Žiemą pigiausia gyventi Kaune, o geriausia - Klaipėdoje

Žiemą pigiausia gyventi Kaune, o geriausia - Klaipėdoje

Palyginus vidutines namų ūkio išlaidas trijuose didžiausiuose šalies miestuose paaiškėjo, kad mažiausios būsto išlaidos Kaune, didžiausios Vilniuje, o geriausia gyventi Klaipėdoje. Ten gyventojai mokesčiams atseikėja mažiausią savo atlyginimo dalį.

Naudojantis „Vienos sąskaitos" duomenų baze buvo apskaičiuota, kad Kauno gyventojų komunaliniai ir kiti periodiniai mokesčiai už vidutinį būstą buvo mažiausi. 2012-2013 m. žiemą už šildymą, elektrą, komunalines, telekomunikacijų ir kitas paslaugas jie vidutiniškai mokėjo po 685,34 Lt - apie 40 proc. vidutinio mėnesio darbo užmokesčio. Vilniuje tiems patiems mokesčiams gyventojai išleido 60 Lt daugiau - vidutiniškai po 745,38 Lt per mėnesį. Kadangi Vilniuje vidutinis atlyginimas yra didžiausias, komunalinės ir kitos išlaidos sudarė apie 38 proc. jų gaunamo vidutinio atlyginimo.

Pagal namų ūkio išlaidas ir vidutinį atlyginimą Klaipėda pateko į aukso viduriuką. Šią žiemą Klaipėdoje kas mėnesį mokesčiams būstui vidutiniškai buvo skiriama po 707,38 Lt. Nors būsto išlaikymas uostamiestyje kainuoja daugiau negu Kaune, tačiau didesnį vidutinį atlyginimą gaunantiems klaipėdiečiams pinigų lieka daugiau. Sumokėje komunalines ir panašias periodines įmokas, 64 proc. savo atlyginimo jie gali skirti maistui, pramogoms ir kitoms paslaugoms bei prekėms.

Kaip ir kiekvienais metais taip ir šiemet Klaipėdos gyventojams būsto šildymas kainavo mažiausiai - vidutiniškai po 461,38 Lt per mėnesį.

Komunalinių, ryšio ir kitų paslaugų tiekėjų sąskaitoms skiriama išlaidų dalis kasmet auga. 2010 m. namų ūkio išlaidos sudarė apie 33 proc. vidutinio mėnesio atlyginimo, kurį skaičiuoja Statistikos departamentas. Dabar joms tenka skirti apie 39 proc..

Palyginti 2010 m. ir 2013 m. žiemas, labiausiai didėjo išlaidos elektrai - dabar joms reikia skirti beveik pusantro karto daugiau negu prieš trejus metus. Per tą patį laikotarpį trečdaliu kilo išlaidos ryšiui, internetui, televizijos paslaugoms. Panašiai brango šildymas ir dujos.

Per trejus metus beveik nekito vandeniui, švarai, šiukšlių išvežimui ir kitiems komunaliniams būsto mokesčiams skiriamos išlaidos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder