Nuosprendis: būsto nuomos kaina nemažės

Nuosprendis: būsto nuomos kaina nemažės

Pastaraisiais mėnesiais miesto gyventojai pastebi, kad neįtikėtinais tempais pradėjo augti butų nuomos kaina. Verslininkai aiškina, kad žymiai išaugęs užmokestis už gyvenamąjį plotą artimiausiu metu nežada mažėti, kadangi paklausa ryškiai viršija pasiūlą, o nuomotojai linkę apvalinti kainą į sau naudingą pusę. Vilties neatneša ir tai, kad miestą netrukus užgrius nebrangaus būsto ieškantys studentai.

Susirasti būstą išsinuomoti darosi darbu ne iš lengvųjų. Nors ir anksčiau pasiūlymai nesiliejo per kraštus, nuo euro įvedimo praėjus kone 5 mėnesiams, klaipėdiečiai stebi ir tolesnį kainų augimą, o butų pasiūla - kaip niekad menka.

Pamiršo pakeisti ženklą?

Pirmieji pranašai apie pokyčius būsto rinkos srityje - patys nuomotojai ir nuomininkai, kurie neretai pasidalija savo nuomone. Jaunimas net nebesvarsto buto nuomos skelbimų ieškoti laikraščiuose ar skelbimų lentose, tad tam pasirenka elektronines skelbimų svetaines bei socialinius tinklus.

Itin tarp jaunuolių ir studentų populiarioje "Facebook" grupėje "Butų nuoma Klaipėda" pilasi būsto ieškančių žmonių skelbimai. Kai kurie prie savo skelbimų palieka ir kritiškų komentarų.

Štai Goda ieško 1 ar 1,5 kambario buto su buitine technika, baldais ir ilgam. Mergina džiaugtųsi, jei būstas būtų renovuotame name.

"Norėtųsi buto už padorią kainą, 100-150 eurų, žiūrint koks jo paties stovis ir ar vertas tokių pinigų. P. S.: žmonės, mąstykite, kad dabar euras, nebe litas, tai ir nesiūlykit buvusiomis lito kainomis, paverskit į eurus. Žiūrinėju skelbimus, tai nelabai kas suvokia, kad kiek litų būdavo suma už nuomą, tai dabar ir eurais tas pats, išmokite sumažinti sumą", - akis nuomotojams atverti bandė mergina, pridūrusi žinanti, kad už aštrią repliką sulauks ir piktų komentarų.

Merginai antrino ir kiti internautai. Esą norinčiųjų nuomotis daug, tačiau nei pasiūla, nei kainos žmonių netenkina.

"Paklausa viršija pasiūlą, todėl kainos kyla. Ir man tikrai juokingai atrodo skelbimai, kai žmonės rašo, jog už 100 eurų nori gero buto, kai realiai visi žino, jog tokių kainų nėra", - aiškino kita pokalbio dalyvė.

Brango 2 procentais

Internetinių skelbimų tinklalapių specialistai, stebintys pokyčius nekilnojamojo turto srityje, taip pat mato, kad būsto nuomos kainos auga.

Štai Domoplius.lt projekto vadovas Evaldas Narbuntovičius skaičiuoja, kad butą Klaipėdoje yra išsinuomoti nepalyginimai sunkiau nei Vilniuje. Skaičiuojama, kad vidutiniškai išsinuomoti butą uostamiestyje kainuoja apie 323 eurus, o vieno kambario buto nuomos vidutinė kaina per mėnesį siekia beveik 200 eurų.

"Kaip rodo pastarųjų dvejų metų duomenys, esminių pokyčių butų nuomos rinkoje neįvyko. Kainos metų pradžioje nežymiai pakilo tik dėl vienos priežasties - nuomotojai kainas apvalino į didesniąją pusę", - aiškino E. Narbuntovičius.

Nors būdavo skaičiuojama, kad tarp Lietuvos didmiesčių pigiausiai būstą buvo nuomotis Klaipėdoje, skelbimų portalo Aruodas.lt duomenys atskleidžia nuomininkams nepalankią situaciją. Teigiama, jog pirmąjį šių metų ketvirtį butų nuomos kainos Klaipėdoje susilygino su Kauno kainomis.

Tinklalapio analitikai paskaičiavo, kad metų pradžioje užmokestis už butą ūgtelėjo 2 proc., jei lyginti su pirmaisiais metų mėnesiais, taip pat ir metinis butų nuomos pasiūlos kainų pokytis siekė apie 2 proc.

Aruodas.lt apskaičiavimais, Klaipėdos mieste vieno kambario butą išsinuomoti atsieis vidutiniškai 180-200 eurų už mėnesį, dviejų kambarių buto - vidutiniškai už 300 eurų.

Kainos - "kosminės"

Nekilnojamojo turto agentūros "Purijona" vadybininkė Sonata Daukontė "Vakarų ekspresui" pasakojo, jog bendrovės darbuotojai išties pastebi butų nuomos kainų kilimą.

Anot agentės, vieno kambario neremontuotą ir apleistą butą šiuo metu pigiausiai pavyks išsinuomoti už maždaug 140 eurų. Jei butas tvarkingas, mokestis prasideda nuo 160 eurų. Paprastą dviejų kambarių butą pavyks išsinuomoti kiek pigiau - už 160 eurų, tačiau jei tokio buto pageidaujama naujos statybos name, teks pakloti mažiausiai 230 eurų.

"Pastaraisiais mėnesiais kainos padidėjo dešimčia procentų. Priežastys paprastos - niekas nebeima paskolų būstui pirkti, jį nuomojasi, o laisvų butų trūksta", - vardijo S. Daukontė, kurios manymu, prie kainų augimo šiek tiek prisidėjo ir kainų eurais apvalinimas į didžiąją pusę.

Artimiausiu metu planuojantiems nuomotis butą vadybininkė nieko gero nežada: nesitikima, kad būstas pigs, o vasaros pabaigoje-rudens pradžioje Klaipėdą užplūs studentai, kurie susidurs su menka būsto pasiūla.

Vadybininkei antrino ir agentūros "Tikras turtas" administratorė, kuruojanti butų nuomą, Alina Kleščionok.

"Kainos tikrai auga, bet sunku pasakyti, kas tai lemia. Žmonės tiesiog nori gauti daugiau už nuomojamą butą ir patys negali paaiškinti kodėl. Tiesiog todėl, kad kainos kyla visur", - stebėjosi agentė.

Anot administratorės, kainų augimas prasidėjo dar praėjusiais metais, tad ji nenorinti to sieti su euro įvedimu. Esą labiau tikėtina, kad trūksta laisvo būsto.

"Žmonės sunkiai atranda tai, ko jiems reikia. Paklausa didesnė nei pasiūla. Žmonės įprastai nori 1 ar 2 kambarių suremontuoto ir gražaus buto, bet dažniausiai jiems netinka 230 ar 250 eurų kaina, kurią neretas įvardija "kosmine", - šnekėjo A. Kleščionok.

Agentūros "Memelhaus" atstovė Rita Gurskienė patvirtino, kad kainos dėl neaiškių priežasčių kyla.

"Galbūt tai vyksta dėl artėjančio vasaros sezono, tačiau ankstesniais metais jos kildavo mažiau. Galbūt tai galėjo lemti ir euro įvedimas", - svarstė bendrovės atstovė.

Esą žmonės dažniausiai nori tvarkingo, ne sovietinius laikus menančio buto su "močiutės remontu ir kilimais ant sienos" už prieinamą kainą.

"Manau, kad už butą su minimaliu kosmetiniu remontu užsiprašomi 200 eurų jau yra per daug. Atlyginimai tokiu greičiu nekyla, kaip nuomos kainos", - stebėjosi R. Gurskienė.

Augo dėl apvalinimo?

Taip pat Klaipėdoje veikiančios agentūros "011 Nekilnojamasis turtas" brokeris Žilvinas Šeškas aiškino, kad būsto nuomos kainų augimas stebimas kasmet.

"Kadangi Klaipėdą galima laikyti kurortiniu miestu, vasarą kainos šiek tiek didėja. Butų savininkai supranta, kad iš užsienio grįžusių žmonių ir turistų galima prašyti daugiau, tą jie ir daro. Žiemą kainos krisdavo, bet paskutiniais metais to nepastebėjome", - aiškino bendrovės agentas, kurio manymu, kainos šiek tiek gali augti ir kitąmet.

Ž. Šeškas pripažįsta, kad sunku įvardyti pagrindinę mokesčio augimo priežastį. Esą kelių procentų skirtumą galima paaiškinti ir euro įvedimu, tačiau jų bendrovėje buvo atsiradusių ir tokių, kurie kainą apvalindami sumažino.

Pagrindinė agentūros "prekė" - 2 kambarių butai. Jei būstas tvarkingas, žmonės nesiskųsdami už jį moka apie 200 eurų. Anot brokerio, kyla kita problema - mieste trūksta gyvenamojo ploto, ypač - naujos statybos butų, kurių pastaruoju metu aktyviai nestatoma.

Kiek kitokios nuomonės laikėsi agentūros "Gijoneda" vadovas Edmundas Jankus. Jo manymu, nuomos mokesčiai kyla neženkliai, jos šokteli liepos ir rugpjūčio mėnesiais, o vėliau vėl stabilizuojasi.

"Kainos kažkiek galėjo kisti įvedus eurą, bet ženklaus pokyčio nėra ir tendencijų, kad butai brangtų, aš nejaučiu", - šnekėjo direktorius, tikinęs, kad tokios pat tendencijos greičiausiai išliks ir ateityje.

Pastaraisiais mėnesiais kainos padidėjo dešimčia procentų. Priežastys paprastos - niekas nebeima paskolų būstui pirkti, jį nuomojasi, o laisvų butų trūksta.

Sonata DAUKONTĖ, nekilnojamojo turto agentūros "Purijona" vadybininkė

Dėmesys - buto kainai ir vietai

Pernai Aruodas.lt atliktame tyrime paaiškėjo, kad dalis tyrime dalyvavusių asmenų ieškodami būsto nuomotis susiduria su problema, kad rinkoje trūksta nuomojamų butų už vidutinę kainą - siūloma arba labai prabangių, arba prastų butų. Respondentai pastebi, kad, nepaisant būsto nuomos kainų augimo, būsto įrengimo kokybė negerėja, o nuomininkams keliama daug reikalavimų.
Paaiškėjo, kad nuomos kaina ir vieta, kurioje yra siūlomas būstas, yra pagrindiniai nuomos atrankos kriterijai (atitinkamai atsakė 24 ir 21 proc. respondentų). Taip pat daug dėmesio skiriama kambarių skaičiui (15 proc.), baldams (12 proc.), šildymo tipui (10 proc.).

Vidutinės butų nuomos kainos eurais balandžio mėn. pabaigoje (Domoplius.lt duomenys)
Miestas 1 kambario 2 kambarių 3 kambarių
Vilnius     263             429           678
Kaunas    234             332          448
Klaipėda   197             323          429

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder