Viešieji pirkimai: nesąžiningi teikėjai priėjo liepto galą

Viešieji pirkimai: nesąžiningi teikėjai priėjo liepto galą

Po "Vakarų ekspreso" publikacijos apie viešųjų pirkimų sistemoje sukurtas landas, kai pakankamai stambius pirkimus gali laimėti ir valstybei skolingos, prie bankroto slenksčio esančios įmonės, Seimas sukruto jų kamšyti.

Lapkričio pabaigoje rašėme, jog viešųjų pirkimų procedūrų mėsmalėje vis dar dažnas atvejis, jog nemažus pirkimus laimi vieną darbuotoją turinčios įmonės, kurios nupirktas paslaugas atlikti perduoda dėl kokių nors priežasčių konkursuose dalyvauti negalinčioms įmonėms.

Tąsyk kalbinti uostamiesčio teisininkai teigė, jog tai galima laikyti įstatymų spraga - konkursuose sąžiningos, visus mokesčius mokančios ir už antrinių įmonių nesislepiančios bendrovės turi varžytis su ne visai sąžiningais veikėjais.

Esą dar prieš daugiau nei 3 metus tokia spraga buvo pastebėta ir bandyta taisyti, tačiau pataisymas galiojo ne visiems. 2013 m. spalio 22 d. buvo pakeistas Viešųjų pirkimų įstatymas ir nustatyta, kad darbų pirkimo atveju pagrindinius darbus turi atlikti pats rangovas, o subrangovai gali atlikti tik nepagrindinius darbus.

"Tačiau ši nuostata galioja tik darbų pirkimo atveju, todėl paslaugų teikimo ar prekių tiekimo atveju vis dar yra išlikusi galimybė pasiūlymus teikti bendrovėms "vėliavnešėms", - tąsyk sakė "Averus" teisininkas Rokas Zaleskis.

Su minėtomis problemomis teko susidurti ir dienraščiui "Vakarų ekspresas". Viename iš VšĮ Būsto energijos taupymo agentūros paskelbtų konkursų teko varžytis su uostamiesčio žmonėms pirmą kartą matoma ir girdima laikraščių leidyba užsiimančia bendrove. Kaip paaiškėjo vėliau, vieną darbuotoją turinti bendrovė buvo įkurta kitų leidėjų, kurie konkurse dalyvauti negalėjo dėl turimų didžiulių skolų valstybei.

Vis dėlto dar ankstesnės Vyriausybės parengtos įstatymo pataisos lėtai pradėjo skintis kelią. Anot Seimo nario Simono Gentvilo, šiuo metu Seimo komitetuose jau svarstomas Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimas, kuriame nurodoma, kad viešasis sektorius vietoje turėtos teisės privalės patikrinti visų dalyvių, tame tarpe ir subtiekėjų, kvalifikaciją.

Šiuo metu įstatyme numatoma, kad perkančioji organizacija, siekdama išvengti problemų dėl vadinamųjų "vėliavnešių" įmonių, kurios realiai jokių darbų nevykdo bei neketina vykdyti, gali reikalauti, kad nurodytas užduotis atliktų pats pasiūlymą pateikęs tiekėjas, o ne subrangovas ar kitas asmuo, o jeigu pasiūlymą pateikė tiekėjų grupė - tai tos grupės dalyvis.

"Vadovaujantis Viešųjų pirkimų įstatymo 48 straipsnio keitimo projektu pirkimo metu tiekėjui pasinaudojus kitų subjektų pajėgumais, perkančioji organizacija privalo patikrinti, ar pasirinktas subrangovas tenkina jam keliamus reikalavimus. Šiuo atveju, perkančiajai organizacijai atsiranda pareiga, o ne teisė", - paaiškino S. Gentvilas.

Tikimasi, jog Seimas šią įstatymo pataisą priims pavasarį.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder