Viltis: įstatymų pataisos paskatins modernizuoti daugiabučius namus

Viltis: įstatymų pataisos paskatins modernizuoti daugiabučius namus

Seimas pradėjo svarstyti įstatymų pataisas, kuriomis siekiama paskatinti daugiabučių namų butų savininkus, savivaldybes ir bendrojo naudojimo objektų administratorius aktyviau dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje.

Už aplinkos viceministro Arūno Zabulėno pateiktas Valstybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti ir daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) įstatymo pataisas ketvirtadienį po pateikimo balsavo 45 Seimo nariai, susilaikė 5.

Teikiamomis pataisomis siūloma sudaryti galimybę Vyriausybei kompensuoti daugiau kaip 50 procentų išlaidų namo atnaujinimo (modernizavimo) projektui parengti ir statybos techninei priežiūrai vykdyti. Taip pat 15 procentų investicijų dalies kompensavimą siūloma taikyti ne tik pasiekus pastato C energinio naudingumo klasę, bet ir D.

Be to, pagal pateiktas pataisas numatoma sudaryti galimybę Vyriausybei nustatyta tvarka kompensuoti projekto įgyvendinimo administravimo išlaidų dalį, o nepasiturinčioms šeimoms visas administravimo išlaidas.

Šiuo metu valstybės parama daugiabučių namų butų savininkams, įgyvendinantiems daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projektus, teikiama, jeigu pagal atnaujinimo (modernizavimo) projekte numatytas priemones pasiekiama ne mažesnė kaip D energinio naudingumo klasė. Įgyvendinus projektą daugiabučio namo butų savininkams kompensuojama 50 procentų išlaidų atnaujinimo (modernizavimo) projektui parengti. Papildoma valstybės parama kompensuojant 15 procentų investicijų, tenkančių Vyriausybės nustatytoms energetinį efektyvumą didinančioms priemonėms, teikiama, jeigu pasiekiama ne mažesnė kaip C energinio naudingumo klasė.

Ketvirtadienį Seimas po svarstymo pritarė ir Valstybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti ir daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma patikslinti valstybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti teikimo reglamentavimą. Už šias pataisas po svarstymo balsavo 65 Seimo nariai, prieš buvo vienas, susilaikė 5.

Svarstomomis pataisomis siekiama, įtvirtinant teisės į valstybės paramą kriterijus, šeimos ar asmens pajamų ir turto apskaičiavimo tvarką susieti su Gyventojų turto deklaravimo įstatymu.

Pritarus šioms pataisoms valstybės parama būstui įsigyti būtų teikiama šeimoms ir asmenims, jeigu jų Gyventojų turto deklaravimo įstatymo nustatyta tvarka deklaruotas turimas turtas ir gautos pajamos už vienus metus (12 paskutinių mėnesių), prieš prašymo suteikti valstybės paramą padavimo dieną yra mažesni už pajamas ir turtą, kurių didžiausius dydžius nustato Vyriausybė.

Šiuo metu tokių asmenų kalendorinės metų pajamos ir turtas yra apskaičiuojami pagal Vyriausybės patvirtintą Šeimos ir asmens metinių pajamų ir turto apskaičiavimo teikiant valstybės paramą būstui įsigyti, socialiniam būstui išsinuomoti ar jo sąlygoms pagerinti tvarkos aprašą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder