Verslo liudijimai - šešėlių karalystėje

Verslo liudijimai - šešėlių karalystėje

Verslo liudijimai jų gavėjus įpareigoja mokėti iš verslo gaunamą pajamų mokestį ir mokyti verslumo. Išskyrus didžiųjų miestų ir kelių kitų vietovių savivaldybes, kurioms verslo liudijimų kainas nustato valstybė, visoms kitoms leista mokestį nustatyti pačioms. Tik dauguma savivaldybių tuo nesidžiaugia. Esą sistema moko žmones ne verslumo, o apsukrumo.

Pašalpų neprašo

Kazlų Rūdos savivaldybėje, Būdos kaime, prie kelio šluotas ir vantas parduodantis Vytautas taip pat yra verslininkas. Patentą savo veiklai jis perka ne metams, o kiekvieną mėnesį. Moka 10 litų, nes turi lengvatą dėl neįgalumo. Jeigu lengvatos neturėtų, mokėtų dvigubai daugiau. „Metams verslo liudijimo pirkti neapsimoka, nes ne kasdien prie kelio stoviu ir nežinau, kiek ilgai dar stovėsiu“, - sako vyras.

Už didesnę šluotą jis prašo 5 litų, už mažesnę - 4 litų. Prideda ir kotą šluotai už tą pačią kainą. Pas Vytautą galima nusipirkti ir kvapią beržinę vantą. Už ją prašo 5 litų. Vytautas neslepia: iš šluotų pardavimo šiek tiek prisiduriantis. Nedaug, bet vis. Anksčiau mažiau šluotų parduodavo, nes ne vienintelis šluotų rišėjas Ąžuolų Būdoje buvo. Dabar liko vienas, ir verslas sukasi geriau. „Sakote, šluotų žmonės mažiau perka, nes prekybos tinklai plastmasines pardavinėja? Iš manęs perka. Lanksti beržinė šluota plastmasinių ražų neatstos“, - sako šluotų rišėjas. Vytautas beveik visas dienas net žiemą leidžia pakelėje, prie Ąžuolų Būdos kapinių. Žiemą kūrena laužą, kad nesušaltų. „Jeigu nesėdėčiau pakely, pavogtų šluotas su visu karučiu“, - juokiasi žmogus. Taip jau 14 metų, nes su žmona pragyventi iš mažiau nei 200 litų invalidumo pensijos neįstengia: „Anksčiau dirbau vairuotoju, o dabar turiu tenkintis šluotų rišimu. Kitais metais išeisiu į pensiją, tada ir spręsiu, ką toliau daryti. Dar nežinau, kokia ta mano pensija bus“. Vytautas sako, jam esą nesmagu prašyti pašalpų, kol rankas turi. Tokių kaip jis - vienetai.

Naudojasi lengvatomis

Tokiai veiklai, kokia užsiima Vytautas, Kazlų Rūdos savivaldybės taryba savo valdose ir kitur (išskyrus Alytaus, Kauno, Klaipėdos, Palangos, Panevėžio, Šiaulių, Vilniaus miestų savivaldybių ir Marijampolės bei Neringos savivaldybių teritorijas) yra nustačiusi 500 litų metinį mokestį. Kartu yra numačiusi ir dideles lengvatas neįgaliesiems, pensininkams, daugiavaikėms šeimoms, darbo biržoje registruotiems bedarbiams, studentams. Iš 249 verslo liudijimus įsigijusių gyventojų Kazlų Rūdos savivaldybėje pernai lengvatomis pasinaudojo 182. Pasak savivaldybės Ekonominės plėtros skyriaus vyriausiosios specialistės Rūtos Gudelevičienės, praėjusiais metais savivaldybė už verslo liudijimus surinko 59,5 tūkst. litų pajamų. 2010 metais už verslo liudijimus gavo 53,6 tūkst., o 2011 metais, kai verslo liudijimų kaina visoje Lietuvoje buvo sumažinta kelis kartus, - 7,4 tūkst. litų. Šiemet leidimų įsigyta už 9,5 tūkst. litų. Anot R.Gudelevičienės, populiariausios yra kirpyklų, medienos ruošimo ir automobilių remonto veiklos. Verslo liudijimai priklausomai nuo populiarumo Kazlų Rūdoje kainuoja nuo 1440 litų iki 200 litų per metus. Brangiausiai įvertinti specialieji statybos darbai ir statybos baigimo apdailos darbai, pigiausiai - tos veiklos, kurių leidimais iki šiol niekas nėra domėjęsis. Tai sudaro apie vieną trečdalį visų numatytų individualios veiklos, kuria gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą, sąrašo.

Monkės biznis

Šakių r. savivaldybės taryba už visus verslo liudijimus šiemet nustatė 1530 litų fiksuotą pajamų mokestį. Tokį kaip Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, kituose didžiuosiuose miestuose ir kurortuose. Praėjusiais metais visų rūšių verslo liudijimai kainavo 1440 litų ir taip pat neatsiliko nuo didmiesčių. Pasak Šakių savivaldybės Biudžeto ir turto skyriaus vedėjos Egidijos Grigaitienės, padidėjusi verslo liudijimo kaina verslininkų nebaugina. Kainą sutirpdys lengvatos. Kartu su nauja kaina savivaldybės taryba praėjusių metų pabaigoje patvirtino ir lengvatų, taikomų gyventojams, įsigyjantiems verslo liudijimus šių metų veiklai, sąrašą. 50-30 proc. fiksuoto pajamų mokesčio dydžio lengvata suteikta neįgaliesiems, asmenims, sulaukusiems pensinio amžiaus, motinai ar tėvui, vienam auginančiam vaikus iki 18 metų arba vyresnius, jei jie mokosi dieninėse bendrojo lavinimo mokyklose, moksleiviams, dieninių skyrių studentams, besiverčiantiems tradicinių amatų veikla ir kitiems.

„70 proc. gyventojų verslo liudijimus įsigyja su lengvatomis. Už verslo liudijimus susimokama tikrai nedaug, nes visiems metams mažai kas juos perka. Jei liudijimas perkamas, tai tik mėnesiui, savaitei, keletui dienų ar net vienai dienai, o dirbama visus metus. Trumpalaikiai verslo liudijimai yra savęs apgaudinėjimas. Taip gudraujant kai kuriems verslo liudijimas per metus kainuoja vos kelias dešimtis litų. Visa verslo liudijimų sistema pagal savo prigimtį yra šešėlinė ir neatskleidžia nei tikrosios verslo paskirties, nei socialinės situacijos“, - įsitikinusi šakietė.

Per 2012 metus Šakių r. savivaldybėje išduoti 593 verslo liudijimai, 413 iš jų - su lengvatomis. Į rajono savivaldybės biudžetą įplaukė beveik 191 tūkst. litų. Daugiausia verslo liudijimų įsigyta prekybai, kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų bei soliariumų veiklai. Taip pat atgijo ir apdailos bei specialieji statybos darbai - stogų dengimas, pamatų klojimas, betonavimas ir kt. veikla. 2011 metais, kai verslo liudijimas visoje Lietuvoje per metus kainavo tik 120 litų, Šakių r. savivaldybės gyventojai įsigijo 795 verslo liudijimus ir sumokėjo daugiau nei 31 tūkst. litų pajamų mokesčio.

Akmenė neberemia vienadienių

Kol vieni kelia problemą, kiti ją sprendžia. Akmenės r. savivaldybės taryba šiais metais paliko galioti praėjusių metų verslo liudijimų kainas ir lengvatas, tačiau patvirtino esminę pataisą. Gyventojams, įsigyjantiems verslo liudijimus mažiau nei 30 dienų, lengvatų šiemet nebeliko.

1530 litų per metus verslo liudijimas kainuoja tik tiems Akmenės r. savivaldybės gyventojams, kurie nori prekiauti neapibrėždami veiklos teritorijos. Konkrečioje teritorijoje mokesčiai pasverti pagal gaunamas pajamas. Brangiausiai, 1440 litų, verslo liudijimai atsieina statybos ir automobilių remonto specialistams, baldžiams. 800 litų už verslo leidimą turi susimokėti prekybininkai, kirpyklų, grožio salonų darbuotojai, gyventojai, teikiantys apgyvendinimo, nuomos paslaugas.

Sostinėje - kaip ir kitur

Vilniaus m. savivaldybės taryba šiemet patvirtino naujas mieste išduodamų verslo liudijimų kainas. Pagal įstatymą jų kaina negali būti mažesnė nei gaunančių minimalų atlyginimą sumokamas gyventojų pajamų mokestis per metus. Nuo šių metų rugpjūčio minimalus atlyginimas siekia 850 litų. Sostinėje šiemet visoms veiklos rūšims nustatyta vienoda kaina - 1530 litų per metus. Taryba nustatė ir lengvatas. 50 proc. lengvata taikoma verslo liudijimams, išduodamiems bedarbiams, pensininkams, neįgaliesiems, daugiavaikėms šeimoms, moksleiviams ir studentams.

Per 2012 metus sostinėje išduota 18,5 tūkst. verslo liudijimų, iš jų daugiau nei 10 tūkst. liudijimų buvo išduoti asmenims, kuriems taikoma lengvata. Iš gautų už verslo liudijimus 4,4 mln. litų pajamų 3 mln. surinkti taikant lengvatas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder