Vyriausybė ketina iš sąstingio išjudinti gyvulininkystę

Vyriausybė ketina iš sąstingio išjudinti gyvulininkystę

Vyriausybė ketina iš sąstingio išjudinti gyvulininkystę, didinti paramą smulkiesiems ir vidutiniams ūkiams, žemės ūkio kooperacijai, taip pat palengvinti reikalavimus nedidelių fermų statybai ir rekonstrukcijai.

Valstybė deklaruoja vieną didžiausių rūpesčių – kaip padidinti gyvulių, ypač karvių skaičių. Štai Danijoje vienam hektarui tenka 1,7 sąlyginio galvijo, o Lietuvoje – net keturis kartus mažiau. Nors pieno primelžiama šiek tiek daugiau, per pastaruosius ketverius metus Lietuvoje melžiamų karvių sumažėjo beveik penktadaliu.

Vienas stambiausių Pakruojo rajono ūkininkų, užsiimantis javais ir gyvulininkyste, sako, kad jai reikia daug investicijų.

„Aš vieną fermą stačiau naują. Jau praėjo 13 metų, ji jau reikalauja gerokų investicijų, nes viskas susidėvėjo paprasčiausiai. Jeigu būtų galima tikėtis paramos, būtų tikrai malonu, bent jau kad išliktų išmoka už kvotinį pieną“, – kalbėjo ūkininkas Jonas Jurgeliūnas.

Vyriausybė praėjusią savaitę nutarė papildomoms nacionalinėms išmokoms skirti per 100 mln. litų. Tikimasi, tai kiek pastiprins pieno ūkius. Ieškoma lėšų daugiau remti gyvulininkystę ir nuo kitų metų.

„Pagal naują Europos Sąjungos žemės ūkio programą, yra galimybė iki 10 proc. išmokų skirti vadinamai susietai paramai, kitaip sakant, išmokėti išmokas už gyvulį ar hektarą. Šias lėšas planuojama nukreipti gyvulininkystei remti“, – teigė Žemės ūkio ministerijos Ekonomikos departamento direktorius Vygandas Katkevičius.

Tačiau pieno supirkimo kainoms per metus krintant iki 30 proc., ūkiams sunku atsispirti perdirbėjų diktatui.

„Dabar vėl krenta supirkimo kainos, vėl tie patys simptomai. Bet jos kris tol, kol mes neturėsime kooperatinės perdirbimo įmonės. Tikimės, kad šiemet kooperatyvas „Pienas LT“ pradės statybos darbus, ir situacija keisis“, – sakė Seimo Kaimo reikalų komiteto narys Kazys Starkevičius.

Taip pat bus skatinama smulkių ir vidutinių fermų plėtra. Jos laikytų iki 300 melžiamų karvių arba antra tiek kiaulių. Papildomų pinigų bus ieškoma ir šiemet.

„Yra įvairių programų likučiai, kurių bendra suma – 350 mln. litų. Tai rinksimės ir svarstysime jų paskirstymą. Kokia forma mes juos skirstysime, dar nežinia, bet aiškūs prioritetai –gyvulininkystė, melioracija, ekologinis ūkininkavimas ir smulkūs ūkiai“, – teigė Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Saulius Bucevičius.

Pasak komiteto vadovo, kam ir kiek bus skiriama lėšų, turėtų paaiškėti aptarus Vyriausybės programos įgyvendinimo priemones su premjeru ir kai kuriais ministrais.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder