Verslui klysti elektroninėje erdvėje negalima

Verslui klysti elektroninėje erdvėje negalima

Elektroninė rinkodara vis labiau užkariauja ir verslo pasaulį. Tačiau kaip šias priemones naudoti profesionaliai ir su jų pagalba formuoti įmonės ar organizacijos įvaizdį, parduoti savo gaminamą prekę ar paslaugą, daugelio žinios gana fragmentiškos.

Asmeninės korespondencijos bei socialinių tinklų komunikacijos taisyklės labai skiriasi nuo tų, kurias derėtų taikyti verslo srityje, įsitikinę interneto rinkodaros specialistai, dalinęsi savo žiniomis Klaipėdoje vykusio seminaro "Efektyvi komunikacija internete: elektroninio pašto ir socialinių tinklų rinkodara" metu, kurį smulkaus bei vidutinio verslo atstovams surengė viešoji įstaiga "Žinių namai".

Daugiau nei el. laiškai

"Temas padiktuoja aplinka ir diskusijos su verslo atstovais. Pastebėjome įdomią tendenciją: dalis Klaipėdos verslo atstovų įsivaizduoja, kad jie viską žino apie elektroninę rinkodarą, dalis - net nesupranta, apie ką kalbama ir mano, kad tokių nesąmonių niekam nereikia. Dar kiti, dažniausiai didesnieji, turi pasisamdę šios srities specialistus ir sėkmingai tai taiko praktikoje. Mūsų tikslas buvo kiek sujudinti smulkaus verslo bendruomenę, priversti į žinomus dalykus pažvelgti nauju žvilgsniu ir kažką pakeisti savo veikloje", - pasakojo "Žinių namų" vadovė Rolanda Lukoševičienė.

Pasak seminaro lektorių - elektroninio pašto rinkodaros įmonės "Mailer.LT" vadovo Igno Rubežiaus bei VšĮ Elektroninio verslo ir inovacijų plėtros agentūros komunikacijos vadovo Vaido Pilkausko, norint išlikti šių dienų rinkoje, būtina žinoti visus naujausius "ginklus", su kurių pagalba galima užmegzti patikimą ryšį su klientu ir suteikti jam galimybę susidomėti įmonės siūlomu produktu.

Specialistų teigimu, šiuolaikinės el. komunikacijos priemonės - tai gerokai daugiau, nei eterį teršiantys betiksliai elektroniniai laiškai ar dirbtinai padidintas "draugų" skaičius.

Būtina išprovokuoti veiksmą

"Elektroninį laišką, kurio tikslas yra paskatinti pirkti, reikėtų ir maketuoti, ir siųsti vadovaujantis tam tikromis taisyklėmis", - sako I. Rubežius.

Specialistas siūlė laišką pagrąžinti - paryškinti antraštes, parinkti iliustracijas ir, svarbiausia, išprovokuoti veiksmą. Interneto rinkodaros žinovas tikino, kad priversti klientą atlikti veiksmą yra didelis pasiekimas. Tai galima padaryti laiške panaudojus veiksmą skatinančius mygtukus - "Sužinokite daugiau", "Skaitykite čia", "Pirkti šią prekę", "Užsisakyti paslaugą" ir pan.

Tačiau tam, kad laiškas atliktų norimą funkciją, vien gražaus dizaino neužtenka. Reikėtų turėti ir sąrašą potencialių klientų, kuriuos galėtų sudominti siūloma prekė ar paslauga.

"Be asmens leidimo surinkti duomenys negali būti naudojami rinkodaros tikslais, - įspėja I. Rubežius. - Viskas turėtų būti legalu. Priešingu atveju galima ne tik supykdyti elektroninio pašto adreso savininką, bet ir susilaukti sankcijų."

Surinkti duomenis, pasak specialisto, yra nelengva, bet įmanoma užduotis. Esą reikėtų paraginti galimus klientus savo asmens duomenis duoti savanoriškai ir net su džiaugsmu.

"Užsiregistravusiems gauti jūsų laiškus galite pasiūlyti smulkią dovanėlę arba nuolaidą apsipirkimui. Viskas priklauso nuo išradingumo. Tačiau visada reikia žmogui paaiškinti, kam renkami jo duomenys. Nes būna, kad renka duomenis kokiam nors konkursui, o vėliau siunčia elektroninius laiškus su siūlymu ką nors pirkti. Vartotoją tai gali ne juokais supykdyti", - aiškino I. Rubežius, pabrėžęs, kad reikia suteikti žmogui progą ir atsisakyti įmonės siunčiamų laiškų.

Pataria nepamiršti švenčių

Progų, kuriomis įmonės turėtų klientams siųsti naujienlaiškius, gali būti įvairių. Savaitinis prekių katalogas, kas mėnesį siunčiama informacija apie įmonės pasiekimus ir naujoves, kas ketvirtį platinamas pranešimas apie sezono išpardavimus - viskas priklauso nuo įmonės veiklos.

"Tačiau siūlyčiau nepersistengti, nes per dažnai siunčiama informacija praranda savo poveikio galią", - teigė I. Rubežius.

Jis rekomendavo nepamiršti švenčių, nes tai yra puiki proga užmegzti ar atnaujinti santykius su vartotojais. Kaip pavyzdį specialistas paminėjo Kalėdas ar Velykas, kai žmonės yra pakylėtos nuotaikos, nusiteikę pirkti ir tikrai laiško nepalaikys įsibrovimu į jų asmeninę erdvę - reikia tik nepamiršti pasveikinti su švente ir neįkyriai užsiminti, kaip ketinate pasveikinti žmogų šios šventės proga.

"Nesiųskite vien sveikinimo, nes kiekvienam reikia pridėtinės vertės, todėl pasiūlykite nuolaidą ar kaip nors kitaip žmogų paskatinkite. Be to, nepamirškite ir savo "nišinių" švenčių. Jeigu prekiaujate kosmetika, tikrai turėtumėte siųsti sveikinimus moterims Kovo 8-osios proga", - mokė I. Rubežius.

Jis priminė, kad žmonėms malonu, kai į juos kreipiasi vardu, todėl siūlė nesiųsti beveidžių, visai klientų grupei skirtų laiškų su bendruoju prierašu "Gerb. kliente".

Užmezgi ryšį - parduodi prekę

V. Pilkauskas akcentuoja, kad didžiausią klaidą padaro tie, kas iškart puola pardavinėti prekę ar paslaugą, nes girdėjo, kad "Facebook" ar "Twitter" tam idealiai tinka.

"Tai yra neteisingas požiūris. Juk sutikę nepažįstamą žmogų gatvėje nepradedame jam aiškinti, kad mūsų parduotuvėje - 80 procentų nuolaidos. Taip ir su socialiniais tikslais - pirma užmegzkite ryšį su vartotoju, o tada jau galite skatinti pardavimus. Tačiau ir tai reikia daryti išmintingai, nes brukama reklama niekam nepatinka", - pasakojo V. Pilkauskas.

Jo teigimu, didžiausias įmonės turtas ir yra būtent tie vartotojai, su kuriais užmegztas ryšys, o ne milžiniškas "draugų" skaičius.

"Tai yra tušti skaičiai. Kai kurios įmonės net perka "draugus", - tikino jis. - Už tūkstantį "draugų" specialiai jų ieškančioms firmoms mokama maždaug po 50 litų."

Informaciją "Facebook" ar kituose socialiniuose tinkluose galima skelbti ne tik dieną, bet ir vakarais - esą tuomet klientas liks maloniai nustebintas, kad jo mėgstama įmonė nesiliauja dirbusi net darbo valandoms pasibaigus.

"Tačiau yra paskaičiuota, kad efektyviausia žinutes socialiniuose tinkluose skelbti apie 15 valandą, nes tada vartotojų aktyvumas ir imlumas informacijai didžiausi", - sakė V. Pilkauskas.

Be kitų naudingų patarimų, jis paminėjo ir tą, kad net jeigu įmonės pradėtoje diskusijoje atsiranda nepalankūs, kritikuojantys komentarai, jų ištrinti nevertėtų.

"Tokia praktika yra labai paplitusi, bet pagalvokime apie tai, kad po komentaro pašalinimo vietoje jo gali atsirasti bent penki kiti, kurių turinys tikrai jūsų nepradžiugins. Tik atrodo, kad socialiniuose tinkluose viskas paprasta. Jeigu norite palenkti savo pusėn vartotojus ir taip paskatinti savo prekės pardavimus, dirbkite. Dirbkite daug ir galvodami apie kiekvieno socialiniuose tinkluose atlikto veiksmo pasekmes. Čia klaidų būti negali", - linkėjo interneto rinkodaros ekspertas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder