Vilnius-Klaipėda - per valandą: realybė ar utopija?

Vilnius-Klaipėda - per valandą: realybė ar utopija?

Ar ateityje bus įmanoma nuo Vilniaus iki Klaipėdos nuvykti per valandą? Į šį ir kitus aktualius klausimus atsakymų buvo ieškoma pirmadienį Kultūros fabrike vykusioje diskusijoje "Idėja Lietuvai".

Išeitis - didinti leistiną greitį?

Ką daryti, kad pajūris Vilniui būtų pasiekiamas ranka ir atvirkščiai? Šiuo metu kelionė automobiliu nuo sostinės iki Klaipėdos trunka apie tris valandas.

Pasak buvusio Lietuvos automobilių kelių direkcijos vadovo Egidijaus Skrodenio, ateityje yra galimybė didinti leistiną greitį keliuose.

"Galimybių didinti greitį kelyje yra. Nuo Vilniaus iki Kauno greitį būtų galima padidinti iki 140 km/val. Ruožus nuo Kauno iki Klaipėdos ir nuo Vilniaus iki Panevėžio - taip pat. Pavojingame "Via Baltica" kelio ruože dabar leistinas greitis beveik visam maršrute yra 90. Kai kelias bus praplėstas, bus ir jame galima nustatyti 140 km/val. leistiną greitį", - sakė jis.

Lenktynininkas Benediktas Vanagas neslėpė, jog jis automobiliu yra pasiekęs 330 km/val. greitį. Tačiau tai padarė ne Lietuvoje, o Vokietijos autobane. Jis priminė, kad šiuo metu, vasaros sezonu, automagistralėje automobiliams leidžiama važiuoti 130 km/val., o žiemos - 110.

Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko manymu, visgi didžiausia dėmesį reikia skirti saugumui.

"Pačiam didžiausiam greičiui reikia sveiko ir racionalaus proto. Tam turime turėti tinkamą infrastruktūrą, atitinkančią aukščiausius saugumo standartus", - teigė uostamiesčio vadovas.

Diskusijoje buvo iškelta idėja tam tikrose vietose įrengti keletą autostopų, kad žmonėms būtų patogu keliauti pakeleivingais automobiliais. Šiai minčiai pritarė B. Vanagas.

"Esu keliavęs autostopu. Linksmų kelionių netrūko. Mintis nėra bloga. Tai būtų ir keliavimo, ir bendravimo atžvilgiu naudinga. Taip susipažįsti su įvairiais žmonėmis", - sakė lenktyninkas.

Traukiniu - per valandą

Šiuo metu automobiliu nuvykti nuo Vilniaus iki Klaipėdos trunka apie tris valandas, o traukiniu - apie keturias.

Diskusijoje nuskambėjo mintis, jog ateityje traukiniu būtų įmanoma minėtą atstumą įveikti per valandą. Tačiau "Lietuvos geležinkelių" generalinis direktorius Mantas Bartuška itin optimizmu netryško.

"Ar ateityje įmanoma nuvažiuoti per valandą? Tokia galimybė būtų patogi. Technologijos yra, inovacijos jau patikrintos išsivysčiusiose šalyse. Geležinkelis gali sujungti miestus ir regionus. Laikas tampa vis brangesnis. Galbūt už 30-40 metų bus įmanoma nuo Vilniaus iki Klaipėdos atvažiuoti per valandą", - tikino jis.

M. Bartuškos manymu, šiuo metu būtų realiau kalbėti apie turimos infrastruktūros gerinimą. Tokiu atveju minėtą atstumą būtų galima įveikti per tris ar dvi valandas.

"Testuojame greičius važiuoti 160 km/val. greičiu. Tikiu, kad tokiu greičiu greitai pradėsime važiuoti tarp Vilniaus ir Kauno. Kitose šalyse pastebima tendencija, kad padidinus traukinių greitį padaugėja keleivių. Jau svarstome elektrifikavimą, kuris sujungtų Vilnių ir Klaipėdą", - teigė "Lietuvos geležinkelių" atstovas.

Pasak jo, labai realu artimiausioje ateityje sumažinti kelionės greitį iki trijų valandų. Norint kelionės trukmę trumpinti dar labiau, reikėtų perstatyti infrastruktūrą.

Diskusijoje susirinkusiems svečiams kilo klausimas, kodėl idėja įveikti atstumą nuo Vilniaus iki Klaipėdos per valandą numatoma įgyvendinti tik po 30 metų. Pasak M. Bartuškos, šiuo metu tam nėra pakankamai lėšų.

"Europos Sąjungos pinigai yra, bet jie limituoti. Iki 2020 m. turime apie 200 milijonų eurų infrastruktūrą vystyti. Tiek lėšų nepakaks padaryti viską, kad konkretų tašką pasiektume per valandą. Viskas remta finansais. Bet idėja labai graži", - sakė jis.

Diskusijos pabaigoje plojimų susilaukė B. Vanagas. Jo manymu, visos idėjos yra potencialios. Tam reikia tik pastangų.

"Užuot įsisavintume lėšas, turime pakeisti mąstymą ir kitaip galvoti apie mūsų idėjas", - neabejojo lenktynininkas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder