Medelyno kvartalo vizijos - toli nuo realybės

Medelyno kvartalo vizijos - toli nuo realybės

Nors savivaldybės atstovai iš pradžių džiaugėsi konkursui pateiktomis penkiomis uostamiesčio Medelyno teritrorijos vizijomis ir vadino jas įspūdingomis, viešojo svarstymo metu buvo konstatuota, kad visuose darbuose gerokai prasilenkiama su realybe ir trūksta aiškumo. [CITATA]

Planuojama apie 50 ha ploto Medelyno teritorija yra tarp Labrenciškės, Medelyno, Savanorių ir Martyno Jankaus gatvių. Tai - toliausiai nuo miesto centro ir inžinerinių komunikacijų nutolusi Klaipėdos dalis, esanti slėnyje. Miesto bendrajame plane jau gana seniai numatyta šią teritoriją skirti būtent gyvenamajam rajonui. Žemė čia vėl yra valstybinė, suformuotus sklypus ketinama parduoti aukciono būdu.

Savivaldybės administracija organizavo atvirą Medelyno gyvenamojo kvartalo išvystymo vizijos konkursą. Su pirmos ir antros vietos laimėtojais, kuriuos išrinks savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu sudaryta komisija, bus deramasi dėl tos teritorijos detaliojo plano rengimo.

Konkursui buvo pristatyti 5 darbai - "Klaipėdos aidas", "Šiaurės sodas", "Žalias lapas", "K-13-1" ir "Medelynas 2020". Visi jie užkoduoti, jų autoriai paaiškės tik tada, kai bus išrinktas geriausias darbas.

Praėjusią savaitę savivaldybėje įvyko viešas pristatytų vizijų svarstymas, prasidėjęs gana vangiai. Savivaldybės administracijos Urbanistinės plėtros departamento direktorius Kastytis Macijauskas netgi bandė provokuoti diskusiją replikuodamas, kad ir taip toje teritorijoje daug miško, kam dar tiek daug žaliųjų plotų priplanuota.

K. Macijausko manymu, šis viešas svarstymas buvęs perteklinis, nueita per didelės demokratijos keliu, mat per aptarimą nebuvo darbų pristatymo, o tai, be abejo, geriausiai būtų padarę arba jų autoriai arba recenzentai.

Kaimynams nepatinka

Savo nuomonę išsakė vienintelis greta minėtos teritorijos gyvenančių žmonių atstovas, Labrenciškės gyventojas Gintautas Kutka. Visų darbų aiškinamieji raštai jam pasirodė esą identiški. Tačiau specialistai prieštaravo, kad visos vizijos yra labai skirtingos. Toks įspūdis susidaro galbūt todėl, kad visi planuotojai turėjo atsakyti į 6 tuos pačius klausimus.

G. Kutkai šio kvartalo vizijos pasirodė esančios gana futuristinės, nes jose jau kalbama ir apie elektromobilių eismą. Jam abejonių kėlė pateikiami skaičiai, kad toje teritorijoje gyvens apie 2,5 tūkst. gyventojų ir 300 ar net 1 000 naujų darbo vietų. Labrenciškės gyventojui atrodo, kad aukščiausi pastatai šioje teritorijoje neturėtų viršyti 4 aukštų. Jis nuogąstavo, kad gali atsitikti taip, kaip Dragūnų kvartale - irgi visko buvo priplanuota, o paskui planai buvo koreguojami.


G. Kutka tikino, kad parduotuvių toje teritorijoje jau nebereikia. Jo manymu, miesto valdžia turėtų turėti tvirtą poziciją ir tai, kas numatyta detaliajame plane, turėtų būti daroma privalomai.

Greta šios teritorijos Savanorių gatvėje esančio Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno atstovas Andrejus Semionovas pasidžiaugė, kad planuojamas ekologiškas kvartalas, kad planuotojai įdėjo daug darbo, tačiau jam nė viena vizija nepatiko. Pasak jo, artimiausias vienuolyno lūkesčiams būtų darbas "Medelynas 2020".

"Utopijos"

Specialistų manymu, vertintini buvo "K-13-1", Medelynas 2020" ir "Šiaurės sodas". Pasak architekto Sauliaus Plungės, iš visų trijų padarius vieną viziją galbūt ji ir būtų buvusi nebloga. Jo manymu, investiciniu požiūriu nuostolingiausias būtų "Medelynas 2020", nes jame labai daug vietos palikta žaliesiems plotams.

Architektas Romualdas Gailius visuose darbuose pasigedo ekonominės logikos. Kadangi planuojama 50 ha teritorija, svarbiausia esą yra pinigai. Jį nustebino skaičiai, kad kvartalas gali kainuoti nuo pusės iki viso milijardo litų be PVM, be vystytojo maržos. Jį nustebino ir pateikta 1 kv. m kaina, viršijanti 10 tūkst. Lt. R. Gailius abejoja, kad atsirastų kas nors, galintis tiek mokėti.

Anot R. Gailiaus, buvo padaryta klaida, kad nebuvo nustatyta visiems konkurso dalyviams vienoda skaičiavimo metodika. Ir vis dėlto, jo manymu, aiškiausia finansinė logika yra projekte "K-13-1". "Medelynas 2020" vizijoje jam labiausiai nepatiko uždari kiemeliai su žiediniais apvažiavimais.

Jo manymu, konkursui pateikti darbai yra urbanistinių vadovėlių santraukos, nutolusios nuo realybės, "svaiguliai apie energetinius šaltinius, utopijos, kurias galima perskaityti tik vadovėliuose".

Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos pirmininkas Vaidotas Dapkevičius pasigedo darbuose aiškumo. Esą viskas deklaratyvu ir neaišku, kaip bus galima įgyvendinti. Anot jo, kai nėra aiškios vizijos, atėję privatūs investuotojai apverčia lūkesčius aukštyn kojom.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder