Klausiate – atsakome. Ką reikia žinoti prieš buto remontą?

Klausiate – atsakome. Ką reikia žinoti prieš buto remontą?

Planuoju buto remontą, kurio metu išgriausime sieną, perstatysime radiatorių į kitą vietą, įstiklinsime balkoną. Ką reikia padaryti, kad visa tai būtų legalu?

Advokatų kontoros AVERUS advokato Regimanto Špelverio teigimu, pirmiausia būtina išsiaiškinti, ar ši siena yra laikančioji (kapitalinė). Tai galima pamatyti buto inventorinėje byloje. Jei siena nėra laikančioji, galima pradėti remonto darbus, nes tada nereikia jokių leidimų ar kitų dokumentų, išskyrus atvejį, kai objektas yra istorinis pastatas.

"Jei paaiškėtų, kad siena yra laikančioji ir ją norima griauti, tai jau laikoma kapitaliniu remontu ir privaloma gauti ne tik namo gyventojų sutikimą, reikia turėti projektuotojo parengtą kapitalinio remonto projektą, bet ir gauti Savivaldybės rašytinį pritarimą numatytiems remonto darbams atlikti", - akcentuoja advokatas.

Anot jo, buto balkono įstiklinimo darbai laikomi pastato išvaizdos keitimu, kuriam privalomas supaprastinto projekto aprašas (paprastojo remonto aprašas ir aiškinamasis raštas). Jam irgi turi pritarti Savivaldybė. Tas pats reikalavimas galioja ir fasado elementų keitimui, stoglangių įrengimui ar keitimui, esamų angų pastato fasade užtaisymui, šlaitinio stogo dangos keitimui ir dažymui, fasadų dangos darbams ir visiems kitiems darbams, keičiantiems pastatų išorės išvaizdą.

"Kalbant apie pakeitimus šildymo sistemoje, būtina žinoti, kad tam tikrais atvejais reikia gauti Valstybinės energetikos inspekcijos naujai įrengtų šilumos įrenginių techninės būklės patikrinimo pažymą. Jos nereikia, kai keičiami šildymo sistemos vamzdynai, nekeičiant diametro, kai keičiami šildymo sistemos prietaisai nekeičiant jų galios ir kai toje pačioje patalpoje keičiama šildymo prietaisų vieta", - aiškino teisininkas.

Visgi advokatas pabrėžė, kad tai tik bendrosios nuostatos tik keliems nurodytiems atvejams. Tad prieš pradedant buto remontą būtina susirinkti būtiną informaciją ir geriausia kreiptis į projektuotojus, kad būtų išvengta nesklandumų, o galbūt ir nuobaudų.

Klausimus teisininkams ir kitiems specialistams galite siųsti el. paštu [email protected] arba užduoti tel. (8 46) 411 305.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder