Namo pridavimas: prievolė, baudos ir mokesčiai

Namo pridavimas: prievolė, baudos ir mokesčiai

Lietuvos gyventojai ir verslo subjektai per pastaruosius 25 metus patyrė keletą statybos pakilimų bei pakritimų, kurių metu iškilo nemažai gyvenamosios, komercinės ir gamybinės statybos objektų. Komerciniai statiniai mūsų šalyje, jeigu neįteisinti, negali funkcionuoti, jų veiklai neišduodamos licencijos ir pan., o štai visai kitaip yra su gyvenamąja statyba.

VŠĮ "Memelex" tyrimų duomenimis, apytiksliai 68 proc. gyvenamųjų vienbučių, dvibučių namų iki šiol yra oficialiai neįteisinti bei neįregistruoti viešajame registre - valstybės įmonėje Registrų centras, nors beveik visuose iš jų yra gyvenama.

Iki šiol, kol vyko laukinė (nors ir reguliuojama) teritorijų ir gyvenviečių plėtra, valdžia jokiomis priemonėmis nesistengė sukontroliuoti statinių registravimo procesų, nors šiokius tokius veiksmus ir atliko įvesdami nekilnojamo turto (NT) mokestį komercinės paskirties statinių savininkams.

Praūžus didžiajam šio amžiaus ekonominiam atšalimui, 2015 metų vasarą Seimas priėmė keletą įstatymų, kurie papildė bei pakoregavo Nekilnojamo turto kadastro bei Statybos įstatymus.

Juose nustatoma, jog visi, iki 2015 metų lapkričio 1 d. pradėti statyti (kuriems iki tos datos išduoti statybos leidimai) statiniai privalo būti įregistruoti Registrų centre iki 2016 m. lapkričio 1-osios, kitaip gresia 145-580 eurų bauda. Manoma, kad greitu laiku bus įvestas NT mokestis visam visų žmonių turimam nekilnojamam turtui, todėl ir nustatyti griežti reikalavimai bei terminai.

Registrų centras statinius bei teises į juos registruoja pateikus įvairius dokumentus, tarp kurių privalo būti ir Valstybinės teritorijų planavimo bei statybos inspekcijos (VTPSI) išduotas statybos užbaigimo aktas arba patvirtinta statybos užbaigimo deklaracija (priklausomai nuo statinio paskirties ir kategorijos). Be šio, liaudyje dar vadinamo "namo pridavimo" etapo, statinio registracija yra neįmanoma, nebent statinys yra priskiriamas nesudėtingų statinių kategorijai (tarkim, iki 80 kv. m bendro ploto).

Namo pridavimas

Statybos užbaigimo, įteisinimo ir įregistravimo procedūra užtrunka nuo kelių iki keliolikos savaičių - jeigu dirba kompetetingi profesionalai. Arba iki pusės metų, jeigu žmogus tai daro pirmą kartą.

Pastaruoju atveju tai yra viena sudėtingiausių procedūrų visame įteisinimo ir registravimo procese: reikia užsakyti ir sutikrinti įvairius geodezijos, kadastro dokumentus, gauti energinį, akustikos sertifikatus bei kitus dokumentus ir pažymas tam, kad inspekcija galėtų įvertinti statinio atitiktį projektui.

Tai padarius, viską reikia nuskenuoti, pasirašyti elektroniniu parašu bei pateikti VTPSI regioniniam padaliniui per informacinę sistemą "Infostatyba" (planuojustatyti.lt).

Tinklapyje www.statybosteise.lt yra patalpinta išsami nemokama instrukcija - "Namo pridavimas pačiam". Įvedus savo el. pašto adresą, akimirksniu parsisiunčiama instrukcija, kurią naudojant, turint laiko, noro ir kantrybės, galima prisiduoti namą pačiam nemokamai (išskyrus įvairių dokumentų ruošimą).

Instrukcija - labai geras įrankis tiems, kas statybos bumo metu šiaip ne taip su banko vartojamosios (būsto) paskolos pagalba pasistatė namą, o šiandien jų biudžetas neleidžia daugiau išlaidauti ne pirmo reikiamumo, įskaitant vaikų mokyklos reikmes, prekėms.

Tačiau, tiems, kas neturi daug laiko, noro bei kantrybės, siūloma pakankamai patogi profesionalų atliekama efektyvi namo pridavimo paslauga, juolab, laiko iki nustatytų terminų nebėra daug.

UAB "Statybos teisė" įkūrėjas ir partneris, 15 metų namų pridavimo, statybų įteisinimo, statinių legalizavimo, įvairių nekilnojamo turto teisinių ir kūrybinių sprendimų patirties turintis, buvęs statybos inspekcijos darbuotojas, iki šiol patarinėjantis VTPSI įvairiais klausimais, statybos projektų vadovas Dalius Viršilas perspėja, kad šiuo metu rinkoje padaugėjo įvairaus lygio tarpininkų, agentų ir kitokio plauko "specialistų", siūlančių neva pigias namų pridavimo paslaugas.

Pasak jo, šie nauji rinkos dalyviai įneša sumaišties ir gali suklaidinti namų savininkus pasirenkant paslaugos teikėją. Per pastarąjį dešimtmetį yra nutikę nemažai atvejų, kai namų savininkai, susidūrę su tokiais veikėjais net po pusmečio nesusigrąžina nei dokumentų, nei avansu sumokėtų pinigų ir taip praranda ir laiką, ir lėšas.

Šykštus moka du kartus, sako liaudies išmintis, o išmintingas renkasi patikimus draugus, tad verta pamąstyti, ką ir kaip pasirinkti papuolus į tokią padėtį, juolab tiek Vėlinių, tiek Kalėdų visgi norisi ramių ir taikių.

Patikint šį darbą profesionalams išvengiama nemažai rizikų, sutaupoma sveikatos, laiko, pinigų ir susikuriama ramybė: tiek namie, tiek ir santykiuose su valdžios institucijomis.

Daugiau apie instrukcijos "Namo pridavimas pačiam" nemokamą gavimą arba paslaugos užsakymą - "Memelex Group" tinklapyje.

Plačiau apie prievolę registruoti statinius - VTPSI.

Reklama

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder