Kiekvienam butui - po vietą automobiliui statyti

Kiekvienam butui - po vietą automobiliui statyti

Klaipėdos miesto tarybos Teritorijų planavimo komitetas pritarė tam, kad būtų tvirtinama daugiabučių namų kvartalo teritorijos, ribojamos Jūrininkų prospekto, Šilutės plento, Smiltelės ir Liubeko gatvių, detaliojo plano koncepcija. Joje numatoma triskart padidinti automobilių stovėjimo vietų skaičių. [CITATA] Tačiau gyventojai įspėjami, kad visos mašinos kiemuose netilps.

Teritorijos, ribojamos Jūrininkų prospekto, Šilutės plento, Smiltelės ir Liubeko gatvių, detaliojo plano koncepcija Teritorijų planavimo komitete svarstyta jau nebe pirmą kartą. Ankstesnio svarstymo metu komiteto nariai turėjo 6 pastabas.

Viena jų - atkreipti dėmesį dėl pastatų renovacijos, bent jau į bendruosius dalykus, pavyzdžiui, spalvinius. Pasak komiteto pirmininkės Ramunės Staševičiūtės, baiminamasi, kad raudona Klaipėda staiga netaptų kokia nors geltona.

Į pastabas koncepcijos rengėjai atsižvelgė, tad šį kartą komitetas pritarė pasiūlytai koncepcijai, bet su dviem naujomis pastabomis.

Projekto svarstyme visuomenė itin aktyviai nedalyvavo. Buvo apklaustos penkios gyvenamųjų namų bendrijos iš daugiau nei 20, apklausoje dalyvavo apie 500 žmonių. Daugelis jų nurodė, jog trūksta vaikų žaidimo aikštelių ir automobilių stovėjimo vietų.

Gyventojų lėšomis

Planuojama, kad šioje teritorijoje, kurioje yra apie 10 tūkstančių butų, ateityje kiekvienas butas turės po vieną automobilio statymo vietą, t. y. tokių vietų teritorijoje atsiras triskart daugiau nei yra dabar. Beje, iš karto reikia pasakyti, kad kiemus užsitverti galimybių nebus dėl specialiojo transporto.


Koncepcijos rengėjai numato kiemuose plėsti automobilių stovėjo aikšteles nekertant medžių ir nemažinant vaikų žaidimo aikštelių. Jie sako, kad yra galimybė kai kuriuose kiemuose netgi padvigubinti stovėjimo vietų skaičių padarant dvipusį stovėjimą.

Rekonstruoti ir išplėsti kiemus siūloma gyventojų lėšomis.

Be to, numatoma rekonstruoti kvartalines gatves ir padidinti jose vietų automobiliams statyti skaičių. Pagrindinėse gatvėse to daryti nerekomenduojama, prie jų siūloma įrengti apsaugines želdinių juostas.

Beje, planuojama nutiesti vieną naują gatvę su automobilių stovėjimo aikštelėmis, Mogiliovo gatvėje statyti daugiaaukštę automobilių stovėjimo aikštelę. Be to, naujas stovėjimo aikšteles siūloma įrengti Vingio, Bandužių, Budelkiemio, Laukininkų, Smiltelės gatvėse.

Visi kiemuose netilps

Koncepcijos rengėjai tikina, kad yra verslininkų, norinčių užsiimti automobilių stovėjimo vietų plėtra.

UAB "Lidl" planuoja statyti šioje teritorijoje prekybos centrą. Tam tikslui į vieną bus sujungti 8 miesto savivaldybei priklausantys sklypai. Naujai statomame prekybos centre bus siūloma įrengti požeminę ar pusiau požeminę automobilių stovėjimo aikštelę. R. Staševičiūtė replikavo: "Mums trūksta ne prekybos centrų, bet žalumos."

Komiteto narys Benediktas Petrauskas atkreipė dėmesį į tai, kad kiekvienas žmogus nori statyti automobilį prie savo namų, o ne kažkur toliau. Pasak R. Staševičiūtės, reikia žmonėms iš karto pasakyti, kad visi automobiliai kiemuose tikrai netilps.

Planuojami daugiaaukščiai

Šioje teritorijoje planuojami sklypai daugiabučiams namams kvartalais. Kiekvienas jų turės atskirą įvažiavimo kelią. Didesnieji kvartalai skaidomi. B. Petrausko manymu, jeigu sklypai būtų formuojami atskirai kiekvienam namui, o ne vienas bendras sklypas keliems namams, gyventojai, ko gero, noriau tvarkytųsi savo kieme. Tad komitetas įrašė kaip pastabą - numatyti sklypą atskiram namui bent kaip eksperimentinį. Dar viena B. Petrausko pastaba - namo gyventojai turi turėti galimybę išeiti į savo, o ne į kitą sklypą.

Beje, numatoma suformuoti keturis naujus sklypus naujų daugiabučių namų statybai Vingio, Laukininkų, Vaidaugų ir Markučių gatvėse. Pavyzdžiui, prie Vingio gatvės bus formuojamas sklypas keturiems 16 aukštų gyvenamiesiems pastatams.


Vaikų žaidimo aikštelės bus atnaujinamos ir statomos naujos.

"Varpo" gimnazija pageidavo mažesnio sklypo. Todėl jis bus padalintas į du. Vienas - su stadionu - atiteks mokyklai, o kitame planuojama įrengti 5 atvirus teniso kortus.

Šunų vedžiojimo aikšteles numatoma įrengti prie Šilutės plento, Vingio gatvėje ir šalia Sąjūdžio parko.

Numatyti ir nauji dviračių takai, ir Bandužių kapinyno sutvarkymas įrengiant skverą, ir kt. Tiesa, viešoji erdvė visai teritorijai nėra numatyta.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder