Virtuali valiuta pasitikėjimo nesulaukia

Virtuali valiuta pasitikėjimo nesulaukia

Šįmet vis dažniau ir garsiau kalbama apie kriptovaliutas, o ypač - apie bitkoinus. Vieni teigia, kad virtualios valiutos kurso didėjimui ribų nėra, o kiti į situaciją žvelgia skeptiškai ir žmones ragina riziką įvertinti.

Pirmadienį apie virtualią valiutą buvo diskutuojama Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų organizuotame susitikime su Lietuvos bars? Šiandien atsakyti sudėtinga. Mes vertiname atsargiai. Kriptovaliuta mus domina kaip tyrimo objektas", - sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Didelė rizika

Jis priminė, kad skaitmeninė valiuta nėra naujiena, nes, pavyzdžiui, bitkoinas egzistuoja jau aštuonerius metus. Iš viso pasaulyje ezgistuoja daugiau nei tūkstantis kriptovaliutų, o klasikinių valiutų yra apie 120.

Virtualių valiutų tema ypač populiari tapo šiais metais, kadangi šis reiškinys įgyja vis didesnį mastą. Kuo visa tai baigsis, nežino ir pats V. Vasiliauskas.

"Pagal visus požymius, kriptovaliutos yra daugiau finansinio turto rūšis, turinti vertybinių popierių elementų. Kuo tai pavirs? Šiandien atsakyti sudėtinga. Mes vertiname atsargiai. Kriptovaliuta mus domina kaip tyrimo objektas", - sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Lietuvos bankas savo poziciją apie kriptovaliutą paskelbė dar spalio mėnesį. Pasak V. Vasiliauskio, nuomonei suformuoti prireikė beveik metų.

Lietuvos bankas savo poziciją apie kriptovaliutą paskelbė dar spalio mėnesį. Pasak V. Vasiliauskio, nuomonei suformuoti prireikė beveik metų.

"Virtuali valiuta Lietuvoje yra nereguliuojama. Finansų rinkos dalyviams esame aiškiai pasakę, kad turi apriboti savo klasikinę veiklą ir paslaugas, susijusias su kriptovaliuta. Negali būti klientui sudaromas įspūdis, kad virtuali valiuta yra kažkaip reguliuojama. Tam turi būti skirtingi internetiniai puslapiai", - Lietuvos banko poziciją citavo Europos Centrinio Banko valdančiosios tarybos narys.

Esminė virtualios valiutos ypatybė - susitarimo išraiška. Tai yra privati turto klasė, kuri remiasi anonimiškumu. Už klasikinės valiutos stovi suverenas, o kriptovaliutos atveju - privatūs asmenys.

[CITATA]

Primenama, kad kriptovaliutos nėra pripažintos ir reguliuojamos. Jos gali tapti atsiskaitymo priemone tik susitarus pirkėjui ir pardavėjui.

Beje, klasikiniams pinigams yra taikoma indėlio apsauga, o kriptovaliutos tokios privilegijos neturi. Taip investuotojas priverstas riziką prisiimti pats, tad kurso kritimo ar apgaulės atveju virtualios valiutos turėtojas taptų bejėgis.

Pabrėžta, kad kriptovaliutos gali tapti niša nusikalstamai veikai vykdyti, kadangi šioje erdvėje identifikuoti anonimus yra ypač sunku.

"Kol asmuo yra sistemoje, neaišku, ką ir kaip jis daro. Vienintelis būdas, kada galima identifikuoti asmenį, keitimas - arba už pinigus kriptovaliuta įsigyjama, arba parduodama. Įėjimo ir išėjimo taškas yra ta vieta, kai asmenis galima identifikuoti. Siekti kontroliuoti kriptovaliutas prilygsta bandymui kontroliuoti internetą", - teigė V. Vasiliauskas.

Kokia ateitis?

Rengiant šį straipsnį vieno bitkoino kaina rinkoje siekė daugiau nei 15 tūkst. eurų. Dar spalio mėnesį vienas bitkoinas kainavo tris kartus mažiau, tačiau spartų kreivės kilimą greičiausiai lėmė nesėkminga Kinijos kova prieš kriptovaliutas.

Su kriptovaliutomis bando kovoti ir daugiau šalių. Štai prieš keletą savaičių Pietų Korėjos centrinis bankas uždraudė savo bankinėje sistemoje investuoti į kriptovaliutas, įžvelgdamas šios valiutos griūtį. Artimiausioje ateityje kurso kilimas prognozuojamas iki 60 tūkst. eurų. Kiti mano, jog kursas kils iki keleto šimtų tūkstančių eurų.

"Dabar bitkoinas yra nuolatinio kilimo stadijoje. Tačiau ši valiuta stabilumo neturi. Aš manau, kad korekcija anksčiau ar vėliau gali įvykti. Centrinis bankas niekada neinvestuos į kriptovaliutas, nors tokia galimybė yra. Tai yra tarsi turto rūšis, bet ar tai atitiktų strategiją... Mes į bet ką investuoti negalime. Neinvestuočiau ir kaip privatus asmuo, nes mėgstu investuoti į tai, ką pažįstu", - sakė V. Vasiliauskas.

Jo teigimu, kriptovaliutų kiekis rinkoje su tradiciniais pinigais yra nepalyginamas, "tai tarsi trečdalis lašo jūroje". Paskaičiuota, jog 2017 m. virtualių valiutų rinkoje yra 3,3 mlrd. eurų.

"Iš bitkoino pusės yra bandymas savireguliuotis. Man yra žinoma, kad tam tikra asociacija bando išlįsti į dienos šviesą. Kriptovaliutų informacijos šaltinis? Internetas. Lietuvos banko puslapyje tokios informacijos nerasite", - pridėjo V. Vasiliauskas.

Beje, pastebėta, kad kriptovaliutoms "kasti" kuriamos ir naudojamos technologijos yra itin imlios elektros energijai. Jos per metus sunaudojama tiek, kiek sunaudoja visa Airija.

Į kriptovaliutas skeptiškai žvelgia ir Japonija, kurioje virtuali valiuta nėra uždrausta. Kaip teigia Japonijos finansų ministras Taro Aso, bitkoinas neįrodė esąs patikima valiuta, todėl toliau bus stebimas.

Kas yra kriptovaliuta?

* Tai yra virtuali valiuta, suteikianti galimybę anonimiškai atsiskaityti internetu be jokių bankų ar tarpininkų.
* Kriptovaliuta egzistuoja tik virtualioje erdvėje. Kriptovaliutos galima įsigyti kriptovaliutų biržose.
* Kriptovaliutų vertė iš esmės priklauso nuo vartotojų skaičiaus - kuo daugiau yra turinčiųjų kriptovaliutos, tuo jos kursas yra aukštesnis.
* Daugelis virtualių valiutų išleistos nežinomų asmenų, jos nepripažįstamos ir nereguliuojamos, todėl neturi ir investuotojų apsaugos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder