Pirmoji po nepriklausomybės statoma mokykla Klaipėdoje vėluoja, pabrango kone du kartus

Emigravę statybininkai pakėlė darbo užmokesčio įkainius

Per krizę darbo netekę ir dėl to svetur jį susiradę statybininkai paliko tuščią erdvę šioje rinkoje, tad čia likę jų kolegos vėl drąsiai kelia darbo užmokesčio įkainius. Nors kol kas nėra ryškių požymių, kad statybos atsigauna, jau dabar stinga kai kurių specialistų, o ateityje šis trūkumas tik didės, rašo "Lietuvos žinios".

Pirmadienį Lietuvos darbo biržos skelbimų, siūlančių darbą statybinių profesijų atstovams, buvo per 600. Tiesa, jau kitą dieną jų poreikis sumažėjo perpus. Labiausiai trūksta betonuotojų, izoliuotojų, apdailininkų, plataus profilio statybininkų ir tinkuotojų. Taip pat siūlomas darbas dažytojams, santechnikams, vamzdžių klojėjams ir kitiems. Kaip matyti iš skelbimų, įmonės ieško po kelis tos pačios kvalifikacijos darbuotojus, yra ir tokių, kurios iš karto priimtų net 20-30 betonuotojų ar tinkuotojų.

Pasak Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) prezidento Adakro Šeštakausko, atsiradusi statybininkų paklausa tėra atsitiktinė. Esą daugiau darbo turi tik atskiros įmonės - šio sektoriaus pirmojo metų ketvirčio rezultatai itin prasti. Anot A. Šeštakausko, statybų rinka, palyginti su pirmuoju praėjusių metų ketvirčiu, krito dar 40 procentų. Prie šių rodiklių prisidėjo ir šalta žiema.

LSA prezidentas pažymėjo, kad kai kurios statybų bendrovės negali rasti profesionalių betonuotojų, nes jie, pernai netekę darbo, išsilakstė po pasaulį. "Kol kas šis statybininkų poreikis yra epizodinis, tačiau kai statybų rinka iš tiesų pradės atsigauti, manau, vėl stigs specialistų. Potencialą galima prarasti labai greitai, o jį sukurti labai sudėtinga", - tikino A. Šeštakauskas.

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas Robertas Dargis dienraščiui taip pat tvirtino, kad bendra ekonominė situacija kol kas nežada ypatingo proveržio nekilnojamojo turto ir statybų sektoriuje, o pagyvėjimas šioje rinkoje gana menkas ir atsargus. Esą tikėtina, jog prasidėjusios statybos pritrauks naujų darbuotojų, tačiau tai gali būti susiję tiek su sezoniškumu, tiek su stambesniais projektais, tokiais kaip Ignalinos atominės elektrinės, galbūt su paspartėsiančia renovacija ir valstybiniais statybos darbų užsakymais.

"Mūsų asociacijos nariai pernai sumažino darbuotojų skaičių apie 50 proc. ir daugiau. Naujų specialistų poreikio kol kas nėra. Artimiausioje ateityje versimės su tais, kuriuos turime. Didėjanti emigracija ir toliau koreguos darbo rinkos situaciją tiek mūsų, tiek kituose sektoriuose", - dėstė R. Dargis.

UAB "Vilmesta projektai" direktorius Mindaugas Ulevičius sakė kol kas nematąs padidėjusio statybininkų poreikio. Tačiau, anot jo, daug kvalifikuotų statybininkų dirba užsienyje, tad vėliau statybų bendrovėms tuos žmones reikės susigrąžinti. "Išvyksta ne tik statybininkai. Nekilnojamojo turto (NT) projektų vystytojai taip pat ieško ir randa, kur pritaikyti savo žinias svetur", - konstatavo M. Ulevičius.

UAB "Via Sportas" direktorė Valentina Ulickienė įžvelgė šiokį tokį pagyvėjimą NT sektoriuje. Pasak jos, statybų sektoriuje irgi atsiranda darbuotojų poreikis. Kaip pažymėjo V. Ulickienė, vasara - statybų pikas, tad natūralu, kad šiuo laikotarpiu daugiau reikia ir statybininkų.

Lietuvos darbo biržos duomenimis, statybininkų paklausa pradėjo didėti antrąjį šių metų ketvirtį. Pasak jos, pirmąjį ketvirtį statybos sektoriaus įmonės registravo 2,5 tūkst. laisvų darbo vietų, o antrąjį - 3,6 karto daugiau, arba 8,9 tūkstančio.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder