Vyriausybė lenkiasi degalų kainoms

Vyriausybė lenkiasi degalų kainoms

Degalų kainoms dar kartą peršokus visų laikų Lietuvos rekordus, premjeras Andrius Kubilius pareiškė, kad Vyriausybė atsiriboja nuo viso šito ir nebandys keisti situacijos. Esą ministrų kabinetas ką nors padaryti bejėgis. Tačiau oponentai tvirtina, kad Vyriausybė turi priemonių kainoms mažinti.

Premjeras Andrius Kubilius sako, kad Vyriausybė nesiims reguliuoti degalų kainų, nes jas lemia geopolitiniai procesai. Ministro pirmininko pasiteiravus, ar rekordiškai pabrangus degalams planuojama imtis kokių nors veiksmų, šis teigė, kad dėl to jau ne kartą ieškota atsakymų. Degalų kainų kilimą nagrinėjo Konkurencijos taryba, dėl įgyvendintų priemonių kainas pavyko sumažinti keliolika centų.

“Tuo tarpu degalų kainas lemia pasaulinė naftos kaina, akivaizdu, kad ir dėl įvykių Šiaurės Afrikoje”, - sakė A.Kubilius.

Šiuo metu populiariausio A95 markės benzino kaina Lietuvoje jau viršija 4,6 lito už litrą.

Tuo tarpu degalų pardavėjai tvirtina, kad Vyriausybė turi svertų sumažinti degalų kainas.

“Vyriausybė gali sumažinti akcizą iki ES reikalaujamo minimumo”, - pažymėjo degalinių tinklo “Lukoil Baltija” prezidentas Ivanas Paleičikas.

Anot jo, daugiau nei trečdalį degalų kainos sudaro įvairūs mokesčiai. “Vakaro žinių” paprašytas I.Paleičikas apskaičiavo, kad litras benzino be mokesčių kainuotų vos 2,25 lito, dyzelino - 2,45 lito, o dujų - 1,2 lito. ES reikalauja, kad benzino akcizas būtų ne mažesnis nei 1,24 lito vienam litrui, tuo tarpu Lietuvoje jis yra 1,5 lito.

“Smarkiai sumažėjo benzino perkamumas. 2008 m. Lietuvoje buvo parduota 580 mln. litrų, o pernai - tik 390 mln. litrų. Bet tai nereiškia, kad žmonės nebeperka. Perka, bet vežasi iš kitur - Baltarusijos, Latvijos, nes ten daug pigiau”, - sakė I.Paleičikas. Pašnekovo teigimu, pastarąją parą pasaulinėje rinkoje barelis naftos pabrango 20 JAV dolerių, dėl to litras benzino Lietuvoje dar pabrangs 7-8 centais. “Aiškina, kad tai dėl neramumų Afrikoje. Nieko panašaus. Čia yra gryna spekuliacija. Biržos pasinaudojo gandais ir stengiasi kuo daugiau uždirbti. Rado priežastį, ir viskas. Juk visada, vos kur nors kyla neramumai, nafta pabrangsta. Tačiau kai neramumai praeina, nafta kažkodėl “pamiršta” atpigti”, - akcentavo I.Paleičikas.

Proga papiktnaudžiauti

Antanas BURAČAS, akademikas, prof. habil. dr.:

Dėl naftos produktų brangimo yra du aspektai. Fundamentalūs veiksniai - neramumai Afrikoje, Artimuosiuose Rytuose. O galbūt yra ir degalinių susitarimas, tačiau apie jį negaliu kalbėti, nes neturiu įrodymų. Prognozuojama, kad naftos kaina gali pašokti iki 220 dolerių už barelį, tai yra dvigubai daugiau negu dabar. Tai prisidės ir prie kitų prekių brangimo. Be to, prekybininkai pasinaudos situacija. Jei realiai pagrindinių maisto produktų kainos dėl kuro pabrangimo turėtų padidėti, pavyzdžiui, 2-3 proc., tai realu, kad jie pabrangins dukart tiek. Tikrai gali papiktnaudžiauti, nes atsekti yra labai sunku, jei nėra kartelinio susitarimo.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder