Puola studentai: ar bus kur gyventi?

Puola studentai: ar bus kur gyventi?

Paaiškėję priėmimo į aukštąsias mokyklas rezultatai davė startą jaunimo migracijai į didžiuosius Lietuvos miestus. Ne išimtis ir Klaipėda, į kurios aukštąsias mokyklas įstoję jaunuoliai jau dabar atakuoja butų nuomotojus ar tuo užsiimančias agentūras. Vis dėlto pastebima, kad ne tik sunku kažką pasiūlyti, tačiau dažniausiai ir pačių nuomininkų lūkesčiai neatitinka realybės.

Nekilnojamojo turto specialistai skelbia, kad sostinėje vėl auga nuomojamo būsto kaina. Aiškinama, jog tai lemia į Vilnių plūstantys studentai bei išaugusi nuomojamo būsto paklausa. "Vakarų ekspresas" pasidomėjo, kaip Klaipėdos būsto nuomos agentūroms sekasi atremti išaugusius studentų srautus ir kas jiems siūloma.

Rengia konkursus

Būsto nuomos agentūros "Forenta" vadybininkė Aušra Gudžiūtė pasakojo, jog į pačią agentūrą žmonės neplūsta, tačiau telefonai netyla nuo savo vaikams butų ieškančių tėvų skambučių.

"Daugelis ieško butų už 100 eurų per mėnesį. Sako, kad jiems nereikia nieko ypatingo, tik kad būtų internetas, televizija, visi baldai, technika ir kad nebūtų bendrabutis. Pasibaigus Jūros šventei pastebime, kad vėl atsiranda pigesnių butų. Šiuo metu galima išsinuomoti vieno kambario butą ir už 100 eurų, tačiau gyvenamas plotas bus labai paprastas", - sakė A. Gudžiūtė.

Vis dėlto daugelis žmonių sunkiai identifikuoja augančias būsto nuomos kainas. Neretai pasitaiko tokių, kurie nori gauti butą, pavyzdžiui, už 80 eurų (į kuriuos dar turėtų būti įskaičiuoti ir komunaliniai mokesčiai), o atvažiuoti apžiūrėti būstą norėtų kitą savaitę.
Anot vadybininkės, jie stengiasi suprasti tokius žmones, kadangi daugelis studentų atvyksta iš mažų miestelių, kur esą normalu, kad dviejų kambarių normalaus buto kaina gali siekti 30 eurų, tad pamatę pasiūlymą už 80 eurų pagalvoja, jog tai normali kaina. Be to, daugeliui reikia aiškinti, kad delsti negalima - jei buto neapžiūrės tą pačią dieną, jam tikrai atsiras kitas nuomininkas.

Tendencijos šiais metais nesikeičia - daugiausia ieškoma kuo pigesnio būsto šalia aukštųjų mokyklų, "Akropolio" ir šiaurinėje miesto dalyje.

Tarp nuomotojų išryškėja dvi kategorijos - vieni butus įrenginėja specialiai studentams ir nuomoja po vieną kambarį (su mokesčiais kambario nuoma siekia apie 100 eurų), o kiti bijodami sugadinti butą griežtai ieško ne studentų.

"Buto reikia ieškoti jau dabar, nes per vieną dieną nerasi, o rugpjūčio viduryje prasidės konkursai, kurio metu savininkai nuomos tam, kas duos daugiau. Tokių situacijų buvo pernai", - atskleidė A. Gudžiūtė.

Sudarytos kliūtys

Agentūros "Gijoneda" direktorius Edmundas Jankus taip pat pažymėjo, jog jau pajuto išaugusius studentų srautus. Esą šie visada domėtis nuoma pradeda liepos pradžioje, o antplūdis baigiasi maždaug spalio mėnesį.

"Užbėgant už akių galima pasakyti, kad yra didžiulis nuomojamų butų trūkumas ir nėra ko pasiūlyti. O studentų pageidavimai priklauso nuo tėvų ir jų išgalių - vieni ieško kuo pigesnio būsto, o kiti nori prabangos", - atskleidė E. Jankus.

Dažniausiai studentai ieško būsto už 100-120 eurų, o už tokią kainą agentūra gali pasiūlyti tik neįspūdingus būstus pietinėje miesto dalyje.

Vadovas pažymi, jog studentams tenka susidurti ne tik su menka pasiūla, bet ir kitais užkardais - daugelis nuomotojų butų nenori patikėti studentams, taip pat didėja ir depozitas.

"Žmonės apsidraudžia ir nori didesnio depozito, o tai studentams taip pat kerta per kišenę", - sakė E. Jankus.

Padidėjo užstatas

Taip pat butų nuoma užsiimančios agentūros "Memelhaus" atstovė Rita Gurskienė aiškino, jog šie kaip tik dar nejaučia studentų antplūdžio, todėl sunku komentuoti ir tendencijas.

"Kainos kyla kosminiu greičiu, todėl ieškantieji jas pamatę greičiausiai bet kokiu būdu stengiasi tiesiogiai atrasti būsto šeimininką, kad dar papildomai nereikėtų mokėti agentūrai", - šnekėjo R. Gurskienė, pridūrusi, jog net ir pradėjus plūsti studentams būtų sunku ką pasiūlyti.

Tendencijos šiemet nesikeičia - jaunuoliai ieško kuo pigesnio buto su minimaliu apstatymu, kad "turėtų kur padėti galvą ir išsivirti košės".

Agentūros darbuotoja pasakojo, jog studentams sudaromos tam tikros kliūtys, kadangi daugelis nuomotojų studentus, žmones su vaikais ar gyvūnais laiko kone trečiarūšiais padarais ir nenori jų įsileisti į savo būstą. R. Gurskienė dėmesį atkreipė ir į itin išaugusius užstatus.

"Jei ta pati suma pernai buvo litais, tai šiemet prašo tiek pat, tik eurais. Žmonėms sunku sumokėti 500 eurų, kai pernai užstatas siekdavo tik 500 litų", - sakė bendrovės atstovė.
 

Kainos auga

Šio mėnesio pradžioje portalas Aruodas.lt paskelbė fiksuojantis ir toliau augančias butų nuomos kainas. Klaipėdoje nuomojamų butų kainos pamažu ėmė didėti vos įpusėjus žiemos sezonui. Per pusę metų butų nuomos kainos, už kurias nuomotojai tikisi išnuomoti būstą, Klaipėdoje išaugo vidutiniškai apie 13 proc.

Pažymima, kad uostamiestyje vieno kambario butų trūksta, tad ir kainos yra didesnės. Skaičiuojama, kad per 5 metus Klaipėdoje butų nuomos kainos išaugo net 35 proc.

Vidutinė buto nuomos kaina birželio mėn. (Eur)

  Vilnius Kaunas Klaipėda
1 k. 200 - 270 170 - 200 200
2 k. 350 - 390 230 - 280 280 - 340

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder