Kas gyvena arčiausiai dangaus?

Kas gyvena arčiausiai dangaus?

Už tris kambarius - 3 milijonai. Ko gero, tai bene didžiausia šiuo metu Klaipėdoje parduodamo buto kaina. Žinant, kad nekilnojamojo turto rinka išgyvena toli gražu ne pačius geriausius laikus, daugelis išgirdę tokią kainą pasukinėtų pirštą prie smilkinio. Tačiau kai kurie nekilnojamojo turto ekspertai tikina, kad ši kaina visiškai reali, nes kalbama apie vadinamąjį "penthauzą", kurių esą Klaipėdoje yra vienetai. Yra ir priešinga nuomonė - esą dabar žmonės geriau perka prabangų namą su nuosavu žolynu, nei moka tokius pinigus vien už vaizdą pro langą.

Bet kuriuo atveju įsigeidę išskirtinio gyvenimo padangėse su vaizdu į jūrą uostamiestyje turi iš ko pasirinkti. Nors, kaip pripažįsta ir kai kurie tokio nekilnojamojo turto pardavėjai, išskirtinių pirkėjų dabar tenka ieškoti su žiburiu.

Vieni nekilnojamojo turto pardavėjai teigia, kad vadinamųjų "penthauzų" (superbrangių apartamentų) kainų krizė beveik nepaveikė. Esą piko metu prabangius būstus įsigiję savininkai juos nori parduoti už kainą, adekvačią tai, kurią mokėjo patys. Tuo metu kiti abejoja, ar šiais laikais būtų galima rasti pirkėją, kuris už būsto kvadratinį metrą sutiktų mokėti 25 tūkst. litų.

Nuomoja ir emigrantai

Klaipėdoje stovi ne vienas daugiaaukštis, kurio viršutiniame aukšte esantys butai gali pretenduoti į "penthauzo" kategoriją. Angliškas žodis "penthouse" arba "penthouse apartment" reiškia unikalios statybos arba daugiaaukščio pastato viršutiniame aukšte esantį prabangų būstą, dažnai turintį papildomų pranašumų - atskirą įėjimą ar liftą. Paprastai labai prabangių butų plotas yra kur kas didesnis nei įprastų, be to, tokie apartamentai turi dideles terasas bei langus į visas keturias ar bent kelias puses, pro kuriuos atsiveria graži panorama.

"ŽIRKLĖS". Butai, pro kurių langus kaip ant delno atsiveria ne tik Klaipėdos panorama, bet ir matyti jūra, o dangus atrodo pasiekiamas ranka, pardavinėjami nuo 4,5 iki 25 tūkst. litų už kvadratinį metrą. Redakcijos archyvo nuotr.

Pasidomėjus, kas Klaipėdoje gyvena tokiuose prabangiuose apartamentuose, paaiškėjo, kad kai kurie jų vis dar tušti, kai kurie nuomojami, yra ir tokių, kurie savininkams pritrūkus pinigų palūkanoms mokėti atiteko bankams. Tiesa, gali būti, kad ne visų parduodamų prabangių būstų savininkai viešina informaciją apie ketinimus jį parduoti - dažnai klientų ieškoma slapta. Šitaip elgiamasi saugumo sumetimais.

Teigiama, kad tokių apartamentų nuomos kaina mėnesiui Klaipėdoje gali siekti ir 5 tūkst. litų be komunalinių patarnavimų.

"Kas juos nuomojasi? Įvairiai. Būna, kad Vilniaus įmonė atidaro Klaipėdoje filialą ir jo vadovui išnuomoja prabangius apartamentus, būna, kad ir emigrantai grįžę iš užsienio leidžia sau prabangą. Bent jau iš savo patirties galiu pasakyti, kad įrengti "penthauzai" ilgai tušti nestovi", - pasakojo nekilnojamojo turto agentas Darius Sadeckas, dirbantis tik su prabangiais būstais.


Pasak jo, tokį nekilnojamąjį turtą parduoti yra gana sunku, nes norint gauti tiek, kiek buvo investuota, reikia sulaukti "vienetinio" kliento.

Jei rinkoje naujos statybos butų vidutinė kaina siekia 4 000 Lt/kv. m, "penthauzo" Klaipėdoje svyruoja nuo 4,5 iki 25 tūkst. litų.

Pasak D. Sadecko, neretai tokius prabangius butus viršutiniuose aukštuose įsigyja įmonės ir įsirengia biurą.

Laukia geresnių laikų

Ko gero, daugiausia gandų sklando apie Minijos gatvėje prieš keletą metų pastatytą daugiaaukštį "Minijos banga". Neoficialiais duomenimis, viršutiniame pastato aukšte esantį maždaug 240 kv. metrų ploto būstą anuomet įsigijo legendinis krepšininkas Arvydas Sabonis arba jo įgaliotas asmuo.

"Taip, jis yra nupirktas seniai, tačiau vis dar neįrengtas. Kaina ir pirkėjas - konfidenciali informacija", - gandų nei patvirtino, nei paneigė bedrovės "Kausta" Klaipėdos regiono pardavimų vadovas Paulius Gudeliūnas.

Kai kurių nekilnojamojo turto ekspertų žiniomis, šio "penthauzo" kaina tuomet buvo kur kas mažesnė nei šiandien prašoma už panašios vertės turtą.

Uostamiesčio centre esančio komplekso K ir D gyvenamajame D raidės formos pastate viršutiniai butai irgi parduoti. 2009-aisiais komplekso statytojai "Vakarų ekspresą" tikino, kad už juos sumokėta maždaug dukart daugiau nei už esančius apačioje. 18-20 aukštuose esančius butus tada esą įsigijo uostamiestyje gerai žinomi žmonės, tačiau jų pavardes bendrovė "Palangos statyba" laikė paslaptyje.

Dar prieš vadinamąjį kainų piką S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje esančiame naujos statybos name viršutiniame aukšte už 750 tūkst. litų buvo parduotas 150 kv. m butas su 40 kv. m lodžija. Taigi, kvadratinio metro kaina siekė 5 tūkst. litų. Nepatvirtintais duomenimis, dabar šis būstas dėl pradelstų įsiskolinimų yra atitekęs bankui.

Stulbinamos kainos

Ko gero, didžiausia šiuo metu prašoma kaina - 3 mln. litų. Tiek įvertintas Gandrališkėse esančio 34 aukštų dangoraižio viršutiniame aukšte esantis 119 kv. m būstas.

"Pardavinėti šį "penthauzą" pradėjome prieš pusę metų. Tenka pripažinti, kad susidomėjimo kol kas nėra. Tačiau tai yra vienintelis taip aukštai esantis butas ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje Lietuvoje, tad savininkai kainos nesiruošia mažinti. Juolab kad jis tuščias nestovi - yra nuomininkai", - pasakojo D. Sadeckas.

Beje, tame pačiame name, tik kiek žemiau, - 29 aukšte esantis tokio pat ploto 3 kambarių butas parduodamas už 1,3 mln. litų.

Per 3 mln. prašoma ir už 173 kv. m 5 kambarių "penthauzą" viršutiniame - 21 - Taikos prospekte esančio pastato "Klaipėdos burės" aukšte. Šio projekto įgyvendintojos, bendrovės "Žaliasis tiltas" atstovas patikino, kad šiemet jiems jau pavyko parduoti vieną butą viršutiniame aukšte.

"Pirkėjo bei sandorio kainos atskleisti negaliu dėl konfidencialumo įsipareigojimų. Tačiau galiu patikinti, kad susidomėjimą tokiais apartamentais jaučiame nuolat, juos potencialiems pirkėjams parodome po kelis kartus per savaitę", - tikino neprisistatęs bendrovės atstovas.

Pasak jo, susidomėjimas padidėjo, kai iš dviejų didelių apartamentų buvo padaryti keturi, taigi sumažėjo būsto plotas ir kaina.

Be kita ko, pokalbininkas akcentavo, kad tikrų "penthauzo" tipo apartamentų lubų aukštis turi viršyti 3 metrus ir esą šis reikalavimas nėra įgyvendintas daugelyje Lietuvos aukštuminių pastatų.

Šiuo metu parduodami ir prabangūs apartamentai, esantys Kauno gatvėje, vietoje boulingo pastato iškilusiame aštuoniolikaaukščiame name. Pačiame viršutiniame aukšte 308 kv. m penkių kambarių būstas šiuo metu vienų nekilnojamojo turto agentūrų skelbimuose įkainotas 1,85 mln., kitų - beveik 2 mln. litų.

"Pastarąjį "penthauzą" pardavinėju jau 1,5 metų. Buvo kas domėjosi, bet daugelį stabdo labai didelis plotas. Tokį būstą galėtų įsigyti didelė didelė šeima", - pusiau juokais, pusiau rimtai kalbėjo D. Sadeckas.

Eilės nestovi

"Baltijos investicijų grupės" būsto pardavimo vadybininkės Vilijos Bujanauskienės duomenimis, nors už išskirtinius apartamentus su didžiulėmis terasomis ir kaip ant delno atsiveriančiu vaizdu į jūrą prašoma sąlyginai nedidelės kainos, eilės prie jų nestovi.

"Iš viso esame pardavę tris tokius butus. Viena šeima įsigijo du 72 kvadratinių metrų ploto butus ir juos sujungė, taigi jie dabar turi erdvų "penthauzą" su didžiule terasa", - pasakojo V. Bujanauskienė.

Už tokį butą su daline apdaila teko sumokėti 650 tūkst. litų.

"Viršutiniuose aukštuose, iš kur atsiveria nerealūs vaizdai, už kvadratinį metrą prašome 4,5 tūkstančio litų. Įvertinus būsto pranašumus, tai tikrai nėra didelė kaina, tačiau retas kuris šiais laikais gali sau leisti tokią prabangą", - pastebėjo V. Bujanauskienė.

"Vienintelis pranašumas - didelės terasos ant stogo"

Algimantas BRUŽAS, nekilnojamojo turto agentūros "Aidila" vadovas

Kur kas realesnė perspektyva, kad pirkėjas šiandien investuos į geroje vietoje esantį gyvenamąjį namą nei į vadinamąjį "penthauzą". Ir tai ne vien tik mano asmeninis pastebėjimas, o išvada padaryta, stebint bendrą rinkos dalyvių elgesį. Tokie nestandartiniai būstai yra labai susieti su rinkos aktyvumu. Žinoma, tuomet, kai pirkėjai šlavė viską iš eilės, savo šeimininkus rasdavo ir itin brangūs apartamentai. Dabar, kai viskas matuojama grynais pinigais, žmonės nebenori imti didelių paskolų iš bankų, rasti pirkėją, kuris investuotų milijonus vien už vaizdą, itin sunki užduotis. Mano žiniomis, šiandien tokių pirkėjų, kurie sutiktų už kvadratinį metrą pakloti 25 tūkstančius litų, nėra. Tokie pasiūlymai gali laukti metų metus. Vienintelis pranašumas, kurį gali pasiūlyti "penthauzų" pardavėjai - didelės terasos ant stogo, nes vaizdą į jūrą turi ir nebūtinai pačiuose viršutiniuose aukštuose apsigyvenę žmonės.

"Geriau namas ant jūros kranto"

Linas JUOZAITIS, "Ober Haus" Vakarų Lietuvos regiono vadovas

Žinoma, lyginant su kitais didmiesčiais, Klaipėdoje tokių išskirtinių būstų yra kelis ar net keliolika kartų mažiau. Taigi siauras pasirinkimas gali lemti didesnes kainas. Visgi kai dabar už kelis milijonus litų gali nusipirkti namą ant jūros kranto, ši alternatyva lietuviams, manau, yra kur kas patrauklesnė nei gyvenimas daugiabučio viršutiniame aukšte. "Penthauzai", ko gero, populiaresni megapoliuose, kai iki užmiestyje stovinčio namo reikėtų važiuoti šimtus kilometrų. Tuo metu Klaipėdoje, kai iš nuosavų namų rajonėlio iki miesto centro gali atvykti per 10-15 minučių, daugelis pirmenybę teikia galimybei pačiam nusipjauti žolę. Kai buvo pats nekilnojamojo turto rinkos pikas, žinoma, buvo tokių žmonių, kurie norėdami pasipuikuoti pirko tokius būstus, tačiau nuo 2009-ųjų aš asmeniškai nesu sutikęs nė vieno žmogaus, kuris ieškotų Klaipėdoje "penthauzo".

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder