Prie didėjančių būsto nuomos kainų teks priprasti

Prie didėjančių būsto nuomos kainų teks priprasti

Socialiniuose tinkluose netyla diskusijos - vis garsiau reiškiamas gyventojų nepasitenkinimas kylančiomis būsto nuomos kainomis. Miestiečiai ir norintys gyventi uostamiestyje piktinasi, kad žmogui, gaunančiam minimalias pajamas, vienam išsinuomoti būstą paprasčiausiai neįmanoma.

Nekilnojamojo turto agentūros savo ruožtu pripažįsta, jog kainos iš tiesų kilo, tačiau pabrėžia, kad tam įtakos turėjo ir gerėjanti butų būklė. Šiais metais už vieno kambario butą gali tekti mokėti 300 eurų.

Kainos kyla visoje Lietuvoje

Nors uostamiesčio gyventojų pasipiktinimas pastaruoju metu itin didelis, kainos kilo ne tik čia - nekilnojamojo turto agentūrų atstovai pastebi, jog visoje Lietuvoje būsto nuomos kainos stabiliai augo jau nuo 2011 metų.

Nekilnojamojo turto agentūros "Ober-Haus" Klaipėdos biuro vadovas Aurimas Petrikas pasakojo, kad Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje butų nuomos kainų augimas fiksuojamas jau nuo 2011 metų, kai buvo pasiektas žemiausias nekilnojamojo turto pardavimo ir nuomos kainų lygis po pastarojo sunkmečio.

"Klaipėdoje 1-2 kambarių butų nuomos kainos per 2011-2017 metų laikotarpį vidutiniškai išaugo 50 procentų", - teigė A. Petrikas.

Nekilnojamojo turto agentūros "Gijoneda" direktorius Edmundas Jankus pritarė, jog nuomos kainos išties kilo. Pasak jo, praėjusiais metais vieno kambario buto maksimali nuomos kaina siekė 200 eurų, o šiais metais už tokį pat butą jau buvo galima sumokėti nuo 200 iki 300 eurų.

Paklausa didesnė nei pasiūla

A. Petrikas tikino, kad kainų kilimui įtakos turėjo ir tai, kad nuomojamų butų paklausa viršija pasiūlą.

"Rinkai atsigaunant vangiai, retas kuris ryždavosi įsigyti turtą turėdamas tikslą jį išnuomoti ar uždirbti iš jo pabrangimo ateityje. Todėl Klaipėdos rinkoje ilgą laiką buvo jaučiamas nuomai skirtų butų trūkumas. Atsigaunanti ekonomika, augančios gyventojų pajamos ir būsto poreikis lėmė išaugusią būsto paklausą, kas lėmė ir sparčiai augančias jų nuomos kainas", - pasakojo "Ober-Haus" Klaipėdos biuro vadovas.

Jis sakė, kad nuomojamų butų paklausos augimą Klaipėdoje kiekvienais metais didina vis gausesnis atvykstančių jaunų šeimų, studentų ir darbuotojų skaičius. Išaugus būsto nuomos paklausai, nuomotojai įgijo pranašumą, kai ne nuomininkas renkasi būstą, o savininkas - nuomininkus.

"Susidarius tokiai situacijai, savininkai išnaudoja progą pakeldami nuomos kainas", - tikino "Ober-Haus" atstovas.

Daugėja geros būklės butų

Jau gerokai įsibėgėjusi gyvenamųjų namų renovacija Klaipėdoje bei suremontuotų butų daugėjimas taip pat prisidėjo prie nuomos kainų kilimo. Nuo 2013 metų Klaipėdoje buvo renovuota daugiau nei šimtas daugiabučių.

Nekilnojamojo turto agentūros "Vestus" direktoriaus Vytauto Šimanskio teigimu, rinkoje atsiranda ir vis daugiau geros būklės butų, kuriuos savininkai remontuoja savomis lėšomis.

"Nuomojamų butų būklė vis labiau gerėja, todėl nieko nuostabaus, kad kyla ir kaina. Juk buto remontas - brangus dalykas", - tikino V. Šimanskis.

A. Petrikas teigė, kad, nepaisant nuomos kainų augimo, didžioji dalis nuomininkų dairosi ir į prabangesnį turtą. Tiek studentai, tiek jaunos šeimos vis rečiau renkasi nesuremontuotus butus senos statybos namuose.

"Galintys nuomotis brangesnį turtą, apskaičiuoja, kad renovuotuose arba naujos statybos namuose jie nepermoka už nuomą, nes sąskaitos už komunalines paslaugas yra daug mažesnės, lyginant su senesnės statybos pastatais", - sakė A. Petrikas

Mažėja prašančių socialinio būsto

Nors būsto nuomos kainos uostamiestyje ir toliau tendencingai kyla, prašančiųjų socialinio būsto asmenų sąrašas šiemet gerokai sutrumpėjo.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Socialinio būsto skyriaus vedėjos Danguolės Netikšienės teigimu, nors butų nuomos kainos kilo, tai neturėjo didelės įtakos socialinio būsto prašančių gyventojų skaičiui.

"Situacija privataus būsto nuomos rinkoje įtakos socialinio būsto nuomos poreikiui neturi, kadangi dėl paramos būstui išsinuomoti gali kreiptis tik mažas pajamas gaunantys asmenys ir šeimos, kurios privataus būsto dėl jo brangumo nuomotis negali", - sakė ji.

D. Netikšienė pasakojo, kad nuo šių metų pradžios sulaukta 137 prašymų dėl paramos būsto nuomai gauti, o per tą patį 2017 metų laikotarpį buvo gauti 223 prašymai - beveik 100 prašymų daugiau.

Gyventojai pastebi tik kainas

Martynas TININIS, Lietuvos laisvosios rinkos instituto analitikas

Būsto nuomos kaina dažniausia yra susijusi su tuo, kiek tame mieste galima uždirbti, todėl didesniuose miestuose ir kainos didesnės. Taigi, Klaipėda šiuo atveju yra savo sėkmės "auka".

Atlyginimai Klaipėdos mieste per pastaruosius septynerius metus (2011 m. - 2018 m. I ketv.) išaugo 51,3 proc. Palyginti - Lietuvoje atlyginimai augo vidutiniškai 53,3 proc., Vilniuje - 49,3 proc., Kaune - 55,4 proc. Taigi atlyginimai Klaipėdoje augo kaip ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Panašu, kad klaipėdiečiai, gaudami didesnes pajamas, gali įpirkti aukštesnės kokybės būstus. Būtent šių būstų, kurių kainos yra aukštesnės nei nerenovuotų senos statybos, paklausa ir auga. O tai, savo ruožtu, kelia vidutines būsto ir būsto nuomos kainas.

Žmonės paprastai yra labiau linkę pajausti kainų, o ne atlyginimų augimą. Tad labiau atkreipiamas dėmesys į 50 proc. būsto nuomos pabrangimą nei į tiek pat procentų išaugusį atlyginimą. Todėl ir susidaro toks įspūdis, kad nuomos kainos kyla labiau nei atlyginimai. Kalbant apie pastaruosius metus (2017 m. I ketv. - 2018 m. I ketv.), vidutinis atlyginimas (atskaičius mokesčius) Klaipėdoje išaugo 9,9 proc. - nuo 661,7 iki 727,5 Eur. Panašiai išaugo ir minima būsto nuomos kaina - iki 10 proc. Kylant atlyginimams kyla ir kainos. Tačiau, kaip minėjau, gyventojai yra labiau linkę pastebėti kylančias kainas, o ne augančius atlyginimus.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder