Žemdirbius prispaus ir akcizu

Žemdirbius prispaus ir akcizu

Drastiškai sumažėjusių produkcijos supirkimo kainų, Rusijos embargo, kiaulių maro ir kitų problemų smaugiamiems Lietuvos ūkininkams smūgį ruošia ir Žemės ūkio ministerija. Ji ketina nuo liepos 1 dienos akcizais apmokestinti žemės ūkyje naudojamą dyzeliną. Ūkininkai tvirtina nesuvokiantys tokio ministerijos, deklaruojančios paramą žemdirbiams, sprendimo. O ministrė Virginija Baltraitienė tvirtina, kad tai Briuselio nurodymas.

Žemės ūkio ministerija siūlo, kad nuo liepos 1-osios iki šiol akcizais neapmokestinamas žymėtas dyzelinas, skirtas žemės ūkio veiklos subjektams, būtų apmokestintas 21 euro (72,5 lito) už 1 tūkst. litrų tarifu. Be to, siūloma, kad žymėtą dyzeliną gautų ir akvakultūros ar verslinės žvejybos vidaus vandenyse veiklą atliekantys subjektai, o ne tik tikrieji ūkininkai.

Žemdirbiai piktinasi, esą Žemės ūkio ministerija, viešai deklaruojanti jiems paramą, iš anksto nepranešusi parengė tokį nepalankų projektą.

„Mes apie tokius planus net nebuvome įspėti, sužinojome apie tai tik iš gandų, ėjusių iš lūpų į lūpas. Blogai ne tik tai, kad dyzelinas žemės ūkiui bus apmokestintas akcizais. Žemės ūkiui buvo skirtas tam tikras žymėto dyzelino kiekis. 2014-2020 metų laikotarpiu jis išliks toks pat, tačiau bus skiriamas ne tik tikriesiems ūkininkams, bet ir žmonėms, užsiimantiems žuvininkyste. Tai reiškia, kad ūkininkams dyzelino teks mažiau, nes dalis atiteks žuvininkams, kurie jo beveik ir nenaudoja. Juk jie nei sėja, nei džiovina, nei aria. O mums dabar už hektarą liks 101 litras vietoj 120, o už hektarą pievų vietoj 25 litrų liks tik 10. Kaip su tokiu kiekiu pievas nušienauti, išvežti šieną?“ - stebėjosi Lietuvos ūkininkų sąjungos vicepirmininkė Marijona Lukaševičienė.

Pasak jos, įvedus akcizą litras žemdirbiams skirto dyzelino pabrangtų 2,1 euro cento, arba 7,25 cento. Lyg ir nedaug, tačiau turint omenyje, kad jo kiekis dar ir sumažės, ūkininkams teks dar labiau atverti kišenes.

„Dabar tam pats blogiausias laikas, kai ir taip ūkininkai gyvena labai sunkiai dėl sumažėjusių produkcijos supirkimo kainų, Rusijos embargo, afrikinio kiaulių maro ir kitų problemų. Išlaidos dar labiau padidės. Ministerija visur deklaruoja, kad stengiasi dėl mūsų. Kodėl ji nebandė su Europos Komisija derėtis?“ - piktinosi M.Lukaševičienė.

Virginija BALTRAITIENĖ, Žemės ūkio ministrė:

Pagal ES direktyvas ir reglamentus mes turime bent minimaliai apmokestinti dyzeliną, skirtą žemės ūkiui. Šiaip akcizas dyzelinui siekia 40 euro centų, o žymėtam dyzelinui siūlome 2 euro centus litrui. Jei kas sako, kad tai yra nepakeliama našta, politikuoja. Nebent baiminasi, kad įvedus akcizą bus atidaryta Pandoros skrynia ir akcizo mokestis didės kasmet. Be to, kai sako, kad ministerija nesiderėjo dėl to, kad Lietuva galėtų neįvesti akcizų, tai turėtų taikyti ne man, o ankstesniems ministrams. Kai aš tapau ministre, derybos jau nebuvo galimos. O ir žemdirbių organizacijos iniciatyvos nerodė. Ir dar: Lietuvos ir Kipro akcizas ir taip bus pats mažiausias visoje ES. Keistas yra ir žemdirbių reikalavimas gyvulininkystei skirto žymėto dyzelino kiekį didinti 30 proc. Šiuo metu gyvulininkystei iš viso jis nėra skirtas, todėl 0 padauginus iš 30 proc. vis tiek išeitų nulis. O mes ketiname ir auginantiesiems gyvulius skirti lengvatinio dyzelino. Bus skirta 115 litrų vienam sąlyginiam gyvuliui.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder