Privatiems paveldo valdytojams skiriamos valstybės kompensacijos

Privatiems paveldo valdytojams skiriamos valstybės kompensacijos

Valstybė nuo 2006 metų kompensuoja privatiems kultūros paveldo savininkams dalį asmeninių lėšų, skirtų įvairiems jų valdomų objektų paveldosaugos tvarkybos darbams.

Kultūros paveldo departamentas primena, kad jeigu jau šiais metais ketinama imtis tyrimų, projektavimo ar ir didesnių tvarkybos darbų, dabar pats metas pradėti rengti kompensavimo prašymus, kurie priimami iki spalio mėnesio. Kompensacijos bus išmokamos metų pabaigoje.

Kultūros paveldo departamento duomenimis, iš viso 2006-2010 metais kompensacijoms teko per 3 mln. 783 tūkst. litų, iš jų beveik 888 tūkst. litų skirta už 11 dvarų taikomuosius tyrimus ir tvarkomuosius paveldosaugos darbus. Apskritai dvarų savininkams skirtos kompensacijos sudaro 23,5 proc. visų išmokėtų kompensacijų.

2010 m. Kultūros paveldo departamentas gavo 7 valdytojų prašymus išmokėti kompensaciją. Departamentas šiam tikslui skyrė 300 tūkst. litų.

Išnagrinėjus pateiktus prašymus kompensacijos išmokėtos už Žemaitkiemio dvaro sodybos (Kauno r.) svirno stogo restauravimą, už Paliesiaus dvaro sodybos (Ignalinos r.) taikomuosius tyrimus ir tvarkybos darbų projekto parengimą, taip pat už Kybartų miestelyje esančio vertingo pastato avarinės būklės likvidavimą, už Vilniaus Šv. arkangelo Rapolo bažnyčios laiptų aikštelių ir laiptų bei tvoros tvarkybos darbus, už Dautarų dvaro sodybos (Mažeikių r.) plastinio dekoro ir polichrominio dažymo restauravimą ir už Klaipėdoje esančio rūsio sienų ir mūro konservavimą bei restauravimą.

Kultūros paveldo departamentas primena, kad privačių savininkų valdomų kultūros paveldo objektų tyrimai kompensuojami 100 proc., avarijos grėsmės šalinimas, konservavimas ir restauravimas - iki 50 proc. Tiek pat - 50 proc. kompensuojami ir projektavimo darbai. Itin trapiam mediniam paveldui visi minėtieji darbai kompensuojami iki 70 proc. Norint atsiimti dalį investuotų asmeninių lėšų būtina, kad paveldo objektas būtų saugomas valstybės, kad jis būtų prieinamas visuomenei ir privalomi nepriekaištingai parengti paveldosaugos tvarkybos dokumentai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder