Vyriausybė paslaugų rinkoje sieks sniego kamuolio efekto

Vyriausybė paslaugų rinkoje sieks sniego kamuolio efekto

Pirmadienį paslaugų verslo vadovų konferencijoje dalyvavę Ministras Pirmininkas ir ūkio ministras pristatė ambicingus planus - paversti Lietuvą Baltijos šalių paslaugų centru. Iki 2015 m. tikimasi turėti iki 20 stambių paslaugų centrų Vilniuje, apie 15 - Kaune ir iki 10 - Klaipėdoje.

Konferencijos dalyviai patikino, jog, nepaisant ambicijų, prioritetai vis dar teikiami ekonomikos augimui ir nedarbo mažinimui, tačiau neslėpė siekių į Lietuvą prisivilioti daug stambaus kapitalo įmonių ir taip paversti šalį lydere regione.

Tarptautinių prekybos rūmų "ICC Lietuva" viceprezidentas Rolandas Valiūnas atskleidė, jog Lietuvoje apie 90 proc. visos paslaugų rinkos sudaro mažmeninė ir didmeninė prekyba bei transportas ir logistika, o likusi nedidelė dalis tenka nekilnojamajam turtui ir viešbučiams.

"Jei norime tapti paslaugų centru, pirmiausia turime kalbėti apie finansines paslaugas, apskaitą, informacines technologijas ir panašiai. Vyriausybė turi labai ambicingus tikslus, ir šiandien vienam gyventojui tenka daugiau kaip 9 tūkst. litų investicijų, o iki 2015 m. šis rodiklis turėtų siekti daugiau kaip 18 tūkst. litų", - teigė R. Valiūnas.

Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius, kurį estai prieš keletą dienų pavadino "užsienio investicijų caru", pabrėžė, kad svarbiausias veiksnys plėtojant Lietuvos, kaip Baltijos šalių paslaugų centro, idėją yra viešoji nuomonė, kurią perduoda politinės partijos, todėl žmonėms atsiranda baimė kažką keisti.

"Tikslui pasiekti reikia turėti ne keturias ar penkias tokias kompanijas, o per artimiausius metus jų pritraukti bent 20. Užduotis yra - per mėnesį bent po vieną tokį vardą. Tada stambaus kapitalo bendrovės pačios ims žiūrėti į Lietuvą, viskas vyks kaip paleidus sniego kamuoliuką nuo kalno", - neslėpė ambicijų A. Kubilius.

Ūkio ministras Dainius Kreivys paaiškino, jog pirmiausia reikia mąstyti apie paslaugų eksportą, nes vidaus rinka yra labai menka, palyginti su pasaulinės rinkos galimybėmis.

Kaip didžiausius Lietuvos privalumus D. Kreivys įvardijo tai, jog šalyje aukštąjį mokslą baigusių žmonių yra du kartus daugiau nei Europos Sąjungos vidurkis; išsivystymą medicinoje, palankų geografinį atstumą, logistikos ir transporto galimybes, išplėtotą infrastruktūrą bei garantuotą valstybės paramą.

Ūkio ministras pabrėžė, kad daugelyje šalių, kur išvystytas paslaugų sektorius, egzistuoja perteklinė rinka: didžiulė konkurencija ir perteklinė pasiūla, todėl Lietuva turi ypač didelį potencialą prisivilioti stambaus investicinio kapitalo bendroves.

Vyriausybės vykdomos programos pagrindiniai siekiai, pasak D. Kreivio, - noras sukurti socialinę infrastruktūrą, išgarsinti šalies vardą, išvystyti mokslo platformą ir pagerinti ekonominius rodiklius.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder