, moralė - ne šio pasaulio dimensijos yra, todėl sunku man būtų komentuoti“, - po Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdžio tikino Lietuvos banko vadovas.

Vis dėlto Vyriausioji tarnybinės etikos komisija vakar nusprendė patikrinti, ar A.Audicko elgesyje nėra viešųjų ir privačių interesų konflikto požymių.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder