Viešbučiai skundžiasi per dideliais mokesčiais autoriams

Viešbučiai skundžiasi per dideliais mokesčiais autoriams

Padidėjusių žemės, nekilnojamojo turto mokesčių prispausti, didesnę minimalią algą darbuotojams priversti mokėti pajūrio viešbučiai skundžiasi gavę dar vieną smūgį - jie esą verčiami mokėti ir kelis šimtus procentų padidėjusius mokesčius autorių bei atlikėjų teises ginančioms asociacijoms. Pastarųjų atstovai teigia visai ką kita - esą mokesčiai tik mažėja. [CITATA]

"Mes autorių gynėjams mokame ne už konkrečią paslaugą, o už teorinę galimybę gauti paslaugą", - taip mokesčius už kambariuose pastatytus televizorius "Vakarų ekspresui" įvardijo vieno Klaipėdos viešbučio direktorė Rūta Stegvilienė.

Verslininkės teigimu, jos vadovaujama įmonė už vieną televizorių moka net trims įmonėms - kabelinės televizijos operatoriui, asociacijai LATGA (Lietuvos autorių teisių gynimo agentūra) ir Lietuvos gretutinių teisių asociacijai (AGATA).

"Ir vieniems, ir kitiems šiemet tenka mokėti kur kas brangiau nei iki šiol. Jie su mumis nesileidžia į jokias kalbas. Tai, kad viešbutyje nėra klientų, jų nedomina. Reikalauja mokėti už kiekvieną konkretų kambarį, kuriame stovi televizorius. Tačiau kur deda iš viešbučių surinktus pinigus - mums nesako. O juk tokiam administraciniam aparatui išlaikyti pinigų reikia tikrai nemažai", - savo bėdas vardijo R. Stegvilienė.

Pasak jos, už visus kambarius asociacijai LATGA šiemet reikia mokėti 1600 litų, pernai šis mokesti sudarė 400 litų.

"Gal, bendrai paskaičiavus, šis mokesti nėra labai didelis, tačiau mums kiekvienas litas - pinigai", - kolegei pritarė ir vieno Šventosios viešbučio direktorė. Ji teigė, kad šiame kurorte gyvenimas atgyja tik dvi dienas per metus - per Jonines ir per Žolines, o kitomis dienomis poilsiautojų nė su žiburiu nerasi. "Atvažiuokite dabar, gal vieną žmogų gatvėje ir pamatysite. Nedirba nė vienas restoranas, nė viena kavinė. Mūsų viešbutyje taip pat dabar net vanduo užsuktas. Nepaisant to, mus verčia mokėti už visus metus. O juk dirbame tik sezono metu", - skundėsi viešbučio vadovė.

Pasak jos, mokestis AGATAI šiemet padidėjo nuo 126 iki 220 litų. "O juk reikia mokėti ir žemės, ir turto mokesčius. Jei būtume Palangoje, kita kalba. O Šventojoje visai kita verslo specifika", - skundėsi verslininkė.

Per dideli mokesčiai

Savo narių teises ginti ėmė ir Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai (KPPAR). Praėjusią savaitę surengtame posėdyje buvo konstatuota, kad nepaisant centrinės ir vietos valdžios deklaruojamo mokesčių stabilumo ir nuostatos neįvedinėti naujų mokesčių, realiai nuo 2013 m. sausio 1 d. apgyvendinimo paslaugas teikiančioms įmonėms, nustačius naujas vertes, padidėjo žemės ir nekilnojamojo turto mokesčiai - kai kuriose miesto dalyse ne procentais, o kartais. Tuo pat metu padidinta minimali mėnesio alga, pabrango elektra ir dujos. Mokestis autorių teises ginančioms agentūroms taip pat padidėjo. Vienai - 40 proc., kitai - ir keturiais kartais, skelbia KPPAR.


Verslininkai sakė neatsisakantys mokėti kartais didėjančių mokesčių ir rinkliavų, jei valstybė ir savivaldybės tuo pat metu padėtų išlaikyti verslą ir pritraukti turistų, o ne vienašališkai skirstytų jau uždirbtus pinigus.

Europos problema

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) prezidentė Evalda Šiškauskienė pripažino, kad derybos su autoriams ir atlikėjams atstovaujančiomis asociacijomis vyksta nuolat. "Tai yra ne tik pajūrio ar Lietuvos, o visos Europos problema. Sutinkame, kad televizijos programos viešbučių numeriuose ar restoranuose skambanti muzika padeda pritraukti klientus, tačiau mes norėtume teisingesnės mokesčio skaičiavimo metodikos. Su asociacija LATGA pavyko susitarti, kad mokesčiui būtų taikoma nuolaida, lygi metiniam viešbučių užimtumui, kuris siekia apie 40 proc. Tačiau AGATA, kuri ir taip gauna perpus mažiau, nenori taikyti jokių nuolaidų, todėl su jais derybos įstrigo", - aiškino E. Šiškauskienė.

Arvydas Adamonis, asociacijos LATGA Muzikos kūrinių skyriaus vedėjo pavaduotojas, atmetė viešbučių skundus, esą šiemet mokestis išaugo. "Po paskutiniųjų derybų su LVRA realus mokestis tik mažėjo. Šiemet didžiausias mokestis už kambarį, su visais mokesčiai, netesybomis ir baudomis sieks 60 litų. Jei lygintume su pernai mažiausiu mokesčiu - 30 litų, tai gautume tik 100 proc., o ne 400 proc. skirtumą. Tad sunku komentuoti tai, ko nesuprantu. Taip, mokestis už kambarį padidėjo 5 litais, tačiau pritaikius nuolaidą už faktinį apgyvendinimą, mokėti reikės mažiau", - aiškino A. Adamonis.

AGATA direktorė Agnė Masalskytė taip pat stebėjosi viešbučių skundais. "Mokestis tikrai nedidėjo. Kaip mokėjo visi po 25 litus už kambarį, tiek ir tebemoka. Nebent peržiūrėjus sutartis paaiškėjo, kad viešbučiuose yra daugiau kambarių nei deklaruota. Jei anksčiau deklaravo, kad turi 5 kambarius, o atlikus reviziją paaiškėjo, kad jų yra 15, aišku, tiems mokėti teks daugiau", - sakė A. Masalskytė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder