Liberalai nepritaria siūlymui toliau drausti parduoti žemę užsieniečiams

Liberalai nepritaria siūlymui toliau drausti parduoti žemę užsieniečiams

Liberalų sąjūdis mano, kad Lietuvai netikslinga prašyti Europos Sąjungos institucijų pratęsti draudimą parduoti žemės ūkio paskirties žemę užsienio šalių piliečiams dar trejus metus.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis įsitikinęs, kad toks draudimas pažeistų žemės savininkų, kurie nori parduoti savo turtą ir gauti tinkamą kainą, lūkesčius, stabdytų užsienio investicijas bei naujų darbo vietų kūrimą.

"Lietuvoje yra pilna dirvonuojančios žemės. Reikia tik džiaugtis, jei atsirastų norinčių ją dirbti ir kurti čia verslą. Draudimas parduoti žemę užsieniečiams buvo pakankamai ilgas. Istorija rodo, kad didelės naudos šaliai iš to nebuvo", - teigia E. Masiulis.

Šalies žemės ūkio sektorius ekonomikos krizę išgyveno kur kas lengviau nei kiti sektoriai. Liberalai mano, kad tie ūkininkai, kurie norėjo pasididinti savo plotus, tai jau padarė. Todėl papildomi saugikliai nebūtini.

"Vietoj siūlymo ir toliau varžyti žemės pardavimą Žemės ūkio ministerija geriau turėtų pakovoti, kad kuo greičiau išnyktų Lietuvos ūkininkų diskriminacija, nes dabar Rytų Europos šalių ūkininkai gauna mažesnes išmokas nei Vakarų Europos šalių žemdirbiai", - tvirtina E. Masiulis.

Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius ne kartą yra pareiškęs, kad Lietuva prašys draudimą užsieniečiams pirkti žemę pratęsti dar trejiems metams.

"Turbūt man leis derėtis, kad būtų pritaikyta formulė 7 plius 3, nes septinti metai baigiasi kitais metais, gegužės 1-ąją, ir pagal sutartį mes galime pratęsti dar trejiems metams. Aš matau priežasčių, dėl ko reikia pratęsti", - sakė ministras Lietuvos radijo laidoje "Forumas".

Tokį sprendimą ministras grindė dabartine krize: nors dabar žemės kaina ir sumažėjusi, tačiau ūkininkai vis dar jos negali pirkti. Be to, Lietuvoje vyrauja smulkus ūkis - iki 15 ha, o Europoje - 18 ha. Tad būtų siekiama, kad Lietuvos ūkininkai sustambėtų bent iki Europos Sąjungos vidurkio.

"Derybas vedame, štai praeitą savaitę buvo Baltijos šalių ministrų pasitarimas Lietuvoje. Latviai pritarė, estai neprieštaraus, lenkai turi atidėjimą 12 metų - tai dar vienas argumentas. Ir aš galvoju, kad rasiu pritarimą Vyriausybėje, ir mes tokiu būdu sustiprinsime mūsų ūkininkų pozicijas", - sakė K. Starkevičius.

Ministro nuomone, tai ir nacionalinio saugumo klausimas: "vis dėlto patikimiau, kai žemė yra Lietuvos piliečių rankose", - ministrą cituoja laidos vedėjas Virginijus Savukynas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder