Gitanas Nausėda: euro zonos ekonomikos atsigavimas tebėra trapus

Gitanas Nausėda: euro zonos ekonomikos atsigavimas tebėra trapus

Visos euro zonos ekonomikos atsigavimas išlieka trapus, o vienas vertybinių popierių rinkos rodiklis įspėja apie galimą pasaulio ekonomikos recesiją, sako SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda. 

Jo teigimu, statistiniai duomenys rodo, kad skirtumas tarp dešimties ir dvejų metų JAV iždo obligacijų pajamingumo jau beveik priartėjo prie nulio. Paskutinį kartą taip žemai šis rodiklis buvo nukritęs prieš prasidedant 2008 metų krizei.

SEB banko prezidento patarėjas taip pat akcentuoja, kad, šių metų pirmą pusmetį sulėtėjus eksporto plėtros tempui, į viršų šoktelėjo vidaus vartojimas.

„Vienintelis makroekonomikos rodiklis, kuris augo labiau, negu prognozuota, yra darbo užmokesčio augimas. Vietoje planuotų 7 proc. pirmą šių metų ketvirtį jis augo beveik 10 procentų. Paaugęs vidutinis darbo užmokestis, taip pat kiek sulėtėjęs kainų augimas paskatino vidaus vartojimą. Tai, kad šalyje auga realus vartojimas, yra gera žinia - auganti vidaus rinka padės kompensuoti pradedantį lėtėti eksporto augimo tempą“, - pažymi G. Nausėda. 

SEB banko analitikai, anot pranešimo, paliko anksčiau prognozuotus BVP plėtros rodiklius: 2018 metais - 3,2 proc., 2019 metais - 3 proc. Liko galioti ir ankstesnės 2018 ir 2019 metų vidutinės metinės infliacijos prognozės - atitinkamai 2,8 proc. ir 2,5 proc. 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder