Lietuvos IRT įmonės mezgė kontaktus Turkmėnistane

Lietuvos IRT įmonės mezgė kontaktus Turkmėnistane

Asociacija „INFOBALT“ dalyvavo Turkmėnistano sostinėje Ašchabade vykusioje parodoje „Turkmentel 2012“. Parodos metu paaiškėjo, jog Lietuvos informacinių ir ryšių technologijų (IRT) sektorius turi galimybių įsitvirtinti Turkmėnistano rinkoje, tačiau pagrindinis to barjeras – per mažas šalių bendradarbiavimas valstybiniu lygiu.

Perspektyvų daug

„Turkmėnistano valstybė intensyviai vysto IRT sektoriaus struktūrą, nuolat kviečiasi ekspertus, konsultantus iš užsienio šalių. Dėl šios priežasties Lietuvos IRT įmonės ten yra labai laukiamos ir turi daug galimybių eksportui“, – sako Andrej Rudanov, advokatų kontoros „Tark Grunte Sutkiene“ atstovas, vienas Lietuvos delegacijos parodoje „Turkmentel“ narių.

Rugsėjo 17 – 19 dienomis vykusi paroda – tai galimybė lengviau užmegzti naudingus ryšius. Pasak A. Rudanov, šiemet dalyvavimas „Turkmentel“ parodoje buvo labai naudingas ir produktyvus – sulaukta susidomėjimo ir iš vyriausybinių, ir iš nevyriausybinių organizacijų.

Pradėjo derybas

Vizito Turkmėnistane metu Lietuvos delegacija susitiko su įvairių ministerijų, parlamento atstovais, teisininkais, diskutavo apie galimus bendradarbiavimo būdus bei idėjas ateities planams.

Dokumentų valdymo sistemas kurianti lietuvių kompanija „DocLogix“ vieną jų jau yra įdiegusi Turkmėnistano Ekonomikos ir Plėtros Ministerijoje. „DocLogix“ parodoje sulaukė ne tik klausimų apie jau veikiančią sistemą, bet ir naujų pasiūlymų bendradarbiauti.

„Parodos „Turkmentel 2012“ metu susilaukėme labai didelio dėmesio iš įvairių valstybinių institucijų dėl galimybės diegti sprendimą ir pas juos. Taip pat pradėjome derybas dėl partnerystės su keliomis Turkmėnistano įmonėmis“, – sako Jaroslav Gil, UAB „DocLogix“ direktorius.

Naujovėms imli rinka

„Bendraudami su Ekonomikos ir Plėtros bei Tekstilės ministerijomis supratome, kad susidomėjimas e–paslaugų ir e–valdžios projektais Turkmėnistane yra labai didelis“, – pasakoja Gediminas Mikaliūnas, UAB „Alna“ Inovacijų ir plėtros direktorius.

G. Mikaliūnas taip pat akcentuoja valstybinio bendradarbiavimo tarp Turkmėnistano ir Lietuvos stygių. Pasak jo, vizito metu nuolat sulaukė klausimų, kodėl Lietuva neima pavyzdžio iš Latvijos ir nepriima Turkmėnistano prezidento vizitui į Lietuvą.

„Lietuva šioje srityje gali pasiūlyti labai daug – nuo profesionalių specialistų iki įvairių IRT produktų ir paslaugų. Per trejus metus nuo pirmojo vizito į Turkmėnistaną yra suformuota platforma dideliam Lietuvos IRT sektoriaus augimui. Apmaudu, kad to nesupranta mūsų valdžios atstovai ir dėl to, kad nėra pasirašyta tarpvyriausybinė sutartis dėl dvigubo mokesčio išvengimo, mums tenka jį mokėti“, – pasakoja J. Gil.

Pasak J. Gil, Turkmėnistano rinka yra imli technologinėms naujovėms ir nuo aktyvios IT infrastruktūrinės plėtros pereina prie kompleksinių IT sprendimų įgyvendinimo: duomenų registrų, elektroninės vyriausybės, elektroninių paslaugų, e.parašo.

Turi reikalingos patirties

Turkmėnistano Prezidentūroje, Ministrų kabinete ir Ryšių ministerijoje įdiegusi e-Government (e–valdžios) sprendimą, UAB „Softplus“ (buvusi UAB „CID Baltic“) parodoje dėmesiu taip pat nesiskundė.

„Renginio metu sulaukėme ne tik valstybinių įstaigų bei privataus sektoriaus atstovų, bet ir daug žiniasklaidos dėmesio. Davėme interviu televizijos korespondentams, bendravome su vieno įtakingiausių Turkmėnistano laikraščio „Neutralusis Turkmėnistanas“ žurnalistais. Minėtame laikraštyje buvo publikuotas straipsnis apie mūsų bendrovės siūlomus sprendimus ir įgyvendintus projektus Turkmėnistane“, – pasakoja Aidas Kavaliauskas, UAB „Softplus“ plėtros vadovas.

Pasak A. Kavaliausko, Turkmėnistano viešajame sektoriuje pastaruoju metu labai daug dėmesio skiriama inovatyvių informacinių sistemų diegimui. „Parodoje „Turkmentel 2012“ sulaukėme didelio susidomėjimo mūsų e-Government sistema, kadangi esame sukaupę Turkmėnistanui reikalingą patirtį vykdydami analogiškus projektus Lietuvoje“, – sako A. Kavaliauskas.

Dalyvavo aštuonios įmonės

Parodoje dalyvavo šios įmonės iš Lietuvos: UAB „DocLogix“, UAB „Alna“, UAB „CID Baltic“, UAB „B.G.M.“, UAB „Rittal“, UAB „Informacinė raida“, UAB „Satgate“ ir advokatų kontora „Tark Grunte Sutkiene“.

Dalyvavimas parodoje „Turkmentel 2012“ buvo organizuojamas pagal priemonę IGEI (Įmonių grupinės eksporto iniciatyvos). Įmonių grupinių eksporto iniciatyvų skatinimas yra viena iš VšĮ „Versli Lietuva“ Europos regioninės plėtros fondo lėšomis numatomo finansuoti projekto „Galimybės verslui kurtis ir plėstis“ veiklų.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder