Užkibus ant jauko - ir be pinigų, ir be buto

Užkibus ant jauko - ir be pinigų, ir be buto

Klaipėdoje butą norintys išsinuomoti žmonės jau keletą metų skundžiasi nukenčiantys nuo keistais metodais veikiančios agentūros ir stebisi, kad iki šiol niekas jos nepažaboja.

Scenarijus kartojasi: žmonės pasakoja susivilioję skelbimuose siūlomu patraukliu būstu už neregėtai žemą kainą. Tačiau vėliau supranta, jog tai buvęs tik jaukas, kad jie būtų priversti ateiti į agentūrą pasirašyti su ja tarpininkavimo sutartį ir sumokėtų pinigus už, pasak jų, abejotinos vertės paslaugas.

"Argi kas nors mokėtų 50 eurų už telefonų sąrašą, jei žinotų, kad tai viso labo iš interneto surinkti nuomos skelbimai, o tas svajonių butas, dėl kurio ir kreipėtės į agentūrą, galbūt net iš viso neegzistuoja?" - piktinasi nukentėjusios jaunos klaipėdietės.

Lietuvos nekilnojamojo turto agentūros asociacijos atstovai sutinka, kad iš tiesų šioje sferoje yra palaida bala. Esminė problema - nekilnojamojo turto agentų veikla Lietuvoje niekaip nereglamentuota.

"Mus tiesiog išdūrė"

Klaipėdietė Diana Ligeikytė, praėjusią savaitę padėjusi savo draugei studentei ieškoti buto, netrukus jau mynė policijos komisariato slenkstį. Merginos įsitikinusios - jas paprasčiausiai apmulkino, nes esą kaip kitaip galima įvardinti veiksmą, kai sumoki pinigus, o norimos paslaugos taip ir negauni.

"Draugei skubiai reikėjo buto. Pamatėme prekybos centre esančioje skelbimų lentoje patrauklų pasiūlymą, bet paskambinę nurodytu telefonu išgirdome, kad pataikėme į agentūrą ir, jei norime to buto, pirmiausia turime ateiti ir pasirašyti sutartį", - pasakojo D. Ligeikytė.

Ko tik nepadarysi dėl svajonių buto, nes, anot merginų, rasti pigiai gerą butą Klaipėdoje yra be galo sunku.

"Atėjome į nurodytą agentūrą "Butų nuoma", įsikūrusią Taikos prospekte 24. Su mumis bendravusi mergina pažadėjo pritaikyti nuolaidą studentams, tad iš draugės paėmė tik 50 eurų už tarpininkavimo paslaugas. Tvarkingai išrašė sąskaitą faktūrą ir pasirašėme sutartį. Viskas atrodė labai rimta", - pasakojo mergina.

"Mokestis yra vienkartinis ir negrąžinamas. Agentūra įsipareigoja klientui ieškoti būsto 20 kalendorinių dienų, bet neatsako už pokalbio rezultatus su nuomotojais. Jeigu klientas atsisako žiūrėti siūlomą butą, agentūra turi teisę daugiau paslaugų neteikti", - toks sutartyje rašomas tekstas merginoms tuomet nesukėlė jokių įtarimų.

Esą darbuotoja patikino, kad merginoms bus duotas pagal jų pageidavimus atrinktų butų sąrašas. Internete ji ne tik parodė to buto, dėl kurio jos ir atėjo į agentūrą, nuotraukas, bet ir iškart paskambino telefonu neva to buvo šeimininkui. Dabar merginos svarsto, kad tai galėjo būti tik suvaidintas cirkas.

"Darbuotoja telefonu neva tikslinosi, ar mes galėsime buto šeimininkui paskambinti 15 valandą, ir pabaigusi pokalbį patikino, kad butas dar neišnuomotas ir mes drąsiai galime skambinti. Tačiau kai sutartu laiku ir vėliau rinkome nurodytą numerį, niekas jo nekėlė. O kai pradėjome skambinti kitais sąraše nurodytais telefonų numeriais, įtarimai, kad mus tiesiog "išdūrė", tik stiprėjo. Atsiliepę žmonės tikino su jokia agentūra nebendraujantys, todėl nesiruošia nuomoti buto tokios įstaigos, kuri savavališkai naudojasi kitų žmonių duomenimis, klientams", - piktinosi D. Ligeikytė.

Iš 12 sąraše nurodytų butų susitarti dėl apžiūros pavyko tik dėl vieno, tačiau atvykusios merginos teigia pamačiusios tragiškai apleistą butą, o jį nuomojanti močiutė sakė, kad ji skelbimą buvo įdėjusi tik į laikraštį.

Keliais agentūros duotais telefonų numeriais paskambinę "Vakarų ekspreso" žurnalistai tai pat išgirdo atsakymą, kad butų savininkai savo kontaktų nedavė jokiai agentūrai, todėl jiems pikta, kad iš jų internete ar laikraščiuose pateiktos informacijos kiti uždirbinėja pinigus.

O "svajonių buto" telefono numeriu skambinome net kelias dienas iš eilės - ir po 15 val., kaip buvo nurodyta sąraše, ir kitu laiku, tačiau nė karto telefono ragelio niekas taip ir nepakėlė.

"Supratusios, kad 50 eurų sumokėjome už nieką, kreipėmės į agentūrą, kad mums grąžintų pinigus. Tačiau tuomet jau su mumis kalbėjo ne ta mergaitė, su kuria pasirašėme sutartį, o vyresnė ponia, galbūt savininkė. Ji tiesiog mus iškoneveikė ir pasakė, kad pinigų negrąžins, jei norime, galime skųstis kam tinkamos", - dėstė D. Ligeikytė.

Draugės nepatingėjo nueiti ir iki policijos. Esą policijos pareigūnai išgirdę, kad skundžiasi dėl butų nuoma užsiimančios agentūros, patys įvardijo adresą, apie kurią įstaigą eina kalba.

"Pareigūnai sakė, kad mes ne pirmos tokios. Esą besiskundžiančių šios agentūros veikla netrūksta, bet policija čia niekuo padėti negali. Žmonės patys kalti, kad pasirašo tokią sutartį ir sumoka pinigus", - sakė merginos, suvokusios, kad vėjais išleistų pinigų taip ir neatgaus, todėl jautė pareigą perspėti bent kitus žmones, kad šie nesusigundytų tuščiais tokių brokerių pažadais.

Istorija kartojasi

Pasirodo, merginos turėjo reikalų su ta pačia agentūra, apie kurią "Vakarų eksprese" rašėme lygiai prieš dvejus metus. Tiesa, tuomet Inai Gaižutienei priklausiusi agentūra buvo įsikūrusi Taikos pr. 42 ir vadinosi "Nuoma plius", o dabar pakeistas ir buveinės adresas, ir pavadinimas. Tuomet "Vakarų ekspresui" ne vienas žmogus pasakojo identišką istoriją, kaip sumokėję 150 litų siekiantį mokestį už tarpininkavimo paslaugas jie taip ir liko ir be buto, ir be pinigų. Tuomet dienraščiui žmonės guodėsi įtariantys, kad telefonais, kuriuos duoda agentūros darbuotojos, neretai atsiliepia ne butų savininkai, o juos imituojantys žmonės.

"Tokias išvadas man leidžia daryti tai, kad paskambinus skirtingais telefonų numeriais atsiliepė ta pati moteris, kalbanti lietuviškai, bet su rusišku akcentu. Iš 15 sąraše nurodytų butų nė vieno taip ir nepavyko apžiūrėti. Motyvai labai juokingi - pavyzdžiui, viena "buto savininkė" sakė negalinti to padaryti, nes lyja lietus. Paskui iš viso nebekėlė ragelio..." - nesėkmingas buto paieškas tuomet prisiminė "Nuoma plius" klientas Aurimas.

Tačiau ir tuomet niekas nepadėjo žmonėms susigrąžinti prarastų pinigų. Policija pareiškė pinigų "neišmušinėjanti", o Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos atstovai taip pat abejojo, ar tokiais atvejais vartotojams gali kuo padėti.

Nekomentuoja

Prieš dvejus metus I. Gaižutienė "Vakarų ekspresui" atvirai pasakojo apie savo darbo metodus. Ji neslėpė, kad agentūros darbuotojos apie nuomojamus butus surenka informaciją iš skelbimų laikraščiuose, interneto portaluose bei laiptinių skelbimų lentose. Ir sakė nematanti čia nieko blogo. Esą kiekvieną nuomotoją darbuotojos informuoja, jog jo duomenis pateiks savo klientams.

"Mes esame tarpininkavimo agentūra. Ir sutartyje numatyta, kad mes tik įsipareigojame informuoti apie nuomojamus butus, bet neįsipareigojame apgyvendinti. Mes - ne "Hilton" viešbutis", - visus kaltinimus tuomet atrėmė I. Gaižutienė.

Tačiau dabar verslininkė su žiniasklaida nebebendrauja.

"Jokių komentarų nedalinsiu", - lakoniškas buvo I. Gaižutienės atsakymas, tad taip ir nepavyko sužinoti, kodėl verslininkė pakeitė agentūros buveinės vietą ir pavadinimą.

Žmonės skundžiasi, kad tokiais metodais dirbančių agentūrų uostamiestyje yra ne viena.

"Man teko kreiptis į tris Klaipėdos miesto agentūras, iš viso sumokėjau beveik 200 eurų. Žadėjo surasti gerą, nebrangų butą, bet, deja, pirmos dvi agentūros davė lapus su telefonų numeriais, iš kurių daugiau nei pusė neegzistuoja, o trečia pateikė numerių sąrašą, iš kurio tik vienu numeriu atsiliepė žmogus, bet butas buvo tragiškas, o kaina - žvėriška. Galiausiai pati susiradau tinkamą butą internetu. Vienas dalykas, ką agentūros sugeba - gražiai įkalbėti ir apgauti", - interneto portale guodėsi viena moteris.

Ir kiti besiskundžiantys žmonės pasakoja panašias istorijas, kaip pasirašė sutartį, sumokėjo pinigus, gavo sąrašą telefonų, kurie realiai yra niekiniai - butai seniai išnuomoti arba visai nenuomojami. Kai kurie skundų autoriai pastebi, esą tokiais metodais dirbančios moterys dažnai keičia darbo vietą bei agentūros pavadinimą.

Palaida bala

Lietuvos nekilnojamojo turto asociacijos direktorius Rimas Kirdulis svarsto, kad pamatinė tokių istorijų atsiradimo priežastis yra ta, kad nuomos rinkos segmentas brokeriui yra nepelningas, todėl esą kartais ir pasitelkiamos įvairios gudravimo formos. Tačiau, anot R. Kirdulio, ir jie neturi jokio įrankio, kaip kovoti su neetiškai veikiančiomis agentūromis.

Daugelyje pasaulio šalių yra privalomas agentų, brokerių registravimas, jiems nustatyti etikos reikalavimai, galioja praktika, kad nekilnojamojo turto agentūros pasirašo atstovavimo sutartis su būstų savininkais ir komisinius ima tik iš jų, o ne iš ieškančiųjų būsto.

Deja, Lietuvoje NT brokerių veikla nėra reglamentuota - nėra nei specialaus įstatymo, nei taisyklių, ji nėra licencijuojama. Kitaip tariant, šia veikla gali verstis bet kokie pilnamečiai žmonės, kad ir išsiėmę individualios veiklos pažymėjimą, ir kiekvienas gali susigalvoti savo darbo metodus.

Visgi aišku yra viena - kad ir kokiais metodais brokeriai siekia prisivilioti klientus, jie neturi jokios teisės naudotis internete skelbiama informacija ir telefonais, jei butą nuomojantys žmonės jiems nedavė tam leidimo. Pasak R. Kirdulio, jei tik žmonės turėtų kantrybės ir skirtų lėšų teisininkams, galėtų nubausti nesąžiningais metodais veikiančias agentūras.

"Tai vyksta. Esu per pusmetį rekomendavęs dviem žmonėms teisininko kontaktus dėl panašaus pobūdžio klausimų", - minėjo R. Kirdulis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder