Labai mažai šilumos suvartoja tik 4,6 proc. šalies daugiabučių

Labai mažai šilumos suvartoja tik 4,6 proc. šalies daugiabučių

Absoliuti dauguma šalies daugiabučių suvartoja daug arba labai daug šilumos. Tokių namų gyventojai daugiausiai sumoka ir už šildymą.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos duomenimis, labai mažai šilumos suvartoja tik 4,6 proc. šalies daugiabučių. 60 kvadratinių metrų ploto buto šildymui tokiuose namuose per mėnesį vidutiniškai reikia 480 kilovatvalandžių šilumos, o išlaidos atitinkamo ploto buto šildymui per mėnesį siekia vos 115 litų. Šilumininkai skaičiuoja, kad labai mažai šilumos suvartojančiuose daugiabučiuose gyvena apie 90 tūkst. žmonių.

Mažai šilumos suvartojančiais laikomi daugiabučiai, kuriuose 60 kvadratinių metrų ploto buto šildymui vidutiniškai reikia 900 kilovatvalandžių šilumos, o išlaidos buto šildymui siekia apie 216 litų per mėnesį. Lietuvoje yra 17,3 proc. tokių daugiabučių, juose gyvena apie 360 tūkst. šalies gyventojų.

Šilumos tiekėjų asociacijos duomenimis, daugiausia Lietuvoje stovi daug šilumos suvartojančių daugiabučių. Tokiuose pastatuose 60 kvadratinių metrų ploto buto šildymui per mėnesį reikia 1500 kilovatvalandžių šilumos, o gyventojų išlaidos siekia 360 litų. Tokie namai sudaro 55,7 proc. šalies daugiabučių, juose gyvena apie 1,17 mln. gyventojų.

Labai daug šilumos suvartojantys namai sudaro 22,4 proc. Lietuvoje esančių daugiabučių. Juose 60 kvadratinių metrų ploto buto šildymui reikia 2100 kilovatvalandžių šilumos, o už šildymą gyventojams vidutiniškai tenka pakloti apie 504 litus. Tokiuose daugiabučiuose gyvena apie 470 tūkst. žmonių.

Anot Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos, senos statybos daugiabučių namų gyventojai už šilumą yra priversti mokėti 2-3, o kai kur net iki 10 kartų daugiau nei naujuose, šilumą taupančiuose daugiabučiuose.

Šilumininkai skelbia, kad daugiausia ekonominės naudos (šilumos sutaupymų) pasiekiama įgyvendinant kompleksinę pastatų renovaciją. O tokių renovuotų daugiabučių šiuo metu Lietuvoje yra vos 10.

Aplinkos ministerijos duomenimis, iš dalies renovuotų daugiabučių gyvenamųjų namų Lietuvoje yra apie 700. Tačiau tai tesudaro tik 2 proc. visų 45 tūkst. Lietuvoje esančių daugiabučių namų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder