Judino užstrigusius objektus

Judino užstrigusius objektus

Vakar Klaipėdos savivaldybėje vykusiame susitikime su Kultūros paveldo departamento vadove Diana Varnaite miesto ir Uosto direkcijos vadovai bandė pralaužti ledus dėl niekaip oficialiai neatiduodamų eksploatuoti pasukamojo tiltelio ir rekonstruotų Danės krantinių. Abiem objektams trūksta tik uostamiesčio paminklosaugininkų palaiminimo.

"Vakarų ekspresas" jau rašė, kad restauruotas tiltelis nepripažįstamas tinkamu naudoti jau pusę metų, nes parašo nepadeda Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas Naglis Puteikis, paskirtas valstybinės komisijos vadovu.

Jis pasiūlė darbą baigusią komisiją papildyti Susisiekimo ministerijos atstovu, nes restauruotas tiltelis esą yra susisiekimo statinys. Į komisiją įtrauktas valstybinės įmonės "Klaipėdos regiono keliai" direktorius Petras Kaučikas atkreipė dėmesį, kad atkurti autentiški kabančių grandinių turėklai yra per žemai. Pagal reikalavimus tilto turėklai turėtų būti ne žemesni nei 1,1 metro, o grandinės yra nuleistos iki 80 centimetrų aukščio.

"Po restauravimo tiltelio danga pakilo keliasdešimt centimetrų, tad turėklai atsirado žmogaus kelių aukštyje. Tai labai pavojinga, ypač vaikams. Spūsčių metu tie, kurie eina pakraščiais, yra stumiami ir persisveria, o virš labai žemų turėklų esančios grandinės nėra įtemptos, todėl į jas įsitvėrus galima nuvirsti į vandenį", - savo pretenzijas motyvuoja N. Puteikis ir pareikalavo įrengti papildomas konstrukcijas, nors tai nenumatyta rekonstrukcijos projekte.

Paveldosaugininkų įkaite tapo ir Uosto direkcija bei bendrovė "Smiltynės perkėla", nesulaukiančios, kol valstybinė komisija pripažins tinkamomis naudoti sutvirtintas uostamiesčio Danės krantines ties upės žiotimis. Apžiūrėti šių krantinių valstybinė komisija susirinko dar spalio 13-ąją. Tačiau pripažinimo tinkamomis naudoti aktas nepasirašytas iki šiol, nors jokių priekaištų iš komisijos narių, kad kas nors būtų buvę padaryta netinkamai, nesulaukta. Paveldosaugininkai atsisako palaiminti krantines motyvuodami tuo, jog gauta pastato Žvejų g. 18 savininko pretenzija apie krantinių rekonstrukcijos metu padarytą žalą. Kadangi prieš pradedant darbus į sąlygas buvę įrašyta, jog šiam kultūros paminklui neturi kilti grėsmė, paveldosaugininkai pripažinti krantines tinkamomis eksploatuoti atsisakė.

Išeičių iš šių dviejų aklaviečių vakar buvo ieškoma už uždarų durų Klaipėdos mero kabinete vykusiame susitikime. Po jo N. Puteikis "Vakarų ekspresui" tvirtino, jog buvo nusileista paveldosaugininkų reikalavimams atitinkame aukštyje įrengti apsauginius lynus.

"Kai tai bus padaryta, tada ir pasirašysiu", - vakar sakė N. Puteikis.

Tuo metu dėl rekonstruotų krantinių kitą savaitę vyks pasitarimas Uosto direkcijoje, nes, anot pastarosios vadovo Eugenijaus Gentvilo, aiškėja, jog pastato Žvejų g. 18 savininkų pretenzijos gali būti niekinės.

"Pastato savininkas yra šveicaras. Jam atstovaujantis inžinierius pats atliko ekspertizę ir pats pareiškė pretenziją. Tačiau dabar aiškėja, jog ekspertizėje nėra to, apie ką rašome pretenzijoje. Tokiu atveju pretenzija tampa niekine ir jos nereikėtų svarstyti bei stabdyti viso proceso. Tačiau viskas tiksliai paaiškės kitą savaitę, kai direkcija išanalizuos minėtąją ekspertizę ir bus surengtas visų suinteresuotų pusių pasitarimas", - sakė E. Gentvilas.

POZICIJA. Vardan saugumo paveldosaugininkai yra pasiryžę aukoti pasukamojo tiltelio autentiką - jis, ko gero, "pasipuoš" lynais. Tik po to šis objektas galės būti oficialiai pradėtas eksploatuoti.

Viliaus MAČIULAIČIO nuotr.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder