Lobių ieškotojai ne tik randa, bet ir slepia

Lobių ieškotojai ne tik randa, bet ir slepia

Ei­da­mas Šiau­lių pės­čių­jų bul­va­ru neį­tar­tum, kad ap­link sly­pi lo­biai. Apie slė­pi­nius ži­no tik pa­sau­li­nio žai­di­mo „Geo­ca­ching“ žai­dė­jai. Pas­ta­ruo­ju me­tu Šiau­liuo­se lo­bius ak­ty­viai sle­pia de­vy­nio­lik­me­tis Vik­to­ras Mar­kovs­kis. Be­veik 500 lo­bių Lie­tu­vo­je ir už­sie­ny­je ra­do šiau­lie­tis Ig­nas Pum­pu­tis. Lo­bių jis ieš­ko­jo ir nak­ti­mis, ir ka­pi­nė­se, ir po­že­mi­nė­je ra­ke­tų ba­zė­je.

Šiau­liuo­se sle­pia lo­bius

Šiuo­lai­ki­niai lo­bių ieš­ko­to­jai į pa­gal­bą pa­si­tel­kia iš­ma­nų­jį te­le­fo­ną su GPS siųs­tu­vu ir ja­me ins­ta­liuo­tą pro­gra­mė­lę. Žai­di­mo pa­va­di­ni­mas „Geo­ca­ching“ (angl. „geo“ – geog­ra­fi­ja, „cach“ – slėp­tu­vė) at­spin­di jo es­mę.

No­rint tap­ti lo­bių ieš­ko­to­ju rei­kia pri­si­jung­ti in­ter­ne­te prie geo­ca­ching.com bend­ruo­me­nės. Pus­la­py­je re­gist­ruo­ja­mos koor­di­na­tės, kur, ko­kio­se ša­ly­se pa­slėp­ti lo­biai.

EN­TU­ZIAZ­MAS: Vers­li­nin­kas Ig­nas Pum­pu­tis bu­vo di­de­lis geo­lo­bių en­tu­zias­tas – Es­ti­jos sos­ti­nė­je Ta­li­ne lo­bių ieš­ko­jo va­žiuo­da­mas dvi­ra­čiu.

De­vy­nio­lik­me­tis Vik­to­ras Mar­kovs­kis – vie­nas pa­grin­di­nių en­tu­zias­tų, pil­dan­tis Šiau­lių lo­bių že­mė­la­pį. Vik­to­ro lo­biai pa­slėp­ti pės­čių­jų bul­va­re, Kur­tu­vė­nų re­gio­ni­nia­me par­ke, sta­dio­ne.

„Pas­lė­piau lo­bį prie Rė­ky­vos, draus­ti­ny­je. Ap­ra­šy­me re­ko­men­da­vau ei­ti ke­liu­kais, bet vie­ni ieš­ko­to­jai at­plau­kė ka­te­riu, ban­dy­da­mi paim­ti lo­bį vos ne­nus­ken­do... Vė­liau la­bai džiau­gė­si, kad to­kio­je įdo­mio­je vie­to­je lo­bis“, – pa­sa­ko­jo V. Mar­kovs­kis.

Svar­bu lo­bį pa­slėp­ti vaiz­din­go­je vie­to­je, ku­rią bū­tų ver­ta pa­ma­ty­ti. Kai lo­bių en­tu­zias­tai sa­vo ke­lio­nę pla­nuo­ja pa­gal lo­bių vie­tas – pa­ma­to tu­ris­tų va­do­vuo­se neį­ra­šy­tų vie­tų.

PO­MĖ­GIS: Šiau­lie­tis Ig­nas Pum­pu­tis yra su­ra­dęs be­veik 500 lo­bių. As­me­ni­nės nuo­tr.

Lo­bis tarp žal­čių

Anot V. Mar­kovs­kio, lo­bių slė­pė­jai bū­na iš­ra­din­gi – no­rė­da­mi už­mas­kuo­ti, su­ku­ria ne­tik­rą ak­me­nį, ker­pę, me­džio ša­ką, srai­gę, imi­tuo­ja elekt­ros sky­di­nę.

Lo­bius ras­ti tu­ri žai­di­mo da­ly­viai, ta­čiau ne­pas­te­bė­ti pa­ša­li­niai. Se­nie­ji žai­dė­jai skun­džia­si nau­jo­kais, ku­rie lo­bių ieš­ko per­ne­lyg aki­vaiz­džiai ir taip pri­trau­kia ne­pa­gei­dau­ja­mo ap­lin­ki­nių dė­me­sio.

Ne­nu­tuo­kian­tys apie lo­bius yra va­di­na­mie­ji „mug­lai“. Taip ra­šy­to­ja J. K. Row­ling ro­ma­ne „Ha­ris Po­te­ris“ va­di­na žmo­nes, ne­ži­nan­čius apie ma­gi­jos pa­sau­lį.

„Ta­da ten­ka ap­si­mes­ti, kad kaž­ką pa­me­tei ir ieš­kai, ar­ba atei­ti ki­tu me­tu“, – ko­men­tuo­ja V. Mar­kovs­kis. Jis žais­ti pra­dė­jo ne­se­niai – jo są­skai­to­je tik per 30 ras­tų lo­bių.

LO­BIS: Lo­biuo­se sle­pia­mos įvai­rios smulk­me­nos.

Ekst­re­ma­li paieš­ka vy­ko Kre­tin­go­je, ka­da lo­bis bu­vo pa­slėp­tas ant til­to kraš­to. Šia­me mies­te su bi­čiu­liais Vik­to­ras ieš­ko­jo lo­bio se­nuo­se so­vie­ti­niuo­se bun­ke­riuo­se. „Ten ne­bū­tu­me nie­ka­da nu­ke­lia­vę, jei ne lo­biai“, – pa­ti­ki­na. Pa­ne­vė­žy­je ieš­kant lo­bio miš­ke tarp ko­jų šliau­žio­jo dau­gy­bė žal­čių.

Vai­ki­nas pa­sa­ko­ja, kad mo­der­nė­jant tech­no­lo­gi­joms dau­gė­ja su GPS su­si­ju­sių žai­di­mų. Pa­vyz­džiui, po­pu­lia­rė­ja žai­di­mas „Mun­zee"– ant tam tik­ro ob­jek­to už­lip­dy­tas lip­du­kas su QR ko­du, ku­rį at­ra­dus rei­kia nu­ske­nuo­ti spe­cia­lia pro­gra­ma mo­bi­liaja­me įren­gi­ny­je. Taip iš­kart pa­žy­mi­ma, kad ten bu­vai. To­kių ob­jek­tų yra ir Šiau­liuo­se.

Šiau­lių mies­te esan­čių geo­lo­bių že­mė­la­pis.

Lo­bis – azar­tas ir ieš­ko­ji­mas

Lo­bis – skam­bus pa­va­di­ni­mas, nes tu­ri­nys ne itin ver­tin­gas. Di­des­niuo­se lo­biuo­se sle­pia­mos įvai­rios smulk­me­nos, mo­ne­tos, pa­ka­bu­kai, kamš­te­liai, ženk­liu­kai. Ma­žuo­se tė­ra la­pe­liai, ant ku­rių rei­kia už­si­ra­šy­ti sa­vo var­dą. Pa­siė­mus ko­kį nie­ku­tį į jo vie­tą bū­ti­na pa­dė­ti kaž­ką ki­ta.

Bū­na ne tik įpras­tų lo­bių, bet ir to­kių, dėl ku­rių ten­ka pa­plu­šė­ti – spręs­ti įvai­rias už­duo­tis, kad ras­tum koor­di­na­tes. „Ke­lių pa­ko­pų“ lo­bis ve­džio­ja po skir­tin­gas vie­tas.

Di­džiau­sia lo­bio ver­tė sly­pi ne dė­žu­tė­je, pil­no­je nie­ku­čių, bet jo paieš­kos pro­ce­se. Pa­vyz­džiui, moks­li­nin­kas lo­bį yra pa­slė­pęs An­tark­ti­do­je. Dau­giau nei 100 lo­bių pa­sau­ly­je ga­li­ma ras­ti ne­riant po van­de­niu. Ke­liau­jan­tis lo­bis bu­vo pa­kliu­vęs ir į tarp­tau­ti­nę kos­mi­nę sto­tį.

Kai ku­riuos lo­bius ga­li­ma at­ras­ti tik nak­tį – ži­bin­tu­vė­liu ap­švie­tus ke­lią at­švai­tai nu­ve­da prie rei­kia­mos vie­tos.

Pa­lai­kė keis­tuo­liais

Šiau­lie­tis lai­pio­ji­mo uo­lo­mis sa­lės „Aukš­ta že­mė“ įkū­rė­jas Ig­nas Pum­pu­tis, kad bū­tų sau­giau, sa­vo ma­mos ar­chi­tek­tės Ra­sos Pum­pu­tie­nės biu­re pa­slė­pė ke­liau­jan­tį lo­bį. Jis ypa­tin­gas tuo, kad ke­liau­ja po pa­sau­lį, per­duo­da­mas iš vie­nos ša­lies į ki­tą. Pa­gal spe­cia­lų re­gist­ra­ci­jos nu­me­rį ga­li­ma at­sek­ti, kur lo­bis bu­vo anks­čiau.

Ig­no ma­ma Ra­sa ir pa­ti su­si­do­mė­jo lo­bių paieš­ko­mis. Kar­tą su au­to­mo­bi­lio na­vi­ga­to­riu­mi ran­ko­je ji vaikš­čio­jo po pri­va­tų miš­ką, ieš­ko­da­ma vie­no iš lo­bių. Su­ti­ko mer­gi­ną su dviem šu­ni­mis.

„Pa­pa­sa­ko­jome, kad ieš­ko­me lo­bių, bet ji, ma­tyt, ne­la­bai su­pra­to, kas tai yra, – pa­sa­ko­ja ieš­ko­to­ja. – Pra­dė­jo ve­džio­ti po vi­so­kias įdo­mias vie­tas. Mes sa­ko­me, kad ne to ieš­ko­me... Na­vi­ga­to­rius jau bai­gė iš­si­krau­ti, tai pra­dė­jau bėg­ti, kad neiš­sik­rau­tų. Lobį ra­dau.“

En­tu­ziaz­mas išblėso

Anks­čiau bu­vęs aist­rin­gas lo­bių ieš­ko­to­jas I. Pum­pu­tis yra su­ra­dęs apie 500 lo­bių.

„Bū­da­vo, su po­ra drau­gų iš­va­žiuo­da­vom 23 va­lan­dą iš Šiau­lių į Ry­gą, ten vi­są nak­tį ieš­ko­da­vo­me lo­bių ir grįž­da­vo­me pa­ry­čiais“, – pa­sa­ko­ja I. Pum­pu­tis. Spe­cia­liai ieš­ko­ti lo­bių su bi­čiu­liu trims die­noms vy­ko į Es­ti­ją, Šve­di­ją.

Pa­sak Ig­no, nak­tį ieš­ko­ti įdo­miau, ekst­re­ma­liau. Bau­gu bu­vo nak­tį lo­bio ieš­ko­ti Pa­ne­vė­žio ka­pi­nė­se – skai­ty­ti pa­mink­li­nių ak­me­nų už­ra­šus.

Vie­na iš įsi­min­ti­nų lo­bių paieš­kų vy­ko prie Lat­vi­jos mies­te­lio Elė­jos. Ten, ap­leis­to­je po­že­mi­nė­je ra­ke­ti­nė­je ba­zė­je, lo­bio su pro­žek­to­riais dvy­li­ka žmo­nių ieš­ko­jo ke­tu­rias va­lan­das, bet taip ir ne­pa­vy­ko ras­ti. Lat­vi­jo­je te­ko lip­ti ir į ap­leis­tą van­dens bokš­tą.

Eže­ro sa­lo­je pa­slėp­tą lo­bį ga­li­ma ap­tik­ti Še­du­vo­je. Iki jo te­ko plauk­ti val­ti­mi.

Da­bar lo­bių paieš­kos iš­bė­so. Pa­sak vai­ki­no, ap­link mies­tą gal 100 ki­lo­met­rų spin­du­liu ne­bė­ra lo­bių, ku­rių ga­lė­tų ieš­ko­ti.

Fak­tai ir skai­čiai

* Ža­di­mas „Geo­ca­ching“ gi­mė 2000-ai­siais, kai ame­ri­kie­tis Da­ve Ul­mer su­ma­nė pa­tik­rin­ti, ar ka­ri­niams tiks­lams nau­do­ta GPS tech­no­lo­gi­ja nau­do­ja­ma ir kas­die­nia­me gy­ve­ni­me. Jis pa­sle­pė ke­le­tą daik­tų miš­ke, vie­šai pa­skel­bė lo­ka­ci­jos vie­tą in­ter­ne­te, o žmo­nės juos su­ra­do.

* Lie­tu­vo­je šiuo me­tu yra 1846 geo­lo­biai (Lie­tu­va uži­ma 32 vie­tą iš 237), Lat­vi­jo­je – 2100, Len­ki­jo­je – 4085.

* Lat­vi­ja – pir­mo­ji ša­lis, pa­slė­pu­si lo­bių ap­link vi­są sa­vo sie­ną.

* Dau­giau­siai lo­bių su­ra­dęs lie­tu­vis pseu­do­ni­mu rimvydas52 – 4176. Dau­giau­siai lo­bių pa­sau­ly­je su­rin­kęs ame­ri­kie­tis – be­veik 89 tūks­tan­čius.

* Tan­kiau­siai lo­bių pa­sau­ly­je pa­slėp­ta Vo­kie­ti­jo­je – pre­li­mi­na­riais skai­čia­vi­mais, geo­lo­bių ga­li­ma ras­ti ko­ne kiek­vie­na­me kvad­ra­ti­nia­me ki­lo­met­re.

* Dau­giau­sia geo­lo­bių pa­slėp­ta JAV – per 882 tūks­tan­čių.

* Pa­sau­ly­je žai­di­mą žai­džia daugiau kaip 5 mi­li­jo­nai žmo­nių, yra per 2 mi­li­jo­nus lo­bių.

* Ak­ty­viau­siai in­ter­ne­to pus­la­pį geo­ca­ching.com lan­ko po­rtu­ga­lai, nors jų ša­ly­je lo­bių nė­ra dau­giau­sia.

* 2013 me­tų va­sa­rio mė­ne­sio duo­me­ni­mis ak­ty­vių geo­lo­bių nė­ra tik 7 pa­sau­lio ša­ly­se: Šiau­rės Ko­rė­jo­je, Li­be­ri­jo­je, Gvi­nė­jo­je, Gvi­nė­jo­je-Bi­sau, Sa­lia­mo­no sa­lo­se, Cent­ri­nė­je Af­ri­kos Res­pub­li­ko­je ir So­ma­ly­je.

Šal­ti­nis: blog.geo­ca­ching.com

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder