Žmonių nebešildo ranka rašyti laiškai

Žmonių nebešildo ranka rašyti laiškai

Spalio 9 dieną paminėta Pasaulinė pašto diena ypatingą profesiją pasirinkusius žmones verčia ir džiaugtis, ir liūdėti. Nors pašto vaidmuo valstybėje išlieka svarbus ir siuntų skaičius auga, žmonės į rankas vis rečiau ima rašiklį ir raito ranka rašytus laiškus.

Nuo pat seniausių laikų paštininko misija - ypatinga. Kadaise vadintas laiškanešiu ar laiškininku, paštininkas ne tik priima ar išsiunčia korespondenciją, surenka mokesčius ar užsako periodinę spaudą, jis tuo pačiu - kiekvienos valstybės gyvavimo, funkcionavimo simbolis. Pasaulinė pašto diena minima spalio 9 dieną - būtent tądien 1874 m. buvo įkurta Pasaulinė pašto sąjunga, kuri ir įteisino šventę.

Pasak Lietuvos pašto tinklo tarnybos direktorės Ingos Dundulienės, Lietuvoje veikia daugiau kaip 700 pašto skyrių. Kas mėnesį aptarnaujama daugiau nei 800 tūkst. klientų. Šiuo metu Klaipėdos mieste iš viso veikia 10 paštų, iš jų daugiausia lankytojų sulaukia Klaipėdos centrinis paštas. Vidutiniškai per mėnesį į Klaipėdos miesto paštus gaunama apie 150 tūkst., o išsiunčiama iki 100 tūkst. siuntų.

I. Dundulienė pripažįsta, kad modernėjantis pasaulis keičia ir tendencijas. Štai tradicija siųsti ranka rašytus laiškus ar atvirukus tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje pamažu nyksta. Tokių laiškų siuntimas kasmet susitraukia apie 15 proc.

Greitas šiuolaikinio gyvenimo tempas žmones atpratino ranka rašyti laiškus, nes naujoms technologijoms įsigalėjus laiškus kaip bendravimo priemonę pakeitė elektroninis paštas, telefoniniai skambučiai ir trumposios SMS žinutės, galimybė su savo artimaisiais bendrauti per socialinius tinklus internete.

"Nepaisant sumenkusio rašytinės informacijos siuntimo, pašto siuntų skaičius kasmet didėja", - pridūrė I. Dundulienė. Vien praėjusiais metais Lietuvos paštas gavo ir išsiuntė 53,6 mln. pašto siuntų, t. y. 2,3 proc. daugiau nei 2013 metais. Augančiam siuntų skaičiui įtakos turėjo dėl elektroninės prekybos daugiau kaip 14 proc. išaugęs gaunamųjų siuntų skaičius.

Pasikeitusias laiškų, siuntų tendencijas pastebėjo ir privataus, keliuose Lietuvos miestuose veikiančio "Jūros pašto" direktorė Birutė Kvedarienė.

"Privatus paštas Lietuvoje - populiarus, jame mažesnis valdymo ir administracijos darbuotojų skaičius, dėl to mažesni ir įkainiai. Vis dėlto dėl elektroninio pašto naudojimo mažėja siunčiamų laiškų kiekis. Elektroniniu būdu vis dažniau siunčiamos ir PVM sąskaitos-faktūros", - teigė vadovė.

Besikeičiant paštui keičiasi ir pašto ženklų kolekcionavimas. Klaipėdietis Raimondas Valančius renka tiek uostamiesčio, tiek visos Lietuvos bei pasaulio ženklus. Aistrą filatelijai vyras pajuto dar vaikystėje, kadangi tokį pomėgį turėjo ir jo tėvas. Vyras tikisi surinkti visą Klaipėdos pašto ženklų kolekciją, tačiau liūdnai pripažįsta, kad filatelija, kaip pomėgis, praranda populiarumą ir galiausiai išvis sunyks.

"Paštas išliks, bet pašto ženklai liks tik kolekcininkų albumuose. Modernėjant pasauliui, įprastus pašto ženklus pakeis kitos technologijos", - prognozavo filatelistas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder