Susidomėjimas valstybės kompensavimo sistema auga

Susidomėjimas valstybės kompensavimo sistema auga

Pagal nuo 2006 metų veikiančią kompensavimo programą valstybė kompensuoja privatiems kultūros paveldo savininkams dalį asmeninių lėšų, skirtų įvairiems jų valdomų objektų tvarkybos darbams. Jiems jau išmokėtos kompensacijos už praėjusius 2012 metus.

Kultūros paveldo departamentas (KPD) pernai gavo 15 valdytojų prašymus dėl kompensacijų ir skyrė joms 562306 litų, rašoma pranešime spaudai. KPD direktorė Diana Varnaitė sako, kad susidomėjimas valstybės kompensavimo sistema pastebimai auga – sulaukiama vis daugiau paraiškų: „Privatūs kultūros paveldo valdytojai jau įvertino nesudėtingą lėšų gavimo mechanizmą ir tai, kaip skaidriai jos paskirstomos“.

Kompensacija sumokėta už Stakliškėse (Prienų raj.) esančio salyklo bokšto istorinius, architektūrinius, konstrukcijų, metalinių elementų bei archeologinius tyrimus. Pasak šią vertybę valdančios bendrovės „Lietuviškas midus“ vadovo Egidijaus Valiukevičiaus, tai – tik darbų šiame unikaliame techninio paveldo objekte pradžia. Sutvarkius pagal vokiškas technologijas XIX a. statytą salyklo bokštą, ketinama jame įrengti lietuviško midaus tradicijai skirtą muziejų, priiminėti turistus.

Atgimsta ne vienerius metus iš rankų į rankas keliavęs, gaisro niokotas itin vertingas medinis Abromiškių dvaras, esantis Elektrėnų savivaldybėje. Čia atlikti dvaro sodybos rūmų mūrinės ir medinės dalių avarijos grėsmės likvidavimo ir restauravimo darbai, konstrukcijų, rūsio patalpų mūro drėgmės ir užterštumo tyrimai, už kuriuos buvo skirta valstybės kompensacija. Taip pat atlyginta už Žeimių dvaro (Jonavos raj.) sodybos architektūrinius tyrimus.

Pasak Lietuvos pilių ir dvarų asociacijos prezidento Arūno Svitojaus, valstybės parama privatiems dvarams gaivinti yra reikšminga, nulėmusi didelį pagyvėjimą juose pastaraisiais metais: „Privatūs dvarai, kaip ir valstybiniai, yra Lietuvos kultūros paveldo dalis bei didelis turizmo, ūkinės, kultūrinės veiklos potencialas, kuriam ateityje verta valstybės paramą padidinti, nes kompensavimo sistema dar nepatenkina esamų poreikių“.

Kultūros paveldo departamentas sumokėjo kompensaciją Lietuvos jėzuitų provincijai, valdančiai kompozitoriaus Stasio Šimkaus namą Kaune – ji pasirūpino, kad būtų likviduota avarinė pastato fasadų būklė. Atlyginti Vilkaviškio spirito fabriko statinių komplekso gamybinio pastato stogo ir fasadų restauravimo darbai ir tvarkomųjų paveldosaugos darbų projekto parengimas. Kompensacija sumokėta už Maslauskiškių (Raseinių raj.) vandens malūno restauravimą.

Kultūros paveldo departamentas primena, kad privačių savininkų valdomų kultūros paveldo objektų tyrimai kompensuojami 100 proc., avarijos grėsmės šalinimas, konservavimas ir restauravimas – iki 50 proc. Tiek pat – 50 proc. – kompensuojami ir projektavimo darbai. Itin sparčiai nykstančiam mediniam paveldui visi minėti darbai kompensuojami iki 70 proc. Norint atsiimti dalį investuotų asmeninių lėšų būtina, kad paveldo objektas būtų saugomas valstybės, kad jis būtų prieinamas visuomenei, o taip pat privaloma pateikti nepriekaištingai parengtus paveldosaugos tvarkybos dokumentus.

 

Norintys prikelti naujam gyvenimui savo valdomą valstybinės reikšmės kultūros paveldą savininkai visada laukiami Kultūros paveldo departamente – čia jie gaus reikalingas konsultacijas bei visokeriopą pagalbą. Jeigu jau šiais metais ketinama imtis tyrimų, projektavimo ar ir didesnių tvarkybos darbų, dabar pats metas pradėti rengti kompensavimo prašymus, kurie priimami iki spalio mėnesio. Kompensacijos bus išmokamos metų pabaigoje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder