Siūloma pratęsti draudimą užsieniečiams įsigyti žemės ūkio paskirties žemės

Siūloma pratęsti draudimą užsieniečiams įsigyti žemės ūkio paskirties žemės

Valstiečių liaudininkų sąjungos deleguoti Mišrios Seimo narių grupės nariai Antanas Baura ir Rima Baškienė siūlo Vyriausybei derėtis su Europos Sąjunga, kad maksimaliai būtų pratęstas draudimas užsieniečiams įsigyti žemės ūkio paskirties žemės.

"Mes palaikome žemės ūkio ministro pastangas įtikinti kitus ministrų kabineto narius nepritarti žemės pardavimo užsieniečiams liberalizavimui", - sako Seimo nariai.

2011 m. gegužę baigiasi pereinamasis laikotarpis, draudžiantis užsieniečiams įsigyti žemės ūkio ir miškų ūkio paskirties žemės.

Konstituciniu įstatymu nustatyti apribojimai užsieniečiams pirkti žemės ūkio ir miško ūkio paskirties žemę netaikomi užsieniečiams, kurie ne mažiau kaip trejus metus Lietuvoje nuolat gyveno ir vertėsi žemės ūkio veikla. Anot Seimo Kaimo reikalų komiteto nario Antano Bauros, tai pakankama sąlyga, kad rimtus ketinimus turintis užsienietis galėtų kurti žemės ūkio verslą Lietuvoje.

Skatindama investicijas Lietuva taip pat su tam tikrais apribojimais leidžia pirkti žemės užsienio kapitalo įmonėms. Kaip pastebi Seimo nariai, žiniasklaidoje nuolat pasirodo informacija, kad užsieniečiai per trečiuosius asmenis superka žemę ir tokiais būdais įgyta žemė bus lengvai legalizuota iš karto pasibaigus pereinamajam laikotarpiui. "Būtina kurti teisinius mechanizmus, kad tokių atvejų nebūtų, pavyzdžiui, tai galėtų būti viešas registras, tuo turėtų užsiimti Žemės fondas, ir panašiai", - sako A. Baura ir R. Baškienė.

Jų nuomone, žemės rinkos liberalizavimas užsieniečiams taip pat negali prasidėti, kol nebus baigta žemės reforma.

Kaip primena Mišriai Seimo narių grupei priklausantys Seimo nariai, viena iš esminių Valstiečių liaudininkų paramos dabartinei Vyriausybei sąlygų yra baigti žemės nuosavybės grąžinimo procesą kaimo vietovėse valstybės lėšomis per artimiausius dvejus metus. Pinigai šioms reikmėms turi būti numatyti 2011 metų biudžete.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder