Krantinė gali "pasipuošti" griuvėsiais

Krantinė gali "pasipuošti" griuvėsiais

Jei Vyriausiasis administracinis teismas paliks uostamiesčio teismo sprendimą, atsiras pagrindas griauti Danės krantinėje šalia senųjų sandėlių neseniai už daugiau nei 30 mln. litų iškilusius naujus pastatus.

Dar 2008-aisiais rezonansu per visą Lietuvą nuskambėjo istorija, kurioje dėl teritorijų planavimo kairiajame Danės krante esančioje Žvejų gatvėje visa Klaipėdos miesto valdžia buvo viešai apkaltinta korupcija, įvardyti senamiestį neva užvaldžiusių architektų klanai, milijonų vagystė, valstybinės žemės užgrobimas.

Pirmosios instancijos teismas nusprendė, jog pažeidimai tvirtinant detaliuosius planus buvo iš tikrųjų padaryti ir juos bei visus susijusius dokumentus panaikino. Nors šis sprendimas buvo apskųstas Vyriausiajam administraciniam teismui, pastatus stačiusius verslininkus iš Airijos užgriuvo kiti ieškiniai - savivaldybė siekia prisiteisti nesumokėtą žemės nuomos mokestį, bankai ir statytojai inicijuoja bankrotus. Beveik pusę milijono litų norima prisiteisti ir iš pačios savivaldybės.

Priešistorė

Neramumai Danės krantinėje prasidėjo dar 2003-iaisiais, kai buvusiame sandėlyje įkurto vyno restorano "Petit Marseille" savininkas Saulius Semėnas pasiekė, jog būtų panaikintas teritorijos tarp Danės upės, Žvejų ir Pilies gatvių detalusis planas, kuriame buvo sutankintos statybos. Tačiau po metų buvo patvirtintas naujasis planas, pagal kurį vėliau pradėtos statybos.

2007-ųjų pabaigoje šalia "Petit Marseille" pradėjus virti statybų darbams S. Semėnas ėmė tvirtinti, jog dėl jų pradėjo skilinėti senojo sandėlio sienos. Kiek vėliau verslininkas vienoje televizijos laidoje viešai pareiškė, jog šalia įvykęs kriminalas - sujungiant gretimus sklypus esą pavogti 5 arai valstybinės žemės. Verslininkas aiškino, kad tokioje auksinėje vietoje vienas aras žemės kainuojąs 1 mln. litų. Vagystę neva palaiminusi ir buvusi Klaipėdos apskrities viršininko administracija, ir savivaldybės tarnautojai bei politikai.

Taip pat laidoje buvo aiškinama, kad Klaipėdoje egzistuoja architektų klanas, kuris vienintelis gali "pramušti" projektus miesto Taryboje, tačiau jiems neva reikia mokėti tris kartus daugiau, nei pareikalautų kiti architektai.

Verslininkas tada teigė, kad sukauptą medžiagą perdavė Specialiųjų tyrimų tarnybai.

Ieškinys savivaldybei

Vakar S. Semėnas "Vakarų ekspresui" tvirtino, jog tyrimas prokuratūroje buvo pradėtas būtent dėl jo veiksmų. Tiesa, anot jo, prireikė net Generalinės prokuratūros įsikišimo ir Vyriausiojo administracinio teismo nurodymo, kad Klaipėdos apygardos teismas pradėtų nagrinėti ieškinį.

"Buvo patenkinti visi ieškinio punktai, nes buvo patvirtintas lygiai toks pats detalusis planas, kuris jau buvo anksčiau panaikintas. Be to, šis planas buvo tvirtinamas be būtino svarstymo su visuomene, be projektavimo sąlygų, buvo neleistinai padidintas pastatų aukštingumas - vietoje dviaukščių namų atsirado daugiaaukščiai", - sakė S. Semėnas.

Anot pokalbininko, niekas iš tų, kuriuos jis viešai įvardino korumpuoto uostamiesčio klano nariais, taip ir nepadavė jo į teismą, nors ir žadėjo.

"Kaip gali paduoti, jei teismas įrodė, kad mano teiginiai apie pažeidimus yra teisybė?" - sakė S. Semėnas.

Užtat jis pats padavė į teismą Klaipėdos savivaldybę ir prašo priteisti 497 tūkst. litų nuostolių. Juos esą patyrė, kai dvejus metus dėl statybų, kurios vykdytos pagal pirmos instancijos teismo neteisėtais pripažintus detaliuosius planus, negalėjo veikti jo restoranas.

"Vakarų ekspreso" duomenimis, panašų ieškinį S. Semėnas buvo pateikęs ir statybas vykdžiusioms bendrovėms, bet jis teismuose nebuvo patenkintas.


Finalo teks laukti ilgokai

Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorė Laura Paulikienė patvirtino, jog tyrimas buvo pradėtas gavus S. Semėno advokato kreipimąsi - medžiaga buvo atsiųsta iš Vilniaus apygardos prokuratūros. Tada prokurorai kreipėsi į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją, kurios specialistai konstatavo, jog tvirtinant detaliuosius planus buvo padaryta daug pažeidimų.

Gavus šias išvadas prokuratūra kreipėsi į Klaipėdos apygardos administracinį teismą ir paprašė panaikinti Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymais 2005 m. patvirtintus žemės sklypų Žvejų g. 4, 6 ir 10 detaliuosius planus bei 2004-aisiais miesto Tarybos patvirtintą teritorijos tarp Danės upės, Tiltų, Žvejų ir Pilies gatvių detalųjį planą ir visus kitus po šių planų patvirtinimo patvirtintus dokumentus, susijusius su minėtoje teritorijoje statomais naujais pastatais ir jiems reikalinga infrastruktūra.

"Teismas ieškinį patenkino visiškai. Be to, kad buvo konstatuota, jog padaryta daug procedūrinių pažeidimų, nustatyta, kad tvirtinant minėtus detaliuosius planus buvo nepaisyta priešgaisrinių reikalavimų - pastatai projektuojami per arti vienas kito, neleistinai padidintas pastatų aukštingumas, nebuvo svarstymo su visuomene ir taip toliau. Teismas taip pat atsižvelgė į tai, kad visos teritorijos detalusis planas vėl buvo patvirtintas lygiai toks pat, koks teismų jau buvo panaikintas. Sprendime taip pat akcentuota, kad ši teritorija priklauso senamiesčiui, ir yra labai svarbi, tad nusižengimai tvirtinant detalųjį planą pažeidžia ir visuomenės interesą", - sakė L. Paulikienė.

Anot jos, paprastai Vyriausiasis administracinis teismas datą, kada bus pradėtas nagrinėti apskųstas žemesnės instancijos teismo sprendimas, paskiria per 11 mėnesių. Tad atomazgos šioje byloje gali tekti laukti dar gana ilgai.

Nemalonumų virtinė

Prasidėję teismai įsuko ir nemalonumų karuselę, į kurią pateko minėtuosius statybų projektus įgyvendinančios airiško kapitalo holdingo kompanijai "EDP Group" priklausančios įmonės "Žvejų rezidencija" ir "Danės vartai".

Klaipėdos apygardos teisme vakar nagrinėtas bendrovės "Edija", banko "DnB NORD" ieškinys, kuriuo prašyta iškelti bankroto bylą "Žvejų rezidencijai". Teismas šį prašymą patenkino.

Užvakar tame pačiame teisme vyko parengiamasis posėdis dėl bylos, kurioje Klaipėdos savivaldybė iš "Danės vartų" prašo priteisti 190 tūkst. litų valstybinės žemės nuomos mokesčio, 17 tūkst. delspinigių ir palūkanas.

Pasak "EDP Group" atstovų, UAB "Žvejų rezidencija" prasidėjus teismams ne kartą kreipėsi į savivaldybės administraciją ir prašė atidėti žemės nuomos mokesčio mokėjimą iki bus priimti galutiniai sprendimai, tačiau teigiamo atsakymo nesulaukta. Klaipėdos apygardos administraciniam teismui priėmus nepalankų sprendimą, jis buvo apskųstas Vyriausiajam administraciniam teismui, tačiau nelaukdami proceso pabaigos bankai bei investuotojai nutraukė finansavimą abiem projektams.

Pirminiai verslininkų planai

Tarp šalia Danės stovinčio septynaukščio pastato ir senajame sandėlyje įsikūrusio restorano "Petit Marseille" iškilusiuose dviejuose pastatuose buvo numatyta įrengti butus bei komercines patalpas. Projektas vertintas 20 mln. litų. Daugiau kaip 3 000 kv. m. ploto komplekso rūsiuose ir pirmuosiuose aukštuose Danės krantinės pusėje planuota įrengti kavines, o iš Žvejų gatvės pusės - senamiesčiui tinkančias parduotuvėles. Taip pat bus numatyta įrengti 22 butus.
Tarp senuosiuose sandėliuose įsikūrusių restoranų "Memelis" ir "Petit Marseille" iškilusiame pastate planuota įkurdinti kavines, suvenyrų parduotuves bei apartamentų tipo viešbutį. Į šį projektą investuota apie 15 mln. litų.

"Reikia sulaukti sprendimų"

Rimantas TARAŠKEVIČIUS, Klaipėdos miesto meras
Sprendimas griauti šiuos naujus pastatus būtų tikrai nelogiškas, tačiau reikia sulaukti galutinio teismų verdikto. Kai jis bus, tada bus galima pašnekėti ir apie galimą savivaldybės darbuotojų atsakomybę. Viską reglamentuoja įstatymai.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder