"Nebegalime ilgiau riboti žemės pardavimo užsieniečiams"

"Nebegalime ilgiau riboti žemės pardavimo užsieniečiams"

Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė sako, kad Lietuva jau išnaudojo visas galimas priemones ir nebegali ilgiau riboti žemės pardavimo užsienio šalių piliečiams, o bandydama stabdyti šį procesą, mūsų šalis gali sulaukti rimtų teisinių pasekmių.

Penktadienį "Laisvosios bangos" radijui Seimo Pirmininkė komentavo bandymus inicijuoti referendumą prieš Lietuvos žemės pardavimą užsieniečiams.

"Jeigu įvyktų referendumas, mes atsidurtume teisine prasme gana keblioje padėtyje, nes jau yra įsipareigojimai Europos Sąjungai. Jų tikrai nebegalėsime pakeisti, nes perderinti (žemės pardavimo užsienio piliečiams klausimą. - ELTA) per visas valstybes yra be galo sudėtinga. Kiek mes galėjome laviruoti, turėdami išimtį, tie resursai yra išsekę", - sakė Seimo Pirmininkė.

"Turiu tokią nuojautą, kad žmonės gali išsakyti nuomonę, kad nereikia parduoti, tačiau mes teisiškai neturėsime svertų ir argumentų", - pabrėžė L. Graužinienė ir pažymėjo, kad politikai privalo paaiškinti tautai, kokių teisinių pasekmių tokiu atveju sulauktų Lietuva.

Referendumo prieš Lietuvos žemės pardavimą užsieniečiams organizatoriai piktinasi tuo, jog, anot jų, ypač svarbi valstybei pilietinė iniciatyva nesulaukia jokio dėmesio žiniasklaidoje arba sulaukia tik neigiamos reakcijos. Pasak jų, Lietuvos įstatymai riboja piliečių iniciatyvą surengti referendumą ir prisidėti prie teisėkūros.

Tuo metu kuo ilgesnio ribojimo termino pageidaujanti opozicinė Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partija prašo visų savo partijos narių nepalaikyti referendumo dėl žemės nepardavimo užsieniečiams ir nedalyvauti referendumo organizavimosi grupėse.

"Pasisakydami už kuo ilgesnį žemės pardavimo užsieniečiams ribojimą kartu pažymime, kad siūlymas šį klausimą spręsti vienašališkai, ne derybomis su Europos Komisija, o referendumo būdu nėra tinkamas. Taip spręsdami pažeistume ne tik šalies įsipareigojimus pagal stojimo į ES sutartį, bet ir sukeltume grėsmę Lietuvos, kaip ES narės, galimybėms gauti visą numatytą finansavimą 2014-2020 m. laikotarpiu", - rašoma pirmadienį išplatintame TS-LKD prezidiumo pareiškime, kurį pasirašo partijos pirmininkas Andrius Kubilius.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder