Valstybei bus grąžinti 186 ha žemės

Valstybei bus grąžinti 186 ha žemės

Klaipėdos apygardos administracinis teismas priėmė sprendimą, kuriuo tenkino Generalinės prokuratūros ieškinį ir, panaikinęs Nacionalinės žemės tarnybos priimtus administracinius aktus, valstybei grąžino žemės sklypus, kurie buvo neteisėtai perduoti asmeniui vykdant nuosavybės teisių atkūrimo į žemę procesą. 

Tyrimo metu buvo išsiaiškinta, kad pateikus žinomai melagingus duomenis, Kretingos rajono apylinkės teismas dvejose civilinėse bylose nustatė tikrovės neatitinkančius juridinę reikšmę turinčius faktus. Minėtame teisme pagal A. Š. pareiškimą buvo nustatyta, kad šio piliečio tėvas J. Š. buvo įvaikintas pilietės D. D., kuri Kretingos rajone iki nacionalizacijos valdė 76,68 ha miško sklypą. Kitu teismo sprendimu buvo nustatyta, kad D. D. paveldėjo ir savo brolio valdytus 75,64 ha žemės. Teismui pripažinus, kad J. Š. buvo D. D. įvaikis, jo sūnus A. Š. įgijo teisę atsikurti nuosavybės teises ir į D. D. bei jos brolio iki nacionalizacijos turėtą žemę - 152 ha.

Šių teismo sprendimų pagrindu piliečiui A. Š. buvo atkurtos nuosavybės teisės į 152 ha žemės, suteikiant jam neatlygintinai įvairaus ploto žemės ūkio paskirties ir miško žemės sklypus visoje Lietuvoje, kurių bendras plotas buvo 186 hektarai.

Per tyrimą surinkus pakankamai duomenų, kad J. Š. įvaikinimo faktas buvo nustatytas akivaizdžiai neteisingų duomenų pagrindu, nesant jokio giminystės ryšio tarp šių asmenų, anksčiau generalinio prokuroro pareigas ėjęs Darius Valys inicijavo proceso atnaujinimą Kretingos rajono apylinkės teisme. Teismo buvo prašoma priimti naujus sprendimus ir A. Š. prašymus atmesti. Teismui patenkinus šiuos prašymus, atsirado teisinės galimybės kreiptis į teismą dėl Nacionalinės žemės tarnybos priimtų administracinių aktų, kuriais A. Š. neteisėtai atkurtos nuosavybės teisės, panaikinimo ir žemės išreikalavimo iš A. Š. bei kitų asmenų, kuriems jis jau buvo perleidęs nusikalstamu būdu įgytus žemės sklypus.

2015 metų rugpjūtį Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras kreipėsi į Vilniaus ir Klaipėdos apygardų administracinius teismus, prašydamas panaikinti Nacionalinės žemės tarnybos sprendimus dėl nuosavybės teisių atkūrimo A. Š. ir neteisėtai jam suteiktus žemės sklypus grąžinti valstybės nuosavybėn. Teismai sutiko su prokuroro argumentais ir panaikino Nacionalinės žemės tarnybos aktus, kuriais A. Š. buvo atkurtos nuosavybės teisės ir suteikti žemės sklypai, taip pat pirkimo-pardavimo sutartis, kuriomis minėtas pilietis pardavė neteisėtai įgytus žemės sklypus kitiems asmenims ir išreikalavo visus ginčo sklypus valstybės nuosavybėn, o A. Š. įpareigojo pagal panaikintus sandorius grąžinti gautus pinigus. Visų šių teismo sprendimų pagrindu valstybei buvo grąžinta 186 ha žemės, kurios bendra rinkos vertė beveik 254 tūkst. Eur. 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder