Vyriausybės išvados dėl akcizo degalams sumažinimo - neigiamos

Vyriausybės išvados dėl akcizo degalams sumažinimo - neigiamos

Vyriausybės išvados dėl akcizo degalams sumažinimo - neigiamos, teigia finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

"Seimo valdyba paprašė Vyriausybės išvados ir mes ją pateikėme. Išvada, turbūt nėra jokio siurprizo, yra neigiama", - antradienį po Vyriausybės posėdžio sakė ji.

Ministrės teigimu, Vyriausybės apsisprendimą lėmė jau įgyta patirtis su akcizo dyzelinui mažinimu. Be to, ji pabrėžė, jog, sumažinus akcizą degalams, tam, kad nenukentėtų įplaukos į biudžetą, benzino realizacija turėtų išaugti 20 proc., tačiau to pasiekti beveik neįmanoma.

"Aš dar kartą norėčiau priminti, kad pusė akcizo už kurą atitenka ne šiaip biudžetui, o kelių infrastruktūrai vystyti, o tam, kad nebūtų neigiamo poveikio biudžetui, benzino realizacija turėtų išaugti 20 proc. Manau, kad tai yra visiškai utopinė prielaida, ir, kita vertus, (...) koreliacija netgi tarp didmeninių ir mažmeninių kainų pokyčių Lietuvoje nėra tokia vienareikšmė kaip kitose šalyse. Todėl išvada yra neigiama ir dabar Seimas svarstys tą klausimą ir apsispręs", - sakė I. Šimonytė.

ELTA primena, kad balandžio 10 d. Seimas pradėjo svarstyti siūlymą sumažinti akcizą benzinui. Pagal "tvarkiečių" siūlomą įstatymo pataisą, bešviniam benzinui būtų nustatytas 1240 litų už 1000 litrų produkto akcizo tarifas.

Už tokią įstatymo pataisą po pateikimo balsavo 44 Seimo nariai, prieš buvo 12, susilaikė 23 parlamentarai.

Toliau šį projektą Seimas ketina svarstyti birželio 7 d. Parlamentarai taip pat paprašė Vyriausybės išvados.

2008 m. gruodžio 19 d. priėmus Akcizų įstatymo pataisas, įsigaliojusias nuo 2009 m. sausio 1 d., bešviniam benzinui taikomas 1500 litų už 1000 litrų produkto akcizo tarifas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder