Rado būdą atsikratyti vieno "vaiduoklio"

Rado būdą atsikratyti vieno "vaiduoklio"

Klaipėdoje turėtų sumažėti viena griuvena, gadinančia miesto vaizdą. Žadama, kad pagaliau bus nugriautos pastato Naujojoje Uosto gatvėje 5A liekanos.

Gėdos sąraše daugybę metų buvusios griuvenos likimą turėtų išspręsti tarp pastato savininko, Baltarusijos piliečio Olego Ermako ir Klaipėdos miesto savivaldybės pasirašyta taikos sutartis.

Jei miesto politikai pritars tokiai taikos sutarčiai, pastato savininkas perduos nekilnojamąjį turtą (garažą ir ūkinį pastatą), esantį Naujojoje Uosto g. 5A, Klaipėdos miesto savivaldybei ir sykiu įsipareigos už savo lėšas nugriauti tame pačiame sklype esančias buvusio administracinio statinio liekanas.

Savivaldybė savo ruožtu pasižadės nebereikalauti iš jo dalies skolos už žemės nuomą.

Savivaldybės administracija yra paskaičiavusi, kad O. Ermakas už 2009-2013 laikotarpį yra skolingas žemės nuomos mokesčio per 600,7 tūkst. Lt. O už 2014 metų 8 mėnesius - dar per 94,2 tūkst. Lt.

Taikos sutartimi O. Ermakas iki šių metų lapkričio 15 d. įsipareigoja savivaldybei sumokėti 94,4 tūkst. Lt. Taigi savivaldybė negaus per 600,5 tūkst. Lt valstybinės žemės nuomos mokesčio, kuris turės būti nurašytas vadovaujantis Klaipėdos apygardos teismo patvirtinta taikos sutartimi.

Tačiau savivaldybė galės disponuoti perduotu nekilnojamuoju turtu.

Nusprendus turtą privatizuoti, egzistuoja turto pardavimo galimybė privačios nuosavybės teise perleidžiant ir žemės sklypą, t. y. gaunant papildomas lėšas į biudžetą.

Svarbu ir tai, kad ši taikos sutartis pagaliau užbaigtų tebesitęsiančius ir galinčius kilti ateityje teisminius ginčus.

"Bylinėjamės jau dvejus metus. Iš patirties matome, kad šioje istorijoje teismai šimtu procentų netenkina mūsų ieškinių, kai bandome prisiteisti skolą už žemės nuomą. Pavyko prisiteisti tik 30 proc. ieškinio. Tad geriausias sprendimas šiuo atveju - taikos sutartis", - vakar miesto Tarybos Teritorijų planavimo komitete sakė Klaipėdos savivaldybės Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas.

Minėto komiteto nariai pritarė tokiai taikos sutarčiai, tačiau galutinį žodį tars miesto Taryba.

Informacija

Apgailėtina būkle pastatas Naujojoje Uosto g. 5A gali "pasigirti" jau seniai. 1992 m. iki tol savivaldybei priklausęs namas tuometės miesto Valdybos sprendimu buvo perduotas Klaipėdos higienos centrui. Šis juo naudojosi neilgai. Keletą metų stovėjęs niekam nereikalingas, 2002 m. lapkritį jau bepradedąs griūti pastatas buvo perduotas Valstybės turto fondui (VTF). Pastarasis kurį laiką namą nuomojo vienai bendrovei. Jos vadovai statinį šiek tiek paremontavo, bet vėliau visiškai jį apleido - nepadėjo nei daugkartiniai kvietimai pas miesto vadovus, nei raginimai apsitvarkyti. Ilgainiui tuščias pastatas tapo prieglobsčiu benamiams, degė, galiausiai įgriuvo stogas - liko vienos sienos.
2004 m. rudenį tuometinis meras Rimantas Taraškevičius informavo sužinojęs, jog dėl jam visiškai nežinomų priežasčių namo Naujojoje Uosto g. 5A privatizavimo procesas sustabdytas, o pastatą Klaipėdos apskrities viršininko administracija neva siūlanti pagal panaudos sutartį perduoti Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai. Savivaldybė tąsyk raštu kreipėsi į Vyriausybę, Valstybinę kultūros paveldo komisiją, Kultūros ministeriją, VTF bei apskrities viršininko administraciją, ir išdėstė motyvus, kodėl prieštarauja tokiam sprendimui. Po to savivaldybė sulaukė tuometinio Uosto direkcijos vadovo Sigito Dobilinsko rašto, informuojančio, kad direkcija į šį pastatą nepretenduojanti, nes šis jai esąs visiškai nereikalingas.
2006-ųjų pavasarį VFT pastatą pagaliau pardavė, bet laukiamų rezultatų tai nedavė. Negana to, naujieji savininkai buvo pradėję teismus dėl to, ar teisėtai šis XIX a. antrą pusę menantis pastatas Kultūros paveldo departamento Kultūros paveldo vertinimo tarybos sprendimu buvo įrašytas į Kultūros vertybių registrą.
O. Ermakas iš turtą privatizavusio Andrejaus Kliukovičiaus pastatą perėmė 2007 m. Nuo to laiko jis yra valstybinės žemės sklypo, užimančio 0,141 ha ploto, nuomininkas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder