Virti be vandens, kepti be riebalų - tokios kalbos sklando apie šiuolaikinių puodų bei keptuvių galimybes.
Tačiau pasitaiko, kad brangų gaminį įsigijusi šeimininkė nusivilia - nerūdijančio plieno keptuvėje kepami blynai prikibo.
Tokiu atveju virtuvės indais prekiaujančių įmonių atstovai pataria tiesiog pasidomėti, kaip tokiais puodais bei keptuvėmis naudotis, ir jie atskleis visas gerąsias savo savybes - maistas nesvils, bus kvapnus, skanus ir sveikas.
Pjaustyti galima
Renkantis nerūdijančio plieno puodus bei keptuves reikėtų atkreipti dėmesį į patį metalą - nepageidaujamų priemaišų neturės aukščiausios kokybės "10/18 grade" plienas, liaudiškai dar vadinamas medicininiu.
"Tai - amžinas metalas, kepant ar verdant jo nepakliūva į maistą", - atkreipia dėmesį "Zepter" produkto vadybininkė Raimonda Kavaliūnienė.
Pasak jos, žmonės labai dažnai baiminasi nerūdijančio plieno induose pjaustyti, tačiau tai daryti galima - jei paviršius bus truputį subraižytas, nupoliravus jie vėl atrodys kaip nauji.
"Silit" virtuvės indų salono vedėjos Liucijos Žemgulienės teigimu, jei kurį laiką naudojami šio plieno indai nebeblizga taip, kaip ką tik parsinešti, juos labai paprasta atnaujinti - reikia tik nuvalyti specialiu pieneliu.
Tokiuose induose iš tiesų galima kepti be riebalų ir virti be vandens, tačiau ne bet kurį patiekalą ir ne bet kaip.
"Norint išnaudoti gerąsias indų savybes, pavyzdžiui, pasigaminti sveiką maistą be riebalų, sausą keptuvę pirmiausia reikia įkaitinti. Kepamas maistas iš pradžių pritraukiamas, bet dėl to jaudintis neverta - uždengei ir eini dirbti kitų darbų. Po kelių minučių kepsnys atšoks ir bus galima apversti", - aiškino R. Kavaliūnienė.
Dažniausiai, anot jos, šeimininkės skundžiasi, jog nesiseka kepti blynų. Iškepti šiam patiekalui dėl jame esančių miltų ar krakmolo trupučio aliejaus reikės.
Verdant be vandens - taip išvirti galima savo sulčių turinčius maisto produktus, pavyzdžiui, daržoves - maistą reikia dėti į šaltą indą.
| Stiklo-metalo keramikos indai tinka net alergiškiems žmonėms, nes juose nėra nei chromo, nei nikelio, gaminant neišskiriamos jokios medžiagos, nesikeičia patiekalo skonis |
Jei šeimininkei patinka tradicinis maistas, tokiuose induose puikiausiai galima gaminti ir tradiciškai. Tačiau ir šiuo atveju šiuolaikinių indų savininkė išloš vien dėl jų konstrukcinių savybių - ant vieno viryklės degiklio vienu metu galima pagaminti visus pietus. Skirtinguose iš kelių puodų sunkonstruoto bokšto aukštuose galima gaminti skirtingus patiekalus. Tokių aukštų, anot R. Kavaliūnienės, gali būti net keturi, tačiau viršutiniajame patiekalas jau tik šildomas.
Pasak L. Žemgulienės, ant vieno degiklio galima pasigaminti visus pietus ir garuose, naudojant garinį puodą. Apačioje dedamas ilgiau ruošiamas maistas, pavyzdžiui, mėsa, aukščiau - bulvės, o pačiame viršuje kitos daržovės. Svarbu tai, kad taip ruošiamo maisto kvapai nesusimaišo, kiekvienas išlaiko savąjį, o patiekalas yra gardus ir sveikas.
Gaminti geruose induose yra ekonomiška - jie greitai įkaista, tolygiai paskirsto šilumą, todėl verdama ar kepama ant pačios mažiausios ugnies, be to, nukėlus nuo viryklės maistas labai ilgai išlieka šiltas.
Specialus šilumą tolygiai paskirstantis dugnas leidžia gaminti net ir neįprasto dizaino indus, pavyzdžiui, keturkampes keptuves.
Pasak R. Kavaliūnienės, kartais sakoma, kad nerūdijančio plieno induose maistas neprisvyla, tačiau tai nėra tiesa. Nors ir ne taip greitai, kaip, pavyzdžiui, emaliuotuose puoduose, tačiau prisvilti gali ir šiuose. Vis dėlto didelių rūpesčių tai nesukels.
"Kam teko emaliuotame puode prideginti grikių košę, dažniausiai košė su visu puodeliu eina pro langą... Čia reikia tik užpilti vandeniu ir po kurio laiko visi svilėsiai atšoks", - sakė R. Kavaliūnienė.
Silargan'as, titanas, akmuo
Be nerūdijančio plieno, puikiomis savybėmis pasižymi ir iš kai kurių kitų medžiagų pagaminti indai. Net ir alergiškiems žmonėms, pasak L. Žemgulienės, tiks stiklo-metalo keramikos - Silargan'o - indai. Jų sudėtyje visiškai nėra nei chromo, nei nikelio, gaminant maistą neišsiskiria jokios medžiagos, nesikeičia skonis. Silargan'o induose maistas taip pat gali būti gaminamas be vandens - savo sultyse - ir neprisvils.
Nelimpa, nekimba ir nesvyla rankiniu būdu nulietose keptuvėse su titano keramikos dangos pagrindu gaminamas maistas. Šios Vokietijoje gaminamos keptuvės yra liejamos iš keturių metalų lydinio. Jis optimaliai paskirsto ir sukaupia šilumą. Tai reiškia, kad šeimininkės, naudodamos tokias keptuves taupys dujas ir elektros energiją. Pasak L. Žemgulienės, čia be riebalų galima kepti net kiaušinius ir blynus, tik tiek, kad toks skonis gali žavėti ne visus.
Titano keramikos dangos pagrindu pagamintų keptuvių plauti paprastai nereikia, nebent buvo kepama žuvis, ar naudojami miltai bei džiūvėsėliai. Panaudota keptuvė tiesiog išvaloma servetėle, nes žymių joje nelieka - juk niekas nekimba. Įkaitusiai keptuvei nepakenks plovimas po tekančiu vandeniu ir maisto vartymas neaštriais metaliniais įrankiais. Tiesa, anot L. Žemgulienės, jas galima plauti ir indaplovėje, tačiau dažnai tai daryti nerekomenduojama, nes kepimo paviršius išsausėja ir gali pablogėti kepimo savybės.
Dar vienas keptuvių su titano keramikos dangos pagrindu pliusų - net ir netyčia ant įjungtos viryklės palikta tuščia ar kepant mažą patiekalą ji neperkais ir neskleis nemalonaus kvapo, kaip įprasta keptuvė. Gilioje keptuvėje troškinant, pavyzdžiui, plovą, jo maišyti nereikės.
Viena iš įdomių naujovių - nesvylančią akmens masės dangą turintys indai. Maistas juose taip pat nelimpa ir nesvyla, tačiau kepant trupučio riebalų reikės. Tokių indų pranašumas - jie lengvesni, nesvyla ir nesibraižo.
Žinomų gamintojų puodai bei keptuvės tinka bet kokioms viryklėms, net ir indukcinėms.
Giedrė NORVILAITĖ

Rašyti komentarą