Vyriausybei teikiamas SGD terminalo įstatymo projektas

Vyriausybei teikiamas SGD terminalo įstatymo projektas

Vyriausybei bus teikiamas Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo įstatymo projektas. Jame numatyti projekto įpareigojimai, nuostata, kad įmonės ketvirtadalį suvartojamų dujų privalės įsigyti iš šio terminalo, terminalas pripažįstamas dujų perdavimo infrastruktūros dalimi.

Po trečiadienį vykusio Suskystintų gamtinių dujų terminalo projekto įgyvendinimo komisijos posėdžio energetikos ministras Arvydas Sekmokas sakė, kad SGD terminalo įgyvendinimo darbai vyksta pagal grafiką ir 2014 metais terminalas pradės veikti. Trečiadienį posėdžiavusi komisija pritarė Suskystintų gamtinių dujų terminalo įstatymo projektui.

"Įstatymo projektui buvo pritarta ir buvo pritarta tam, kad pirmadienį įstatymo projektas būtų teikiamas pasitarimui", - kalbėjo A. Sekmokas.

Pasak ministro, pagrindinės nuostatos įstatymo projekte yra įpareigojimai "Klaipėdos naftai", Klaipėdos valstybiniam jūrų uostui, "Lietuvos dujoms", kad terminalas turi būti pastatytas iki 2014 metų, terminalas pripažįstamas kaip dujų perdavimo infrastruktūros dalis, jame numatyta 25 proc. gamtinių dujų įsigijimo taisyklė, pagal kurią kiekviena dujas vartojanti įmonė vamzdynais ir per SGD terminalą turės įsigyti ne mažiau kaip 25 proc. suvartojamo dujų kiekio. Tiesa, pasak ministro, dėl šios taisyklės kol kas yra daugiausiai diskusijų.

"Iš vienos pusės mes matome, kad tai yra du produktai: "Gazprom" tiekia dujas ilgalaikėmis sutartimis, o SGD tiekia dujas metiniais kontraktais ir atitinkamai, jeigu su "Gazprom" tiekėjas pasirašytų sutartį ilgalaikiam laikotarpiui - 10 ar daugiau metų - tam tikrą kainą, formulę, tai su SGD terminalu būtų pasirašoma sutartis metams laiko. Šiandien matome, kad SGD kainos yra palankios vartotojams ir iš tikro SGD tiekimas leistų jiems gauti dalį savo vartojamų dujų pigiau", - komentavo A. Sekmokas.

Pasak jo, Vyriausybė taip pat svarsto ir tam tikras apsaugos priemones nuo gamtinių dujų kainų kilimo.

"Jeigu kartais gamtinių dujų kainos kiltų, nors tokių tendencijų šiuo metu nepastebime, lyginant su "Gazprom", čia yra galimi akivaizdūs sprendimai, tai yra, Vyriausybė tvirtintų formulę, pagal kurią būtų nustatoma dujų kaina ir, matyt, viršutinį rėžį, kad suskystintų gamtinių dujų kaina būtų lyginama su "Gazprom" dujų kaina ir kad būtų apginti vartotojai esant 25 proc. taisyklei", - dėstė energetikos ministras.

A. Sekmoko teigimu, SGD terminalo įstatymo projekte taip pat numatytas akcijų skaičius investuotojams - iki 20 proc. akcijų galėtų būti pasiūlyta įrangos tiekėjams arba SGD tiekėjams. Nedetalizuojama, ar tai galėtų būti vienas ar keli investuotojai.

Skaičiuojama, kad SGD pirmaisiais metais galėtų importuoti iki 1 milijardo kubinių metrų dujų per metus.

Konkursą SGD tiekėjui pasirinkti ketinama skelbti trečiąjį šį metų ketvirtį.

Tikimasi, kad įrengusi SGD terminalą Lietuva turės alternatyvų gamtinių dujų tiekimo šaltinį, kuris užtikrins tiekimo saugumą ir patikimumą. "Klaipėdos nafta" yra atlikusi poveikio aplinkai vertinimą, parengusi ir patvirtinusi terminalo plėtros planą. Jau patvirtinta, kad terminalui plaukiojančią saugyklą su dujinimo įrenginiu statys Norvegijos bendrovė "Hoegh LNG".

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder