Vėsoka vasara turistų Klaipėdoje neišbaidė

Vėsoka vasara turistų Klaipėdoje neišbaidė

"Nors galutinė statistika apie šios vasaros turistų srautą Klaipėdoje dar nėra suvesta, akivaizdu, jog uostamiestyje apsilankiusių užsieniečių skaičius, palyginti su praėjusiais metais, tikrai nemažėjo", - teigia VŠĮ Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro (TKIC) direktorė Romena Savickienė.

Nelepinę šiluma pirmieji vasaros mėnesiai turistams nė motais - esą buvo savaičių, kuomet svečių skaičius mieste buvo net didesnis nei praeitą sezoną tokiu pat metu.

Susižavėję vokiečiai ir neišlaidūs rusai

Kaip ir pastaraisiais metais, taip ir šiemet ištikimiausi turistai Klaipėdoje - vokiečiai. Pagal atvykstančiųjų į Klaipėdą statistiką, gyventojai iš Vokietijos išlieka pirmaujančiais.

Tiesa, daugėja svečių ir iš Lenkijos, Skandinavijos šalių. Anot R. Savickienės, tai nulemia galimi tiesioginiai skrydžiai ir keltai. Jei ateityje jų būtų daugiau, tai atvestų dar didesnius turistų srautus į Klaipėdą.

Nors turistai iš Rusijos Klaipėdoje yra žinomi kaip "trumpalaikiai" poilsiautojai, jų pasigendama. Didesnių vasaros švenčių metu buvo pastebima, kad rusų yra mažiau nei įprasta. To priežastimi R. Savickienė įvardija ne susidariusią politinę situaciją, o ekonominius sunkumus: "Nukrito rublio kursas, todėl poilsis Lietuvoje rusams pasidarė kiek brangokas".

Retesnį rusų apsilankymą Klaipėdoje atsveria pagausėjęs turistų srautas iš Baltarusijos ir Ukrainos.

Klaipėdoje ilgai neužsibūna

Klaipėda sulaukia nemažai turistų iš įvairių valstybių, tačiau labai daug laiko mieste jie nepraleidžia.

"Kad ir kaip mes nenorėtume pripažinti, Klaipėda išlieka tranzitiniu miestu, todėl optimalus laikas, kurį čia praleidžia keliautojas, yra nuo vienos iki trijų parų", - sako TKIC vadovė.

Dažniausiai turistai aplankyti nori ne vien tik Klaipėdą, bet ir kitus Lietuvos miestus arba visas tris Baltijos šalis, todėl uostamiestis tampa viena iš suplanuotos kelionės stotelių.

Svarbi dalis - kruizų keliautojai

Kruiziniais laivais į uostamiestį atvyksta daugybė įvairių tautybių turistų. Jų skaičius priklauso nuo to, kiek iš viso ir kokio dydžio kruizinių laivų atplaukia. Praeitą vasarą jais į Klaipėdą atvyko bemaž 60 000 turistų, šiemet jų tikimasi sulaukti ne ką mažiau, kadangi šią vasarą buvo užsukę itin dideli - ilgesni nei 200 metrų - laivai. Taip pat svarbu, ar visi kruizinių laivų bilietai buvo išparduoti. Mat sezono pradžioje, gegužę, į Klaipėdą atvykę laivai turėjo neužimtų vietų.

TRUMPAM. Klaipėda sulaukia nemažai turistų iš įvairių valstybių, tačiau labai daug laiko mieste jie nepraleidžia, nes jis išlieka tranzitiniu miestu. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Vienu kruiziniu laivu atplaukia per 40 skirtingų tautybių žmonių. Tarp jų yra ir daug turistų iš egzotinių pasaulio valstybių - Peru, Bolivijos, Malaizijos, Kinijos, Japonijos.

Kruiziniai turistai Klaipėdoje praleidžia vos dieną, tačiau stengiasi susipažinti su miestu ir spėti pamatyti kuo daugiau.

"Uostamiestyje yra ką veikti"

"Neabejotinai turistų mėgstamiausias yra delfinariumas ir delfinų šou jame", - teigia R. Savickienė. Taip pat, jos teigimu, Klaipėdos svečiai mėgsta lankytis Kalvystės, Laikrodžių, Pilies muziejuose.

Klaipėdos išskirtinumas yra mažoji architektūra. Leidžiantis maršrutu nurodytu žemėlapiuose turistai aplanko visas skulptūras ir skulptūrėles. Žmonėms ši pažintinė pramoga atrodo labai patraukli.

Keliautojams, mėgstantiems aktyvų poilsį, Klaipėda siūlo dviračių takus. Vien po miestą dviračiu galima važinėti apie 60 km. Be to, užsieniečiai noriai lanko koncertus, įvairius pasirodymus.

"Kiekvienas, net ir mažas, renginys, aptiktas vaikščiojant gatve, juos tikrai labai patraukia. Labai dažnas mūsų turistas atėjęs į informacijos centrą klausia, kokie šiandien yra renginiai, ką galima pamatyti", - pasakoja R. Savickienė.

Nors renginiai Klaipėdoje dar nėra pasiekę tokio lygio, kad vien dėl jų turistai atvyktų į miestą, susidomėjimas yra. Tiesa, Jūros šventė ar Džiazo festivalis eina ta linkme - kasmet šie renginiai sulaukia vis daugiau savo žiūrovų iš kaimyninių valstybių.

Kiek išleidžia turistai?

"Mūsų žiniomis, turistas, apsigyvenęs Klaipėdoje, išleidžia vidutiniškai 100-200 eurų", - preliminarias sumas įvardija TKIC direktorė. Turistas iš kruizinio laivo per praleistą dieną mieste išleidžia 40-50 eurų.

Tiesa, R. Savickienė pripažino, kad šią vasarą nebuvo atlikta turistų apklausa, tad sunku pasakyti tikslius skaičius. Išleista suma priklauso nuo užsieniečio pasirinktos kelionės kokybės - pasirinkto viešbučio, transporto, maitinimosi vietos lygio.

R. Savickienė tikina keletą pastarųjų metų negirdinti turistų itin nemalonių pastabų apie Klaipėdą: "Pasitaiko, kuomet užsieniečiai užsimena apie kai kurių tualetų ar pavienių miesto objektų būklę, tačiau tokios problemos yra tikrai ne vien Klaipėdoje. Nepaisant to, paprastai atsiliepimai apie mūsų miestą yra tikrai gražūs".

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder